Πέμπτη 22 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Βάζουν τις επιχειρήσεις μέσα στις σχολές

Η κυβέρνηση της ΝΔ, εκμεταλλευόμενη τη λαϊκή απαίτηση για υψηλού επιπέδου ανώτατες σπουδές, υποκρίνεται παρουσιάζοντας το σχέδιο νόμου - πλαισίου σαν προσπάθεια ποιοτικής αναβάθμισης των ΑΕΙ και ΤΕΙ. Στην πραγματικότητα, ο νόμος - πλαίσιο που κατέθεσε είναι κανονισμός που θα επιβάλει στα δημόσια ανώτατα ιδρύματα να λειτουργήσουν ανταγωνιστικά και ανταποδοτικά, σαν επιχειρήσεις: Με μάνατζερ, επιχειρησιακό σχέδιο, τυποποιημένη και χαμηλού επιπέδου διδασκαλία, αυταρχισμό και, προπαντός, με τις επιχειρήσεις να παρεμβαίνουν άμεσα και να υπαγορεύουν το περιεχόμενο των σπουδών και της έρευνας. Πιο συγκεκριμένα, η πολυδιαφημισμένη ενίσχυση της «αυτοτέλειας» των ανώτατων ιδρυμάτων σημαίνει:

  • Ασφυκτικότερη δέσμευση των ΑΕΙ - ΤΕΙ στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς και τις επιχειρήσεις, αφού η χρηματοδότησή τους θα εξαρτάται από το βαθμό εκπλήρωσης των στόχων που - στην ουσία - θα τους θέτει η εκάστοτε κυβέρνηση, βάσει τετραετούς συμβολαίου που θα υπογράφουν μαζί της.
  • «Αξιολόγηση» των ανώτατων ιδρυμάτων με βάση τη συμμετοχή τους στην κερδοφορία των επιχειρήσεων και γενικότερα τη συνεισφορά τους στο σύστημα εκμετάλλευσης των εργαζομένων.
  • Αύξηση των ανισοτήτων ανάμεσα στα ανώτατα ιδρύματα, αφού το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησης θα κατευθύνεται σε εκείνα που αναπτύσσουν τις περισσότερες δραστηριότητες, δηλαδή σε εκείνα που έχουν καλύτερες διασυνδέσεις με επιχειρήσεις και άλλους οργανισμούς.
  • Σταδιακή πλήρη κατάργηση του δωρεάν χαρακτήρα των σπουδών και αντικατάστασή του από τραπεζικά δάνεια και ανταποδοτικές επιχορηγήσεις, με αντάλλαγμα την παροχή υπηρεσιών από τους φοιτητές στο πανεπιστήμιο.
  • Υποβαθμισμένες και «βιομηχανοποιημένες» σπουδές για τους πολλούς, αφού όλη η λειτουργία των ανώτατων ιδρυμάτων, κάτω και από την πίεση των μάνατζερ, θα υποταχθεί στους νόμους της αγοράς που επιβάλλουν ελαχιστοποίηση του κόστους και μεγιστοποίηση του κέρδους.
  • Κατάργηση του ασύλου και κάθε έννοιας ακαδημαϊκών και συνδικαλιστικών ελευθεριών των διδασκόντων και των φοιτητών, με στόχο την εξασφάλιση μεγαλύτερης ασυλίας στις επιχειρηματικές δραστηριότητες των διαπλεκόμενων με τα μονοπωλιακά συγκροτήματα καθηγητών.

Η θέση του ΠΑΣΟΚ για «μη τολμηρό νόμο» αποκαλύπτει ότι η αντιπολίτευση που ασκεί στην κυβέρνηση της ΝΔ δεν είναι από προοδευτικές θέσεις και σημαίνει ουσιαστικά συμφωνία με την κατεύθυνση αυτού του νόμου.

Ο αγώνας των φοιτητών - σπουδαστών ενάντια στην αντιδραστική «μεταρρύθμιση» της ανώτατης εκπαίδευσης χρειάζεται να στηριχτεί και να ενισχυθεί από όλο το λαό, για να ακυρωθεί όχι μόνο ο απαράδεκτος νόμος - πλαίσιο, αλλά για να διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις που θα κάνουν δυνατή μια ενιαία ανώτατη εκπαίδευση, με ισότιμα ιδρύματα, που, αντί να ανταγωνίζονται, θα συνεργάζονται για να συμβάλλουν στην ευημερία όλου του λαού.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Βλέποντας τα ΑΕΙ σαν επιχειρήσεις... (2017-07-07 00:00:00.0)
Αντιπαλεύουμε το σύνολο των αναδιαρθρώσεων (2008-05-11 00:00:00.0)
Μοχλός ιδιωτικοοικονομικής λειτουργίας των ΑΕΙ (2007-02-25 00:00:00.0)
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ φτιάχνει ο νόμος - πλαίσιο (2007-02-22 00:00:00.0)
Απορρίπτεται (2007-02-22 00:00:00.0)
Σήμερα διαδηλώνουν! (2006-05-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ