Κυριακή 25 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΔΙΕΘΝΗ
«ΑΝΤΙΠΥΡΑΥΛΙΚΗ ΑΣΠΙΔΑ» ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
Στο στόχαστρο ιμπεριαλιστικών σχεδίων Τσεχία και Πολωνία

«ΟΧΙ στις βάσεις στην Τσεχία» γράφουν τα πλακάτ που κρατούν φιλειρηνιστές διαδηλωτές στην πλατεία Βάτσλαβ της Πράγας

Associated Press

«ΟΧΙ στις βάσεις στην Τσεχία» γράφουν τα πλακάτ που κρατούν φιλειρηνιστές διαδηλωτές στην πλατεία Βάτσλαβ της Πράγας
Εμμένουν οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής στην εφαρμογή του σχεδίου τους να εγκαταστήσουν τη λεγόμενη αντιπυραυλική ασπίδα στο έδαφος της Πολωνίας και της Τσεχίας, καθώς έχουν τη συναίνεση των πρωθυπουργών των δύο αυτών χωρών, οι οποίοι την περασμένη Κυριακή δήλωσαν πως «πιθανά» να απαντήσουν θετικά στην πρόταση των ΗΠΑ. Βρίσκουν όμως μπροστά τους τις σημαντικές αντιδράσεις των λαών, που επισημαίνουν τον κίνδυνο που θα αποφέρει μια τέτοια ενδεχόμενη εγκατάσταση. Παράλληλα, το θέμα αποτελεί αντικείμενο κόντρας ανάμεσα στη Ρωσία και τις ΗΠΑ, παρ' όλες τις προσπάθειες καθησυχασμού από την πλευρά των Αμερικανών.

Μαζικές αντιδράσεις

Οι λαοί της Πολωνίας και της Τσεχίας έχουν αντιδράσει έντονα στα αμερικανικά αυτά σχέδια απαιτώντας τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, ώστε να αποφασίσει ο λαός για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, και επισημαίνουν πως σε περίπτωση ένοπλης σύγκρουσης των ΗΠΑ με οποιαδήποτε άλλη χώρα θα αποτελέσουν ισχυρό στόχο επίθεσης, με ανυπολόγιστες συνέπειες. Και στις δύο χώρες οι δημοσκοπήσεις που έχουν διενεργηθεί δείχνουν πως η πλειοψηφία τάσσεται ενάντια σε μια τέτοια εγκατάσταση. Συγκεκριμένα, με βάση τη δημοσκόπηση που διεξήγαγε η CBOS στις αρχές Φλεβάρη, το 55% των Πολωνών αντιτάσσεται σε μια τέτοια εγκατάσταση, ενώ στην Τσεχία (σύμφωνα με το «Ipsos Tambor», που δόθηκε στη δημοσιότητα στις 12 Φλεβάρη) το ποσοστό που τάσσεται κατά ανέρχεται στο 56%.

Στην Τσεχία μάλιστα, το Κομμουνιστικό Κόμμα Βοημίας - Μοραβίας είχε καταθέσει πρόταση στην κυβέρνηση για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, την οποία όμως η κυβέρνηση απέρριψε. Το ΚΚΒ-Μ μαζί με την Κομμουνιστική Ενωση Νεολαίας (ΚΕΝ) - που θυμίζουμε απαγορεύτηκε για τη δράση της από τις «δημοκρατικές» αρχές και εκκρεμεί η εξέταση της έφεσης - συνεχίζουν με καθημερινή δραστηριότητα την ενημέρωση του λαού και την καμπάνια συλλογής υπογραφών ενάντια στις αμερικανικές βάσεις (ήδη έχουν συγκεντρωθεί πάνω από 55.000 υπογραφές).

Προσπάθειες καθησυχασμού της Ρωσίας

Την περασμένη Πέμπτη, επισκέφθηκε τη Ρωσία ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Στέφαν Χάντλεϊ, σε μια ακόμα προσπάθεια να καθησυχάσει τη Ρωσία για τα σχέδια των ΗΠΑ. Ισχυρίστηκε και πάλι ότι η εγκατάσταση «αντιπυραυλικής ασπίδας» στην Κεντρική Ευρώπη στοχεύει κυρίως σε πυραύλους προερχόμενους από το Ιράν, χρησιμοποιώντας τα γνωστά προσχήματα των ιμπεριαλιστών, προκειμένου να προωθήσουν τα σχέδιά τους. Λίγο νωρίτερα, ο διοικητής των στρατιωτικών πυραυλικών δυνάμεων της Ρωσίας, Νικολάι Σολοβοτσόφ, είχε δηλώσει ότι οι αμερικανικές βάσεις στην Πολωνία και την Τσεχία αναπόφευκτα θα μπουν στο στόχαστρο των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, ενώ ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, είχε τονίσει πως οι ΗΠΑ επιθυμούν να κερδίσουν την πυρηνική ανωτερότητα και υπογράμμισε ότι η Ρωσία θα πάρει αντίμετρα. Ωστόσο, από την τελευταία συνάντηση Ρωσίας - ΗΠΑ στη Μόσχα, και οι δύο χώρες φαίνονται πρόθυμες να συνεργαστούν ώστε να ξεπεραστούν οι διαφωνίες και να επιτευχθούν οι κοινοί στόχοι...

Αυτοί οι ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί στην περιοχή της Κεντρικής Ευρώπης, με τη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ, την αυξανόμενη απειλή ενός απαντητικού χτυπήματος και την ένταση των διεθνών σχέσεων σηματοδοτούν ιδιαίτερα αρνητικές και επικίνδυνες εξελίξεις. Η φυσιολογική αντίδραση της Ρωσίας, ωστόσο, εκπορεύεται και αυτή από την προσπάθειά της να πλασαριστεί σε καλύτερες θέσεις στο ιμπεριαλιστικό σύστημα.


Κλ. Χ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ