Τρίτη 6 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Ο αγώνας συνεχίζεται

Αγωνιστικό ραντεβού την Παρασκευή, 9 Φλεβάρη, στις 6μ.μ. στο άγαλμα Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη

Στο συμβολικό αποκλεισμό της γέφυρας του Λουδία, προχώρησαν την Κυριακή οι αγρότες της Θεσσαλονίκης που συγκεντρώθηκαν με τα τρακτέρ τους στην παλιά εθνική οδό Θεσσαλονίκη - Βέροια. Αφού διαδήλωσαν, προτάσσοντας στα αιτήματά τους την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματός τους, εξαιτίας της νέας ΚΑΠ, κατευθύνθηκαν με τα τρακτέρ και τα άλλα αγροτικά μηχανήματα προς τη Ν. Χαλκηδόνα, όπου παραγωγοί από τις γύρω περιοχές είχαν παρατάξει τα τρακτέρ τους κατά μήκος του δρόμου Θεσσαλονίκη - Εδεσσα.

Επίσης, οι διαδηλωτές αγρότες δήλωσαν ότι ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της ΠΑΣΥ μαζικά θα πάρουν μέρος στο παναγροτικό συλλαλητήριο που γίνεται την Παρασκευή 9/2 στις 6μ.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη και στην πορεία που θα ακολουθήσει προς τη ΔΕΘ όπου θα λειτουργεί η «ΖΩΟΤΕΧΝΙΚΑ».

Στη συγκέντρωση στο Λουδία, οι παραγωγοί ζήτησαν, ακόμη, ικανοποιητικές ελάχιστες εγγυημένες τιμές σε όλα τα προϊόντα, αύξηση της επιστροφής του ΦΠΑ στα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα, καταβολή ολόκληρων των επιδοτήσεων, να ενταχθεί ο ΟΓΑ στον κρατικό προϋπολογισμό και να αποζημιώνει την κατεστραμμένη παραγωγή σε ποσοστό μέχρι και 100%, καθώς και να διπλασιαστεί το ύψος της κατώτερης αγροτικής σύνταξης. Μιλώντας στους συγκεντρωμένους εκ μέρους της ΠΑΣΥ ο Γιάννης Κιουλπεκίδης τόνισε ότι στο δρόμο βγάζει και πάλι τους αγρότες η συρρίκνωση του εισοδήματός τους, οι εξευτελιστικές τιμές, η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική που εξοντώνει τους μικρομεσαίους αγρότες, η χρεοκοπία εκατοντάδων χιλιάδων νοικοκυριών.

«Το 2006 ήταν μια πολύ δύσκολη και καταστρεπτική χρονιά και δυστυχώς τα χειρότερα έρχονται. Στον πρώτο χρόνο εφαρμογής της νέας ΚΑΠ, που πρέπει να θυμίσουμε ότι συναποφάσισαν και υλοποιούν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ σήμερα, τα αποτελέσματα είναι δραματικά. Δυναμικές καλλιέργειες εξαφανίζονται. Μέσα σε μια χρονιά μόνο η παραγωγή καπνού μειώθηκε κατά 77% και είναι μετρημένοι στα δάχτυλα οι καπνοπαραγωγοί στο νομό. Η τευτλοκαλλιέργεια βαίνει προς εξαφάνιση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται (κλείσιμο εργοστασίων)», υπογράμμισε ο Γιάννης Κιουλπεκίδης.

«Η κυβέρνηση, πρόσθεσε, υλοποιεί αυτές τις αντιαγροτικές πολιτικές, οι "επίσημες" συνδικαλιστικές και συνεταιριστικές μας οργανώσεις, όχι απλά συμφωνούν, αλλά υπερθεματίζουν κιόλας. Εργαλεία στα χέρια μας πρέπει να είναι οι παραγωγικοί συνεταιρισμοί, που θα ενισχύονται από το κράτος και θα προστατεύουν τους μικρομεσαίους αγρότες, αλλά και τα συνδικαλιστικά μας όργανα, οι ενιαίοι ζωντανοί, δημοκρατικοί αγροτικοί σύλλογοι».

Η εργατιά

Οπως τονίζεται σε κείμενο του ΠΑΜΕ που προσυπογράφεται από 17 εργατικά συνδικάτα της Θεσσαλονίκης και το οποίο μοιράστηκε στους συγκεντρωμένους, «εργάτες και αγρότες είναι τα θύματα της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής, θύματα των κομμάτων που κυβέρνησαν και κυβερνούν, θύματα της ΕΕ και όλων των κομμάτων που ορκίζονται σ' αυτήν, κρατώντας φυλακισμένο το λαό μας σ' αυτήν τη στρούγκα».

Στη συγκέντρωση έδωσαν το «παρών» τους πολλά αγροτοσυνδικαλιστικά και συνδικαλιστικά στελέχη του ΠΑΜΕ από την περιοχή, αντιπροσωπεία της ΚΟΘ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Κώστα Αβραμόπουλο, γραμματέα της οργάνωσης, ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ