Κυριακή 28 Γενάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ «Ρ» ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ
Εγκλημα χωρίς προηγούμενο...

Ο «Ρ» παρουσιάζει μια πρώτη έρευνα για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Τις ευθύνες των κυβερνήσεων και της Αυτοδιοίκησης. Την προώθηση από την «πίσω πόρτα» της καρκινογόνου καύσης. Τις θέσεις του ΚΚΕ

Την τελευταία δωδεκαετία, συντελείται στην Αττική, αλλά και συνολικά στη χώρα, ένα έγκλημα χωρίς προηγούμενο. Πρόκειται για το φλέγον ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, που, τις τελευταίες βδομάδες, βρίσκεται διαρκώς στην επικαιρότητα. Και που ακριβώς γι' αυτόν το λόγο η Κομματική Οργάνωση Αθήνας του ΚΚΕ, στις 17 Γενάρη εξέδοσε σχετική ανακοίνωση-καταγγελία, ενώ, την προηγούμενη βδομάδα η «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία» πραγματοποίησε σειρά περιοδειών σε χώρους που έχουν άμεση σχέση με το θέμα. Το υπαρκτό αδιέξοδο, που έχει διαμορφωθεί, δείχνει με ποιο τρόπο κυβερνήσεις και ηγεσία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης υποσκάπτουν την ίδια τη δημόσια υγεία, προκειμένου τελικά να εξυπηρετηθούν μεγάλα οικονομικά συμφέροντα.

Το αδιέξοδο

Η σημερινή κατάσταση μπορεί να περιγραφεί με μια λέξη: Αδιέξοδο. Συγκεκριμένα, ο Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων Ανω Λιοσίων έχει υπερκορεστεί και έχει κλείσει. Οι νέοι ΧΥΤΑ δεν έχουν κατασκευαστεί. Τα απορρίμματα της Αττικής μεταφέρονται σε ένα ενδιάμεσο (προσωρινό) κύτταρο, δίπλα απ' τη χωματερή των Α. Λιοσίων, το οποίο όμως και αυτό έχει κορεστεί και τώρα εξαντλούνται και τα τελευταία όρια αντοχής του. Το πρώτο τραγικό αποτέλεσμα όλης αυτής της κατάστασης ήταν ο ακρωτηριασμός εργαζομένου, του Δήμου Παλαιού Φαλήρου.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, ακολουθώντας πιστά την πεπατημένη των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, αρκείται στο να δώσει μια ακόμη ...παράταση, που οξύνει παραπέρα το πρόβλημα. Προτείνει, δηλαδή, την κατασκευή ενός ακόμη ενδιάμεσου (προσωρινού) κυττάρου, στο οποίο θα αποτίθενται τα απορρίμματα, μέχρι την κατασκευή των νέων ΧΥΤΑ της Φυλής - Ανω Λιοσίων (βρίσκεται ακριβώς δίπλα στον ΧΥΤΑ Α. Λιοσίων), του Γραμματικού και της Κερατέας. Στην ουσία, όμως, και αυτό το ενδιάμεσο κύτταρο θα υπερκορεστεί, σύμφωνα με ειδικούς επιστήμονες, μέχρι τον Απρίλη. Ετσι, σε λιγότερο από τρεις μήνες, το πρόβλημα θα ξαναεμφανιστεί στους δρόμους της πρωτεύουσας, ακόμη εντονότερο...

Ποιοι ευθύνονται

Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και στη συνέχεια της ΝΔ με τις επιλογές τους όχι μόνο δημιούργησαν, αλλά και οδήγησαν σε αδιέξοδο. Πάγια τακτική τους είναι ότι διαρκώς προτείνουν προσωρινές λύσεις. Στην ουσία, αρνούνται όλα αυτά τα χρόνια να λύσουν το πρόβλημα. Μια καθαρά ταξική επιλογή, που στόχο έχει, τελικά, να οδηγήσει σε «λύσεις», συμφέρουσες για το κεφάλαιο.

Ενδεικτικό παράδειγμα αυτής της πολιτικής είναι και η ταξική επιλογή παραμονής του κύριου όγκου των απορριμμάτων στο υποβαθμισμένο Θριάσιο Πεδίο. Η κορεσμένη περιοχή, από το 1965 μέχρι σήμερα, δέχεται τη συντριπτική πλειοψηφία των απορριμμάτων (95% της Αττικής, το υπόλοιπο ρίχνεται σε ανεξέλεγκτες χωματερές), ενώ ειδικοί επιστήμονες κάνουν λόγο για «χωροταξικό ρατσισμό»... Φυσικά, όλη αυτή η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί έχει σαν στόχο, η διαχείριση των απορριμμάτων να πέσει σαν ...ώριμο φρούτο στα χέρια των ιδιωτών.

Με αυτό τον τρόπο, το μεγάλο κεφάλαιο θα προχωρήσει στην πλήρη και ολοκληρωτική ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας. Ενέργεια που θα έχει σαν αποτέλεσμα:

  • Τα εξοντωτικά τέλη σε βάρος των δημοτών.
  • Την επιβολή αντιπεριβαλλοντικών μεθόδων και τεχνολογιών, αφού τα κριτήρια επιβολής τους θα είναι να βγάλουν όσο το δυνατόν περισσότερα κέρδη.
  • Κυριότερο από αυτά τα μέτρα είναι η καρκινογόνα καύση των απορριμμάτων, για την οποία μιλούν πλέον ανοιχτά η κυβέρνηση της ΝΔ, στελέχη της Αυτοδιοίκησης, ενώ οι ιδιώτες περιμένουν στη γωνία, αν δεν έχουν ήδη αρχίσει.
Οι ευθύνες της Αυτοδιοίκησης

Μέσα από την ίδια τακτική της αδράνειας και της απραξίας που ακολουθούν τα συλλογικά όργανα της Αυτοδιοίκησης, συνεισφέρουν τα μέγιστα, στη διαιώνιση του αδιεξόδου. Συγκεκριμένα:

  • Ο ΕΣΔΚΝΑ (η Εκτελεστική Επιτροπή του οποίου ελέγχεται από ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΝ) έχει τεράστιες ευθύνες. Ιδιωτικοποιεί σταδιακά τις υπάρχουσες δραστηριότητες που είναι στον έλεγχό του, υποσκάπτοντας την ίδια του την υπόσταση, αλλά και ενισχύοντας το σταδιακό ξεπούλημα.

Για παράδειγμα, η λειτουργία του Αποτεφρωτήρα Νοσοκομειακών Αποβλήτων, στα Λιόσια, έχει δοθεί προ πολλών ετών σε ιδιώτη, με αποτέλεσμα ενώ έχει 30 τόνους χωρητικότητα να δέχεται μόλις 8, λόγω κόστους. Τα μηχανήματα (μπουλντόζες κλπ.), που υπάρχουν στη χωματερή για τις απαραίτητες εργασίες, διατίθενται από άλλον ιδιώτη, με δικό του προσωπικό, με αποτέλεσμα ο ΕΣΔΚΝΑ να τα χρυσοπληρώνει. Δεν έχει διαφωνήσει, επί της ουσίας, με οποιαδήποτε από τις αντιδραστικές κυβερνητικές αποφάσεις.

  • Το ΔΣ της ΤΕΔΚΝΑ (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ ο οποίος έχει και τον πρόεδρο) συνηγορεί και συναινεί. Συμφωνεί με την πολυδιάσπαση του ΕΣΔΚΝΑ. Συμφωνεί με τις περίφημες «σύγχρονες τεχνολογίες» (διάβαζε: καύση των απορριμμάτων). Συμφωνεί με την ιδιωτικοποίηση βασικών τομέων διαχείρισης των απορριμμάτων.
  • Σημαντικές ευθύνες, όμως, έχουν και οι δημοτικές αρχές (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ) των ΟΤΑ που είναι μέλη του ΕΣΔΚΝΑ. Αυτοί συμμετέχουν ενεργά (είτε με την παρουσία τους, είτε με την ηχηρή απουσία τους) σε όλες τις αποφάσεις μέχρι τώρα που έχουν οδηγήσει στο σημερινό αδιέξοδο. Υποκριτικά, διαμαρτύρονται, δήθεν, για την κατάσταση της διαχείρισης των απορριμμάτων, όταν οι ίδιοι υπερψήφισαν όλους τους προϋπολογισμούς του ΕΣΔΚΝΑ, που χρησιμοποιούνται ως όχημα για την υλοποίηση της πολιτικής των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Ρεπορτάζ : Κώστας ΤΡΑΚΟΣΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ