Τρίτη 6 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ
Πρόστιμα για τα καύσιμα

Σε «ΕΛΠΕ», «ΠΕΤΡΟΛΑ» και «Μότορ Οϊλ» για την τροφοδοσία αεροπλάνων

Πρόστιμα συνολικού ύψους 9 εκατ. ευρώ επέβαλε η Επιτροπή Ανταγωνισμού στα «ΕΛΠΕ ΑΕ» (4,9 εκατ. ευρώ), στη «Μότορ Οϊλ Ελλάς Διυλιστήρια Κορίνθου ΑΕ» (2,5 εκατ. ευρώ) και στην «Πετρόλα Ελλάς ΑΕΒΕ» (1,6 εκατ. ευρώ). Τα πρόστιμα επιβλήθηκαν, επειδή διαπιστώθηκε - μετά από σχετική καταγγελία της Διεθνούς Ενωσης Αεροπορικών Εταιριών (ΙΑΤΑ) - πως εφάρμοζαν εναρμονισμένη πρακτική στην ανατιμολόγηση των αεροπορικών καυσίμων. Πρόκειται για την αύξηση που επέβαλαν και τα τρία μονοπώλια εν μια νυκτί την 1/1/03, κατά 9,25 δολάρια ανά μετρικό τόνο.

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή Ανταγωνισμού διαπίστωσε ότι πρόκειται για εναρμονισμένη πρακτική, καθώς και τα τρία διυλιστήρια ενσωμάτωσαν ταυτόχρονα και με ομοιόμορφο τρόπο το κόστος τήρησης των αποθεμάτων ασφαλείας για τα αεροπορικά καύσιμα. Εννοείται ότι το πρόστιμο που επιβλήθηκε στην «Πετρόλα» θα βαρύνει τα ΕΛΠΕ, αφού η πρώτη απορροφήθηκε από τη δεύτερη. Πάντως, τα ΕΛΠΕ ανακοίνωσαν χτες ότι θα προσφύγουν στα αρμόδια δικαστήρια εναντίον της απόφασης της Επιτροπής.

Την ίδια στιγμή, πάντως, ο χορός της κερδοσκοπίας στις τιμές των υγρών καυσίμων, που αφορούν τη μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων, καλά κρατεί. Οι τιμές στο πετρέλαιο θέρμανσης γονατίζουν τα μισθοσυντήρητα νοικοκυριά, ενώ σε υψηλά επίπεδα εξακολουθούν να κινούνται οι τιμές των βενζινών. Η κυβέρνηση παραμένει προκλητικά παρατηρητής της ακρίβειας, ευλογώντας με την πρακτική της τις πρακτικές των μονοπωλίων και οι κερδοσκόποι τρίβουν τα χέρια τους, μετρώντας τα υπερκέρδη που συσσωρεύουν χάρη στην ασκούμενη πολιτική.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ