Τετάρτη 7 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΥΓΕΙΑ
ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΤΡΑΧΗΛΟΥ ΤΗΣ ΜΗΤΡΑΣ
Δυσβάσταχτο χαράτσι για την πρόληψη

Το εμβόλιο θα ενταχθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, αλλά το κόστος θα το πληρώσουν τα ταμεία, με πιθανή συμμετοχή των ασφαλισμένων κατά 25%

Η πρόληψη, βασική υποχρέωση του κράτους, φορτώνεται έμμεσα ή άμεσα στις πλάτες των εργαζομένων

Eurokinissi

Η πρόληψη, βασική υποχρέωση του κράτους, φορτώνεται έμμεσα ή άμεσα στις πλάτες των εργαζομένων
Σε δυσβάσταχτο χαράτσι για τα λαϊκά στρώματα καταλήγει τελικά το εμβόλιο για την πρόληψη του καρκίνου της μήτρας καθώς το κόστος φορτώνεται στα ασφαλιστικά ταμεία χωρίς να αποκλείεται και ποσοστιαία συμμετοχή των ασφαλισμένων στην τιμή του εμβολίου, η οποία, ακολουθώντας τον ευρωπαϊκό τρόπο τιμολόγησης των φαρμάκων, έχει εκτιναχτεί στα 555 ευρώ. Ετσι, μια επιστημονική ανακάλυψη, αντί να τεθεί στην υπηρεσία των αναγκών της κοινωνίας συνολικά, μετατρέπεται σε μέσο κερδοσκοπίας των πολυεθνικών και των εμπόρων των φαρμάκων.

Χτες ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος και οι καθηγητές Εμμανουήλ Διακομανώλης, πρόεδρος της Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής και Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, ανακοίνωσαν ότι - μετά το πόρισμα της Ειδικής Επιτροπής - το εμβόλιο θα ενταχθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών (ΕΠΕ), με την υπόδειξη οι εμβολιασμοί να γίνουν στα κορίτσια των 12 και 13 χρονών. Από εκεί και πέρα, τόσο το ύψος της τιμής του εμβολίου, όσο και της κάλυψής της προκύπτει συμπερασματικά, καθώς ο Δημήτρης Αβραμόπουλος έδινε απαντήσεις που επιχειρούσαν να συγκαλύψουν απ' τη μια την άρνηση της κυβέρνησης να καλύψει δωρεάν το κόστος απ' τον κρατικό προϋπολογισμό και απ' την άλλη να δείξουν κοινωνική ευαισθησία. Ετσι όταν ρωτήθηκε αν η ένταξη του εμβολίου στο ΕΠΕ θα σημάνει και πλήρη κάλυψη απ' τα ασφαλιστικά ταμεία ή με συμμετοχή 25% του ασφαλισμένου, ο υπουργός Υγείας απάντησε: «Προσέξτε, τα ίδια τα ασφαλιστικά Ταμεία θα το καθορίσουν».

Πάντως, σύμφωνα με την εγκύκλιο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ), στο πρόγραμμα των ΕΠΕ είναι 11 εμβόλια και από τους 34 φορείς (ταμεία και οργανισμούς) μόνο δύο φορείς χορηγούν όλα τα εμβόλια με μηδενική συμμετοχή. Οι υπόλοιποι φορείς έχουν διαφορετική αντιμετώπιση. Π.χ. το ΙΚΑ προμηθεύεται το ίδιο τα αντιγριπικά εμβόλια και εμβολιάζει τους ασφαλισμένους, ενώ χορηγεί με συμμετοχή 25% τα εμβόλια του μηνιγγιτιδόκοκκου, του πνευμονιόκοκκου και της ανεμοβλογιάς. Με συμμετοχή 25% χορηγεί τα παραπάνω τρία εμβόλια και ο ΟΓΑ, ενώ τα υπόλοιπα οχτώ τα χορηγεί με μηδενική συμμετοχή.

Οταν ο «Ρ» έθεσε το ερώτημα αν τα ασφαλιστικά ταμεία καθορίσουν ότι δεν μπορούν να καλύψουν το κόστος - που θα 'πρεπε να το καλύψει το κράτος για να υπάρξει ουσιαστική πρόληψη - ο υπουργός Υγείας το προσπέρασε ζητώντας ...«άλλη ερώτηση». Λίγο αργότερα και μετά από αλλεπάλληλες ερωτήσεις των δημοσιογράφων για τη συμμετοχή ή όχι των ασφαλισμένων στην κάλυψη απ' τα ταμεία, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος δήλωσε ότι το υπουργείο Υγείας θα καλύψει το κόστος για τον εμβολιασμό των ανασφάλιστων - συμπεριλαμβανομένων και των μεταναστών - λέγοντας βαρύγδουπα: «Δε θα υπάρξει ούτε ένας πολίτης σ' αυτήν τη χώρα που δε θα τύχει των ευεργετικών υπηρεσιών αυτού του εμβολιασμού». Κι όταν ρωτήθηκε γιατί θα πρέπει να πληρώσει συμμετοχή ένας εργαζόμενος με μηνιαίες αποδοχές 1.000 ευρώ, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος απάντησε αμήχανα: «Επειδή έχει ασφάλιση».

Πάντως, σε άλλο σημείο, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος δήλωσε ότι μετά την ένταξη του εμβολίου στο ΕΠΕ, η κυβέρνηση θα διαπραγματευτεί χαμηλότερη τιμή, τη στιγμή μάλιστα που το εμβόλιο έφτασε στις φαρμακαποθήκες στην τιμή των 180 ευρώ.

Η επιλογή της ηλικίας

Η επιλογή της ηλικίας των 12 και 13 χρόνων, όπως εξήγησε ο Εμμ. Διακομανώλης, έγινε γιατί στην ηλικία αυτή τα κορίτσια έχουν καλύτερη ανοσιογονικότητα. «Αυτό, πρόσθεσε, σημαίνει ότι το εμβόλιο δημιουργεί ισχυρό κύκλο αντισωμάτων έναντι του ιού, επομένως η προστασία σ' αυτή την ηλικία είναι η μεγίστη δυνατή. Επίσης τα κορίτσια αυτής της ηλικίας συμπληρώνουν τον κύκλο των εμβολίων από τον παιδίατρο τους, επομένως θα είναι μια καλή ηλικία, μια καλή στιγμή να εμβολιαστούν».

Οσον αφορά τις γυναίκες μέχρι την ηλικία των 26 χρόνων, για τις οποίες έχει εγκριθεί στην Ευρώπη και στην Αμερική ότι γυναίκες αυτής της ηλικίας μπορούν να εμβολιαστούν, συνιστάται ο εμβολιασμός αυτών των γυναικών, αλλά μετά πρέπει να παρακολουθούνται με το τεστ Παπανικολάου. Σε αυτές τις ηλικίες - όπως πρόσθεσαν - ο εμβολιασμός θα πρέπει να γίνεται με υπόδειξη και συνταγή του γιατρού, που οδηγεί και πάλι σε συμμετοχή του ασφαλισμένου.

Απογείωση της υποκρισίας

Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, ο Χρήστος Πρωτόπαππας και η Μαρία Δαμανάκη τάχτηκαν υπέρ της κάλυψης του κόστους είτε απ' τον κρατικό προϋπολογισμό είτε απ' τα ταμεία. Ιδιαίτερο ήταν το ρεσιτάλ υποκρισίας απ' την Μαρία Δαμανάκη, η οποία στις 29.1.2007 καλούσε την κυβέρνηση να χρεώσει το εμβόλιο στα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ χτες δήλωνε: «Αυτό το οποίο προτείνουμε εμείς είναι να μην την πληρώσει ο ασφαλισμένος αυτή την υπόθεση».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Καθησυχάζει για τους εμβολιασμούς μετά τις «συστάσεις» για το «AstraZeneca» (2021-06-16 00:00:00.0)
Καθησυχάζει για τους εμβολιασμούς μετά τις «συστάσεις» για το «AstraZeneca» (2021-06-16 00:00:00.0)
Στο 19,44% η πλήρης εμβολιαστική κάλυψη (2021-06-01 00:00:00.0)
Αντιγριπικό εμβόλιο (2007-10-24 00:00:00.0)
Να παρέχονται δωρεάν απ' το κράτος (2007-01-27 00:00:00.0)
Αντιγριπικός εμβολιασμός στο ΙΚΑ (2004-09-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ