Τετάρτη 14 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ 2007
«Πιλότος» για τη νέα λιτότητα

Αρχισε η συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής

Την πεπατημένη της λιτότητας, που ακολουθούσαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, ακολουθεί και η ΝΔ, όπως φαίνεται καθαρά από τα ψίχουλα της εισοδηματικής πολιτικής του 2007 για τους δημόσιους υπάλληλους. Το σχετικό νομοσχέδιο συζητείται από χτες στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή και όπως κατήγγειλε ο εισηγητής του ΚΚΕ Ν. Γκατζής η κυβέρνηση της ΝΔ δίνει ψίχουλα στους εργαζόμενους, την ίδια στιγμή που με την πολιτική της ευνοεί τη δημιουργία τεράστιων κερδών στις επιχειρήσεις. Και το 2007, είπε, θα χειροτερέψει η θέση των μισθωτών, αφού η αύξηση που θα πάρουν δε θα είναι καν 3,5% που λέει η κυβέρνηση, ενώ παράλληλα θα επιβαρυνθούν και από τους αυξημένους φόρους.

Με την πολιτική αυτή, τόνισε, δεν καλύπτονται στο ελάχιστο οι πραγματικές ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων, που στενάζουν από το κύμα ακρίβειας, το οποίο δεν κρύβεται πίσω από τις αλχημείες του ψευτοπληθωρισμού. Ο Ν. Γκατζής, σχολιάζοντας το γεγονός ότι και η φετινή εισοδηματική πολιτική καθιερώνεται με νόμο, είπε ότι κάτι τέτοιο στην ουσία καταργεί το δικαίωμα των δημοσίων υπαλλήλων για τη σύναψη συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Οπως τις προηγούμενες χρονιές, τόνισε, έτσι και φέτος το 3,5% θα χρησιμοποιηθεί ως πιλότος για τις αυξήσεις και στον ιδιωτικό τομέα, με αποτέλεσμα με τα ψίχουλα που θα δοθούν ως αύξηση να χαριστούν δισεκατομμύρια ευρώ στους επιχειρηματίες.

Η αιτία και της φετινής αντιλαϊκής οικονομικής πολιτικής, είπε ο Ν. Γκατζής, είναι η εξυπηρέτηση των συμφερόντων του κεφαλαίου τόσο από τη ΝΔ όσο και από το ΠΑΣΟΚ. Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, που έκαναν λόγο για πολιτική λιτότητας, τόνισε ότι πρόκειται για υποκρισία, αφού μόλις πέρσι ο Γ. Παπανδρέου χαιρέτισε με θέρμη τη συμφωνία λιτότητας μεταξύ ΓΣΕΕ και ΣΕ,Β που προέβλεπε «αυξήσεις» 0,77 ευρώ την ημέρα.

Ο βουλευτής δήλωσε αντίθετος με την επιδοματική πολιτική που ακολουθείται στο Δημόσιο, τονίζοντας ότι τα επιδόματα πρέπει να ενσωματωθούν στο μισθό, που θα πρέπει να αρχίζει από τα 1.300 ευρώ.

Χαρακτηριστικό της επιλεκτικότητας της επιδοματικής πολιτικής είναι και το ότι δίνεται επίδομα 100 ευρώ μόνο στα ΜΑΤ (και όχι στους άλλους αστυνομικούς), που αυτήν την περίοδο βρίσκονται στην πρώτη γραμμή κρούσης κατά του φοιτητικού κινήματος.

Συνεχίζοντας την αντεργατική της επέλαση, η κυβέρνηση με διάταξη του νομοσχεδίου εντάσσει στο επικουρικό ταμείο των τραπεζοϋπαλλήλων (ΕΤΑΤ) το ιδιωτικό ασφαλιστήριο που είχαν συνάψει οι υπάλληλοι της Τράπεζας Αττικής με τη διοίκησή της. Προφανής στόχος η απαλλαγή της τράπεζας από ασφαλιστικές υποχρεώσεις και το φόρτωμά τους στο ΙΚΑ, προκειμένου να γίνει πιο ελκυστική για πώληση. Οπως κατήγγειλε ο Ν. Γκατζής, πρόκειται για μέτρο που έχει στόχο τη διευκόλυνση του ξεπουλήματος της τράπεζας και το ξεχαρβάλωμα του ασφαλιστικού της, με στόχο την αύξηση της κερδοφορίας και την ιδιωτικοποίησή της.

Οι κυβερνητικοί βουλευτές ισχυρίστηκαν ότι με τα ψίχουλα των αυξήσεων υλοποιούνται σταδιακά οι προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης, αντίθετος δήλωσε ο ΣΥΝ, ενώ οι του ΠΑΣΟΚ εκ του ασφαλούς και ξεχνώντας τις πρακτικές των δικών τους κυβερνήσεων έκαναν λόγο για πολιτική λιτότητας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ