Κυριακή 25 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
Η ουσία της κατοχής

Η πρόσφατη επίσκεψη της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις, στη Μέση Ανατολή αποτέλεσε ένα ακόμη δείγμα της αμερικανικής πολιτικής στο παλαιστινιακό πρόβλημα. Αφορμή γι' αυτήν την επίσκεψη ήταν η μετ' εμποδίων και αμφιβόλου αποτελέσματος αρχική συμφωνία των δυο κύριων πολιτικών πλευρών της Παλαιστίνης, «Φατάχ» και «Χαμάς», για τη δημιουργία κοινής κυβέρνησης.

Ανεξαρτήτως των όρων, συνθηκών, προϋποθέσεων και πιέσεων γι' αυτήν τη συμφωνία, όπως και ανεξαρτήτως των ειδικών συνθηκών που τη δέχτηκαν οι Παλαιστίνιοι, αποτελεί το τωρινό νέο σημείο αναφοράς. Ηταν επόμενο για την αμερικανική κυβέρνηση να στείλει στην περιοχή την κορυφαία εκπρόσωπο του υπουργείου της, των Εξωτερικών. Από το σημείο αυτό, αρχίζουν οι έμπρακτες παρασπονδίες ιμπεριαλιστικού τύπου.

Η Αμερικανίδα ΥΠΕξ επισκέφθηκε εξαρχής την Ισραηλίτισσα ομόλογό της στο Τελ Αβίβ για την επιβεβαίωση κοινής πολιτικής θέσης απέναντι στη νέα παλαιστινιακή κυβέρνηση. Στις δημόσιες κοινές δηλώσεις τους, στάθηκαν στους τρεις όρους - προϋποθέσεις για τη συνύπαρξη Ισραήλ - Παλαιστίνης: 1) Η καταδίκη της βίας από τους Παλαιστινίους. 2) Η αναγνώριση του Ισραήλ. 3) Η εφαρμογή μιας μεγάλης σειράς συμφωνιών, που αρχίζουν από την αποτυχημένη Συμφωνία του Οσλο.

Η αναφορά τους στους τρεις όρους αποτελεί την ουσία των προθέσεων του άξονα ΗΠΑ - Ισραήλ. Η υπαρκτή βία στη Μέση Ανατολή έχει δυο πλευρές με δυο μορφές: Η μια πλευρά είναι αυτή του κράτους του Ισραήλ, δηλαδή η κρατική βία και ασκείται από ένα σιδερόφραχτο μιλιταριστικό μηχανισμό, με τα τελειότερα φονικά όπλα και την υποστήριξη του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού. Η άλλη πλευρά είναι αυτή των Παλαιστινίων, που, χωρίς ιδιαίτερης αξίας οπλισμό, με τα παιδιά με τις σφεντόνες και με τις ατομικές θυσίες αυτοκτονιών, μάχονται, στην ουσία αντιστέκονται, στους Ισραηλίτες εισβολείς με τα αεροπλάνα, τα τεθωρακισμένα και τους πυραύλους.

Η αναγνώριση του κράτους του Ισραήλ αποτελεί διεθνές σκάνδαλο όπως παρουσιάζεται. Το Ισραήλ με το δόγμα της θεωρίας του «ζωτικού χώρου» έχει καταλάβει κι εποικίσει τα παλαιστινιακά εδάφη σκορπώντας θάνατο. Οποιαδήποτε σοβαρή συζήτηση προϋποθέτει την απόσυρση του Ισραήλ από τα κατεχόμενα εδάφη ως βασική πράξη ειρήνης, φιλίας και συνεργασίας.

Η σειρά των συμφωνιών που ξεκινά από την πρώτη Συμφωνία του Οσλο, το 1991, εξελίχτηκε σ' ένα ατέρμονο γαϊτανάκι διαιώνισης της ισραηλίτικης κατοχής. Πρόκειται για ένα συνεχώς αντιφατικό μπέρδεμα επιμέρους συμφωνιών, που είτε εφαρμόζονταν κατά το πώς ερμηνεύονταν από το Ισραήλ, είτε δεν εφαρμόζονταν, παρά το γεγονός ότι θεωρήθηκε από πολλούς ως ουσιώδης υποχώρηση των Παλαιστινίων. Γι' αυτό και χρεοκόπησε, αφήνοντας την πικρή γεύση της αποτυχίας.

Το φινάλε εκείνης της αρχικής συμφωνίας με την πολύχρονη «ουρά» της είναι ό,τι απόμεινε σήμερα στις εσωτερικές παλαιστινιακές αντιθέσεις. Το μέλλον της νέας ενιαίας παλαιστινιακής κυβέρνησης «Φατάχ» - «Χαμάς» είναι άγνωστο. Αυτό που φαίνεται να μένει, είναι η προσπάθεια του άξονα ΗΠΑ - Ισραήλ να επισημοποιήσουν την κατοχή και κυριαρχία τους μέσα από την επιδιωκόμενη παλαιστινιακή καταδίκη της βίας, δηλ. της παλαιστινιακής αντίστασης, και την αναγνώριση της ισραηλίτικης κατοχής της Παλαιστίνης, δηλ. την αναγνώριση του κατακτητή.


Αντώνης ΔΑΜΙΓΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ