Τετάρτη 14 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αξιώνουν πρόσθετα αντιλαϊκά μέτρα

Περισσότερα μέτρα στήριξης από την κυβέρνηση για τη βελτίωση της κερδοφορίας τους, που όπως ισχυρίζονται παραμένει χαμηλή σε σχέση με προηγούμενα χρόνια, ζητούν οι βιομήχανοι της Βόρειας Ελλάδας. Αξιώνουν λοιπόν μεταξύ άλλων: Μείωση των εργοδοτικών εισφορών, μεγαλύτερη ευελιξία στην αγορά εργασίας, δέσμευση του κράτους για συνέχιση των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων με σαφή χρονοδιαγράμματα, ανάπτυξη και εφαρμογή πολιτικών για τη σύνδεση της εκπαίδευσης με τις ανάγκες της βιομηχανίας σε τοπικό και εθνικό επίπεδο, διά βίου κατάρτιση των εργαζομένων, ολοκλήρωση των μεταφορικών και λοιπών οδικών υποδομών για τη διευκόλυνση της πρόσβασης των επιχειρήσεων της Βόρειας Ελλάδας στις αγορές των βαλκανικών χωρών και της Δυτικής Ευρώπης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε χτες ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχάνων Βόρειας Ελλάδας Γ. Μυλωνάς, η κερδοφορία των επιχειρήσεων στο βορειοελλαδικό τόξο βρίσκεται στα όρια του πληθωρισμού για το 2005 και στα επίπεδα του 2002 ο κύκλος εργασιών της. Για να βγει λοιπόν από αυτή την «κρίση που πλήττει τη μεταποίηση τα τελευταία 4 χρόνια» ζητά νέες διευκολύνσεις και προνόμια, σε βάρος των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Πώς αποτυπώνεται αυτή η κρίση; Σήμερα μία στις 5 επιχειρήσεις είναι ζημιογόνα. Οι κλάδοι που παρουσιάζουν το μεγαλύτερο ποσοστό ζημιογόνων επιχειρήσεων είναι «Παραγωγή προϊόντων καπνού» και «Δέρμα - Υπόδηση». Ο κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων το 2005 βρίσκεται στα επίπεδα του 2002. Αφού, όπως είπαν, μετά από δυο χρόνια (2003 και 2004) διαδοχικής ανόδου, το 2005 σε σχέση με το 2002 είναι αυξημένος μόλις 1,66%.

Πάντως, παρά τα όσα λένε οι βιομήχανοι, το 2005 τα κέρδη προ φόρων των επιχειρήσεων αυξήθηκαν κατά 19,12% σε σχέση με το 2004, ενώ μιλάμε για μια περίοδο που η κυβέρνηση αποφάσισε και πρόσφερε «δώρο» στους επιχειρηματίες τη μείωση της φορολογίας των κερδών τους. Εκείνοι βέβαια παραπονιούνται επειδή, όπως λένε, η κερδοφορία ήταν 9% μικρότερη από εκείνη του 2002. Αυξημένο όμως το 2005 ήταν και το μέσο περιθώριο κέρδους των βιομηχάνων που διαμορφώθηκε σε 3,75%, έναντι 2,96% που σημειώθηκε το 2004. Και πάλι όμως... διαμαρτύρονται ότι υπολείπεται του 2003 που ήταν 5,11%.

Το μεγαλύτερο ποσοστό περιθωρίου καθαρού κέρδους, 17,35%, για το 2005 παρουσιάζουν οι επιχειρήσεις του δείγματος που ανήκουν στον κλάδο «παράγωγα πετρελαίου και άνθρακα», ενώ το μικρότερο ποσοστό, 0,49%, εμφανίζεται στον κλάδο 21 «παραγωγή χαρτοπολτού, χαρτιού και προϊόντων από χαρτί».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ