Πέμπτη 22 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Πλήρης μετατροπή της ανώτατης εκπαίδευσης σε επιχείρηση

Την πλήρη μετατροπή της ανώτατης εκπαίδευσης σε επιχείρηση που θα λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, έχοντας ως πρώτο γνώμονα το κέρδος και την κάλυψη των απαιτήσεων της αγοράς... απαλλαγμένη από τον «κρατικό έλεγχο», προτείνει το ΠΑΣΟΚ, δίνοντας επί της ουσίας τη συγκατάθεσή του στο νόμο - πλαίσιο που προωθεί η κυβέρνηση.

Με χτεσινή απόφασή του το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, στην οποία αποτυπώνονται οι 15 αντιδραστικές προτάσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης που έχει παρουσιάσει για την Παιδεία ο Γ. Παπανδρέου, προτείνει την πλήρη «αυτοδιοίκηση» και «αυτοτέλεια» των πανεπιστημίων, ενισχύοντας παραπέρα την επιχείρηση ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης της ανώτατης εκπαίδευσης.

Το ΠΑΣΟΚ ουσιαστικά, στηρίζοντας την κατεύθυνση του νόμου που κατέθεσε η ΝΔ, αλλά εγκαλώντας την κυβέρνηση για «ατολμία» και «λαθεμένη αντίληψη, κρατικιστικού ελέγχου και παρέμβασης», ζητά την προώθηση ακόμα πιο αντιδραστικών αλλαγών. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υποστηρίζοντας ότι οι «δυο πυλώνες» για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων «είναι η αυτοτέλεια και αξιολόγηση» των πανεπιστημίων, φιλοδοξεί να τα παραδώσει στις ορέξεις του μεγάλου κεφαλαίου.

Προτείνει πανεπιστήμια - επιχειρήσεις

Με τον όρο «αυτοδιαχείριση» το ΠΑΣΟΚ, όπως διατυπώνεται στην απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου, περιγράφει ιδρύματα «με ισχυρή, ευέλικτη δυναμική διοίκηση που θα λειτουργούν με διαφανείς δημόσια ελεγχόμενους οργανισμούς και εσωτερικούς κανονισμούς, με πολυετείς - αμοιβαία δεσμευτικές - προγραμματικές συμφωνίες με την πολιτεία όπου καθορίζονται οι δικοί τους στόχοι, η δική τους φυσιογνωμία, στρατηγική, δομή και λειτουργία». Το ΠΑΣΟΚ ουσιαστικά, στηρίζοντας τη στρατηγική της κυβέρνησης, προτείνει να εγκαταλειφθούν τα πανεπιστήμια στον άκρατο ανταγωνισμό, όπου θα αναγκαστούν να εξασφαλίσουν μόνα τους τη χρηματοδότησή τους, ξεπουλώντας την έρευνα και τη διδασκαλία στους ιδιώτες και στις επιχειρήσεις. Οπως, εξάλλου, τονίζει και στις θέσεις του, τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ πρέπει «να αποφασίζουν για τα δικά τους τμήματα και πτυχία βάσει προγραμματικών συμφωνιών με την πολιτεία, κεντρικά ή και περιφερειακά».

Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο και με προφανή στόχο την απαλλαγή του κράτους από την ευθύνη του να χρηματοδοτεί τα πανεπιστήμια, το ΠΑΣΟΚ δηλώνει ότι θέλει ιδρύματα «με κίνητρα και χωρίς γραφειοκρατικούς περιορισμούς στην άντληση πρόσθετων πόρων από άλλες πηγές»....

Παράλληλα, το ΠΑΣΟΚ, ευθυγραμμισμένο πλήρως με την κυβερνητική πολιτική, τάσσεται υπέρ της «αξιολόγησης», τονίζοντας ότι κάθε πανεπιστήμιο θα «αξιολογείται» και θα «χρηματοδοτείται» με «βάση τους στόχους που το ίδιο έχει δημοσιοποιήσει και έχει συμφωνήσει με την πολιτεία»... Στόχος είναι η κατηγοριοποίηση των πανεπιστημίων και η δημιουργία ΑΕΙ και ΤΕΙ πολλών ταχυτήτων στα οποία αντίστοιχα θα κατατάσσονται και οι απόφοιτοί τους.

Υπάρχουν σημεία «κοινής λογικής»

Βέβαια, εντελώς υποκριτικά και ενώ το ΠΑΣΟΚ ταυτίζεται πλήρως με την κυβέρνηση και μάλιστα ζητά ακόμα πιο αντιδραστικές αλλαγές, ο Γ. Παπανδρέου ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ «θα πάρει μέρος στη συζήτηση στη Βουλή με τις θέσεις και τις προτάσεις του για την αυτοτέλεια, τη χρηματοδότηση και την αξιολόγηση και θα καταψηφίσει συνολικά το νομοσχέδιο της κυβέρνησης», επιχειρώντας να παραπλανήσει τα λαϊκά στρώματα.

Την ίδια στιγμή, πάντως, ο Θ. Πάγκαλος, αναγνωρίζοντας τις κοινές συνισταμένες των θέσεων του ΠΑΣΟΚ με το νόμο - πλαίσιο της κυβέρνησης, τόνισε σύμφωνα με πληροφορίες στη συνεδρίαση του ΠΣ ότι «θα μπορούσαμε να ψηφίσουμε σημεία κοινής λογικής και να μην το απορρίψουμε συνολικά». Τα σημεία «κοινής λογικής», τα οποία στήριξαν και άλλα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, είναι οι προτάσεις της κυβέρνησης για το «άσυλο, την εκλογή των πρυτάνεων, το χρόνο φοίτησης, τα συγγράμματα και τις υποτροφίες των φοιτητών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ