Κυριακή 25 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Σχέδια για νέες πιέσεις κατά της σοσιαλιστικής Κούβας

Αντικομμουνιστές από Ευρώπη και Αμερική προετοιμάζουν διάσκεψη στο Βερολίνο τον Απρίλη

Associated Press

Μια νέα προσπάθεια επέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις της Κούβας επιχειρείται, για άλλη μια φορά από την Ευρωπαϊκή Ενωση που ακολουθεί κατά γράμμα τα χνάρια της κυβέρνησης των ΗΠΑ. Προσπαθώντας να επιτύχουν την ανατροπή της Κουβανικής Επανάστασης, οι Αμερικάνοι ιμπεριαλιστές μαζί με τους συμμάχους τους, δημιουργούν τη λεγόμενη «Ομάδα Φίλων για μια Δημοκρατική Κούβα» που προωθείται από αντιδραστικές δυνάμεις από την Τσεχία, την Πολωνία, την Σλοβακία, την Ουγγαρία, την Λιθουανία, την Σλοβενία και αλλού. Κοινός τους στόχος είναι να καταληχτεί μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική ενάντια στην Κούβα στη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2007 που στην προεδρία της ΕΕ είναι η Γερμανία. Στην ουσία θα έχει τις ίδιες κατευθύνσεις με το «Σχέδιο Μπους», που προωθεί την ανατροπή της σοσιαλιστικής κυβέρνησης, τη χρηματοδότηση και αποστολή υλικού σε αντεπαναστατικές δυνάμεις στο νησί ώστε να χρησιμοποιηθούν σε αποσταθεροποιητικές ενέργειες.

Για την προώθηση της δήθεν δημοκρατίας

Στην τροχιά αυτή βρίσκεται και η λεγόμενη «Διεθνής Επιτροπή για τη Δημοκρατία στην Κούβα» (ICDC) - που αξίζει να σημειωθεί ότι ανάμεσα στα μέλη της ξεχωρίζει κανείς αρκετούς πρώην Προέδρους μιας σειράς χωρών της Κεντρικής και Λατινικής Αμερικής, αλλά και της Σλοβενίας, της Ουγγαρίας, της Βουλγαρίας, της Ταϊβάν, αλλά και τον Ισπανό πρώην πρωθυπουργό Χοσέ Μαρία Αθνάρ και την πρώην υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μαντλίν Ολμπράιτ.


Associated Press

Βασικοί στόχοι της συγκεκριμένης επιτροπής, όπως αναφέρονται στην ιστοσελίδα τους, είναι η «προώθηση ενεργειών ώστε να στηριχτούν οι Κουβανοί φυλακισμένοι συνείδησης και οι οικογένειές τους», «η στήριξη και η προώθηση του Σχεδίου Βαρέλα», «η στήριξη ανεξάρτητων δημοσιογράφων, συνδικαλιστών και άλλων ομάδων», αλλά και η «δημιουργία του Ευρωπαϊκού Ταμείου για τη Δημοκρατία στην Κούβα». Δηλαδή διάφορα προσχήματα για επέμβαση στα εσωτερικά της Κούβας, αφού είναι γνωστό ότι οι συλληφθέντες και οι δήθεν ανεξάρτητοι δημοσιογράφοι ήταν έμμισθοι υπάλληλοι των ΗΠΑ. Αξιοσημείωτη είναι και η πρόθεση δημιουργίας «επιτροπής που να αποτελείται από έμπειρους ανθρώπους που συμμετείχαν στη μετάβαση προς τη δημοκρατία και την οικονομία της αγοράς των χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης» (βλέπε ανατροπές σ' αυτές τις χώρες), ενώ στην ουσία επιθυμεί να στηρίξει «με τη διοχέτευση χρημάτων και πληροφοριών» όποιες αντεπαναστατικές δυνάμεις υπάρχουν στην Κούβα. Παράλληλα προτείνει τη διοργάνωση επισκέψεων βουλευτών και δημοσιογράφων στην Κούβα για να συναντήσουν «εκπροσώπους της αντιπολίτευσης» όπως υποστηρίζουν, τη μετάδοση δελτίου ειδήσεων από ειδικά δίκτυα όπως το «Radio Exterior» της Ισπανίας, το «Radio Prague» της Τσεχίας και το «Radio Netherlands». Προτίθεται μάλιστα να διοργανώσει «σεμινάρια για την κατάσταση στην Κούβα, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά θέματα όπως το εμπόριο, ο τουρισμός και οι επενδύσεις στο νησί», αλλά και την υποτιθέμενη ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης της Ευρώπης και της Λατινικής Αμερικής για την κατάσταση στην Κούβα.

Ολοι μαζί με ένα στόχο: την ανατροπή του σοσιαλισμού

Οι προσπάθειες ανατροπής της σοσιαλιστικής Κούβας εδώ και πολλά χρόνια προσκρούουν στην ενότητα των λαϊκών δυνάμεων που στηρίζουν την επανάσταση
Οι προσπάθειες ανατροπής της σοσιαλιστικής Κούβας εδώ και πολλά χρόνια προσκρούουν στην ενότητα των λαϊκών δυνάμεων που στηρίζουν την επανάσταση
Μέσα σ' αυτά τα πλαίσια διοργανώνεται στις 25-26 Απρίλη, διάσκεψη με θέμα: «Δημοκρατία στην Κούβα: αναζητώντας κοινές πρωτοβουλίες», στο Βερολίνο σε συνεργασία με το Ιδρυμα Κόνραντ Αντενάουερ. Στόχος της συγκεκριμένης Διάσκεψης, όπως οι ίδιοι αναφέρουν, είναι να βρεθεί μια κοινή πολιτική της ΕΕ απέναντι στην Κούβα, ιδιαίτερα τώρα που κατέχει η Γερμανία την προεδρία, αλλά και να καθοριστούν και να ξανα-αποτιμηθούν οι υπάρχουσες σχέσεις ΕΕ - Κούβας τόσο όσον αφορά το σοσιαλιστικό καθεστώς όσο και τις αντεπαναστατικές δυνάμεις, αλλά και το ρόλο που θα παίξει η ΕΕ και τα κράτη - μέλη της στη λεγόμενη «βοήθεια» της Ευρώπης για τη μετάβαση της Κούβας στο δρόμο της... δημοκρατίας.

Πρόκειται δηλαδή για μια Διάσκεψη, που θα αποτελέσει τόπο συνάντησης αρκετών πρώην και νυν πολιτικών από την Ευρώπη, την Κεντρική και Λατινική Αμερική και τη Βόρεια Αμερική, καθώς και εκπροσώπων μη κυβερνητικών οργανώσεων και αντεπαναστατών Κουβανών που ζουν στο εξωτερικό.

Χέρι - χέρι όλη η αντίδραση

Είναι χαρακτηριστικό ποιοι είναι οι ομιλητές της Διάσκεψης: ο γνωστός αντικομμουνιστής πρώην Πρόεδρος της Τσεχίας, Βάτσλαβ Χάβελ, ο πρώην Πρόεδρος της Πολωνίας Αλεξάντρ Κβασνιέφσκι, ο πρώην Πρόεδρος της Ουρουγουάης, Λουίς Αλμπέρτο Λακάλε, ο πρώην Πρόεδρος της Χιλής, Ρικάρντο Λάγκος, η πρώην πρωθυπουργός του Καναδά Κιμ Κάμπελ, ο πρώην Πρόεδρος της Αλβανίας, Ρεξχέπ Μεϊντάνι, ο πρώην πρωθυπουργός της Εσθονίας, Μαρτ Λάαρ, ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Εντουαρντ ΜακΜίλαν - Σκοτ και εκπρόσωποι μη κυβερνητικών οργανώσεων. Ανάμεσα σε όλους αυτούς θα είναι και ο Μανουέλ Μάσκες Πορτάλ και ο Οσβάλντο Αλφόνσο Βάλντε που ήταν ανάμεσα στους 75 πράκτορες των ΗΠΑ που είχαν συλληφθεί το Μάρτη του 2003 αφού αποδείχτηκε ότι λάμβαναν χρήματα από τις ΗΠΑ για να διαταράξουν την εσωτερική τάξη και την αποσταθεροποίηση της χώρας και για την κατάλυση του σοσιαλισμού και της ανεξαρτησίας της Κούβας.

Την προηγούμενη μέρα της Διάσκεψης θα πραγματοποιηθεί συνάντηση μη κυβερνητικών οργανώσεων, αλλά και μια δεύτερη στην οποία θα συμμετέχουν δωρητές (χωρίς να αναφέρεται κανένα όνομα), και όπως τονίζεται στην ιστοσελίδα, η πρόσβαση σ' αυτή θα είναι μόνο με προσκλήσεις.

Ιδιαίτερα αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η παρουσίαση της γερμανικής προεδρίας της ΕΕ σε ό,τι αφορά την πολιτική προς την Κούβα, θα γίνει από τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών, Φρανκ Βάλτερ Στέινμέγιερ. Τα θέματα που θα αναπτυχθούν είναι από μόνα τους αποκαλυπτικά: «η δύναμη των αδύναμων - οι Κουβανοί δημοκράτες και ο τομέας των ανεξάρτητων πολιτών», «η Κούβα μετά τον Κάστρο - ποιο δρόμο θα ακολουθήσει;», «γνώμη και υποδείξεις αυτών που στηρίζουν την κουβανική κοινωνία των πολιτών», αλλά και η συζήτηση με θέμα «ποια θα πρέπει να είναι η κοινή θέση της Ευρώπης;», στην οποία θα πάρουν το λόγο ο υπουργός Εξωτερικών της Τσεχίας, Κάρελ Σβάρζενμπεργκ, ο Χόρχε Μοράγκας, μέλος του κοινοβουλίου της Ισπανίας, ο Ούρμπαν Αχλίν, μέλος το κοινοβουλίου της Σουηδίας, ο Χοσέ Ριμπέιρο ε Κάστρο, μέλος του Ευρωκοινοβουλίου από την Πορτογαλία και άλλοι.

Επίσης, σημαντικό θέμα συζήτησης θα είναι «το κοινό συμφέρον - υπάρχει δυνατότητα κοινής προσέγγισης (Ευρώπης, ΗΠΑ, Λατινικής Αμερικής) προς την Κούβα;» όπου το λόγο θα πάρουν η υπουργός Ευρωπαϊκών υποθέσεων της Σουηδίας, Σεσίλια Μάλμστρομ, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας, Κίνγκα Γκοντς, ο γερουσιαστής των ΗΠΑ Ρόμπερτ Μενέντες, επίσης ο συντονιστής της λεγόμενης οργάνωσης «Αρωγή για μια Ελεύθερη Κούβα», Κάλεμπ ΜακΚάρι, το μέλος του Κοινοβουλίου της Γερμανίας Αρνολντ Βάατς, ο πρόεδρος του αντιδραστικού κόμματος «Primero Justicia» της Βενεζουέλας Χούλιο Μπόρχες και ο Φρανκ Καλσόν, διευθυντής του «Κέντρου για μια Ελεύθερη Κούβα».

Σχεδόν πέντε δεκαετίες η Κούβα μπαίνει στο μάτι των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων γιατί οικοδομεί το σοσιαλισμό. Και στο παρελθόν η Ευρωπαϊκή Ενωση όχι μόνο ευθυγραμμίστηκε με την πολιτική των ΗΠΑ αλλά αξιοποίησε ως μοχλό πίεσης τις οικονομικές σχέσεις που έχει με το νησί και πρωτοστάτησε στις πιέσεις και στους εκβιασμούς. Σήμερα, οι διάφοροι «δημοκράτες» και «υπερασπιστές της ελευθερίας» κόπτονται να...«απελευθερώσουν» τους Κουβανούς από το σοσιαλιστικό καθεστώς που οι ίδιοι οι Κουβανοί έχουν επιλέξει και το υπερασπίζονται καθημερινά. Οποιαδήποτε προσπάθεια παρέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις της Κούβας ή και επέμβασης για τη λεγόμενη «μετάβαση» της Κούβας στη... δημοκρατία που επιθυμούν οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, θα βρει ακόμα πιο ενωμένο και μάχιμο τον κουβανικό λαό, αλλά και ενισχυμένη τη διεθνιστική αλληλεγγύη των λαών του πλανήτη που χρόνια τώρα αποδεικνύουν ότι η υπεράσπιση της Σοσιαλιστικής Κούβας είναι αναπόσπαστο κομμάτι του αντιιμπεριαλιστικού αγώνα.


Κλωντίν ΧΕΣΠΕΡ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με νέες κυρώσεις και απειλές κλιμακώνεται η επίθεση των ΗΠΑ (2021-07-24 00:00:00.0)
Προς εξομάλυνση των διπλωματικών σχέσεων (2014-12-18 00:00:00.0)
Σε εξέλιξη η 8η Διεθνής Διάσκεψη για τους «5» (2012-11-29 00:00:00.0)
Ανάγκη ανάπτυξης της αλληλεγγύης προς τη σοσιαλιστική Κούβα (2010-06-13 00:00:00.0)
Τα ψέματα δεν πιάνουν στον αγωνιστή λαό (2008-05-28 00:00:00.0)
ΟΧΙ στα σχέδια κατά της Κούβας (2007-04-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ