Παρασκευή 16 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΙΛΕΛΕΡ
Κάλεσμα της ΠΑΣΥ για μαζική αγωνιστική συμμετοχή

Η μικρομεσαία αγροτιά θα τιμήσει αγωνιστικά το Κιλελέρ μεθαύριο Κυριακή 18 Μάρτη στις 11 π.μ.

Κάλεσμα μαζικής και δυναμικής συμμετοχής στον αγωνιστικό γιορτασμό του Κιλελέρ, την ερχόμενη Κυριακή 18 Μάρτη, στις 11 π.μ., στον τόπο της θυσίας των Θεσσαλών κολίγων, απευθύνει με ανακοίνωσή της στους μικρομεσαίους αγρότες, η «Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση», (ΠΑΣΥ). Ο αγωνιστικός γιορτασμός του Κιλελέρ αποτελεί την κορύφωση των κινητοποιήσεων της μικρομεσαίας αγροτιάς, που εδώ και τρεις μήνες βρίσκεται στους δρόμους του αγώνα κατά της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων.

Η ανακοίνωση - κάλεσμα της ΠΑΣΥ έχει ως εξής:

«Συνάδελφοι, αγρότες - αγρότισσες,

Η ΠΑΣΥ χαιρετίζει τους χιλιάδες μικρομεσαίους αγρότες που αγωνιστικά αντιστέκονται στην αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Καλεί τους μικρομεσαίους αγρότες, ιδιαίτερα τους νέους αγρότες, να συμμετέχουν πιο μαζικά και αποφασιστικά στις κινητοποιήσεις.

Οι αγώνες αυτοί αποτελούν τον καλύτερο γιορτασμό της εξέγερσης των κολίγων της Θεσσαλίας, πριν από 97 χρόνια, και αναδείχνουν το σύγχρονο και πραγματικό νόημα του Κιλελέρ.

Συνεχίζοντας τον αγώνα των κολίγων οι μικρομεσαίοι αγρότες, σήμερα, ενωμένοι, παλεύουν ενάντια στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ), στην ΚΑΠ και τις αναθεωρήσεις της, ενάντια στις μεγαλοεπιχειρήσεις που αναπτύσσονται στην αγροτική οικονομία, ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που:

  • Συρρικνώνουν και εξαφανίζουν βασικές καλλιέργειες όπως τεύτλα, καπνός και άλλες που θα ακολουθήσουν, με τους νέους κανονισμούς για το κρασί και τα οπωροκηπευτικά.
  • Κλείνουν βασικά εργοστάσια ζάχαρης, βιομηχανικής ντομάτας, λιπασμάτων, αυξάνοντας την ανεργία και οδηγώντας σε οικονομικό και κοινωνικό μαρασμό την ύπαιθρο.
  • Αποδεκατίζουν το εισόδημά τους και επιταχύνουν το ξεκλήρισμά τους.
  • Συρρικνώνουν την παράκτια αλιεία και τους μικρομεσαίους ψαράδες και γιγαντώνουν τις υδατοκαλλιέργειες.
  • Εξοντώνουν τους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους με τις αθρόες εισαγωγές και τα καρτέλ, που ληστεύουν το μόχθο τους.
  • Αυξάνουν τα κέρδη των εμποροβιομηχάνων και επιταχύνουν τη συγκέντρωση της γης και της παραγωγής σε λίγους μεγαλοεπιχειρηματίες».
Το διεκδικητικό πλαίσιο


«Ενωμένοι οι μικρομεσαίοι αγρότες αντιστέκονται και διεκδικούν:

  • Αμεση κάλυψη των απωλειών του αγροτικού εισοδήματος που προκάλεσε η εφαρμογή της νέας ΚΑΠ σε όλους τους μικρομεσαίους αγρότες.
  • Ικανοποιητικές κατώτερες τιμές σε όλα τα αγροτικά και ζωοκομικά προϊόντα.
  • Ουσιαστική μείωση του κόστους παραγωγής, με έλεγχο των τιμών των αγροτικών εφοδίων και μηχανημάτων, με εκτέλεση βασικών έργων υποδομής, με επιστροφή ολόκληρου του ΦΠΑ και αγροτικό τιμολόγιο της ΔΕΗ για την άρδευση όλων των χωραφιών τους.
  • Εκδημοκρατισμό και στήριξη των συνεταιρισμών για να παίζουν ουσιαστικότερο ρόλο σε βάρος της κερδοσκοπίας των εμποροβιομηχάνων, που γίνεται με τις πλάτες της ΕΕ και των κυβερνήσεων.
  • Πραγματική ρύθμιση των αγροτικών χρεών, σταμάτημα του ξεπουλήματος των συνεταιριστικών εταιρειών στους ιδιώτες και κρατική ΑΤΕ με αναπτυξιακά - κοινωνικά χαρακτηριστικά.
  • Περιορισμό και έλεγχο των εισαγωγών αγροτικών και ζωοκομικών προϊόντων και προστασία των καταναλωτών από άγνωστης προέλευσης και αμφίβολης καταλληλότητας προϊόντα.
  • Ενίσχυση των αλιευτικών συνεταιρισμών και της παράκτιας αλιείας, δημιουργία ασφαλών καταφυγίων και ιχθυοσκαλών, αφορολόγητο πετρέλαιο, προστασία των ιχθυοαποθεμάτων και χωροθέτηση των υδατοκαλλιεργειών με περιβαλλοντικά και αλιευτικά κριτήρια.
  • Καταβολή αποζημιώσεων στους μικρομεσαίους πτηνοτρόφους για τις ζημιές που προκάλεσε η γρίπη των πτηνών.
  • Πλήρη ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής και του αγροτικού κεφαλαίου από όλες τις φυσικές καταστροφές, από αποκλειστικά δημόσιο ΕΛΓΑ που θα επιχορηγείται από το κράτος.
  • Αμεσο διπλασιασμό των αγροτικών συντάξεων και μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες.
  • Κατάργηση όλων των «νόμιμων» και παράνομων παρακρατήσεων και καταβολή ολόκληρων των επιδοτήσεων στους δικαιούχους αγρότες.
  • Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία - Πρόνοια και Παιδεία και δημιουργία αθλητικών και πολιτιστικών κέντρων για δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου των κατοίκων της υπαίθρου.
  • Σταμάτημα των δικαστικών διώξεων των αγροτών».
Αλλαγή συσχετισμών

Η ανακοίνωση - κάλεσμα της ΠΑΣΥ επισημαίνει ακόμα: «Μέσα από τους σκληρούς αγώνες που κάναμε τα τελευταία χρόνια, γνωρίσαμε τους συμμάχους μας και τους άσπονδους φίλους μας.

Διαπιστώσαμε την αναγκαιότητα της ενότητάς μας, αλλά και της κοινής δράσης με την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα, με τα οποία έχουμε κοινά συμφέροντα κατά των μονοπωλίων, κατά της πλουτοκρατίας.

Γνωρίσαμε τον αυταρχισμό των κυβερνήσεων, αλλά και τη δημαγωγία της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που όταν δεν είναι στην κυβέρνηση υποκρίνονται ότι είναι μαζί μας για να μας αποπροσανατολίσουν και να ξεχάσουμε τις ευθύνες τους.

Είδαμε τον υπονομευτικό ρόλο των ηγεσιών των ΠΑΣΕΓΕΣ - ΣΥΔΑΣΕ - ΓΕΣΑΣΕ που λειτουργούν σαν κυβερνητικοί και κοινοτικοί υπάλληλοι.

Γνωρίσαμε καλύτερα την ηγεσία των αγροτοσυνδικαλιστών της ΝΔ που δε διαφωνεί με τη νέα ΚΑΠ, αλλά διεκδικεί να περικοπούν οι επιδοτήσεις από τους μικρομεσαίους αγρότες για να δοθούν στους μεγαλοαγρότες - επιχειρηματίες.

Μας δόθηκε η δυνατότητα να καταλάβουμε καλύτερα ότι οι αγώνες μας θα έχουν καλύτερα αποτελέσματα, αν η πάλη μας για τα προβλήματά μας συνδέεται με τις ενισχύσεις των Αγροτικών Συλλόγων, τη συσπείρωση των νέων δυνάμεων της ΠΑΣΥ, την ανασυγκρότηση του αγροτικού συνδικαλιστικού κινήματος και, κυρίως, αν συμβάλλει στη δημιουργία των πολιτικών προϋποθέσεων για την εφαρμογή μιας αγροτικής πολιτικής σε όφελος του λαού και των αγροτών, που θα στηρίζεται στον παραγωγικό συνεταιρισμό και στην υποστήριξη του κράτους.

Εχουμε τη δύναμη να ανατρέψουμε την πολιτική που μας ξεκληρίζει.

Μπορούμε να σταματήσουμε το μαρασμό της υπαίθρου.

Εχουμε το δίκαιο με το μέρος μας και μπορούμε να το επιβάλλουμε αν δεν υποκύψουμε στις απειλές της κυβέρνησης και στη δημαγωγία της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αν καταδικάσουμε μαζικά την αντιαγροτική πολιτική και τους φορείς της, αλλάζοντας τους συσχετισμούς δύναμης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ