Παρασκευή 16 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ν. ΓΚΑΡΓΚΑΝΑΣ
Στυλοβάτης των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων

«Μονόδρομο» χαρακτήρισε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας τα αντιλαϊκά μέτρα που προωθεί η ΕΕ με τη στρατηγική της «Λισαβόνας»

Στυλοβάτης των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων, σε όλα τα επίπεδα, αναδείχτηκε χτες ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Ν. Γκαργκάνας, ο οποίος δεν παρέλειψε να κάνει και συστάσεις για λελογισμένη χρήση των πιστωτικών καρτών, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος υπηρέτησε πιστά τις γαλαζοπράσινες πολιτικές μονόπλευρης λιτότητας σε βάρος των εργαζομένων εν γνώσει του ότι έτσι συμβάλλει στον υπερδανεισμό των λαϊκών νοικοκυριών.

Ενημερώνοντας την Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας, όχι μόνο στήριξε τις αντιδραστικές αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση, αλλά ζήτησε τη συνέχισή τους, ενώ στάθηκε αρωγός και στις αντιεκπαιδευτικές αλλαγές. Είπε συγκεκριμένα ότι «οι μεταρρυθμίσεις στην ανώτατη Παιδεία είναι πολύ σημαντικές» και στρεφόμενος έμμεσα κατά των φοιτητών που αντιδρούν ανέφερε ότι για τον ίδιο αποτελούν «ερώτημα οι αντιδράσεις» και δημιουργούν προβληματισμό. Κατά τον Ν. Γκαργκάνα «είναι ένα θέμα εάν θα έπρεπε οι μεταρρυθμίσεις να είναι περισσότερες και πιο τολμηρές» και επικαλούμενος δημοσκοπήσεις ισχυρίστηκε ότι ο ελληνικός λαός «θέλει τις μεταρρυθμίσεις».

Ο κεντρικός τραπεζίτης, για μια ακόμα φορά, αποκάλυψε ότι η μήτρα των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων είναι η «στρατηγική της Λισαβόνας» που χάραξε η ΕΕ και η οποία κατά τον ίδιο είναι... μονόδρομος!

Σκληρά ταξική χαρακτήρισε την πολιτική της Τράπεζας της Ελλάδας ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Γκατζής, υπογραμμίζοντας ότι η έκκληση για συνέχιση των «μεταρρυθμίσεων» στην κατεύθυνση της στρατηγικής της Λισαβόνας σημαίνει ακόμα μεγαλύτερη κερδοφορία του κεφαλαίου με ταυτόχρονο χτύπημα των εργατικών κεκτημένων. Ο βουλευτής υπενθύμισε ότι, παρά την αύξηση του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος, οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι συνεχίζουν να στενάζουν, την ίδια στιγμή που οι τράπεζες και οι άλλες επιχειρήσεις πραγματοποιούν συνεχώς τεράστια κέρδη.

Η Τράπεζα Αττικής

Οι μεθοδεύσεις της κυβέρνησης και της διοίκησης της Τράπεζας Αττικής, που στόχο έχουν το ξεχαρβάλωμα των εργασιακών σχέσεων και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων στην τράπεζα με την υπαγωγή του Επικουρικού Ταμείου στο ΕΤΑΤ - όπως προβλέπει νομοθετική ρύθμιση που προωθήθηκε στη Βουλή - προκαλούν αντιδράσεις. Ετσι:

  • Η διοίκηση της Τράπεζας Αττικής επιχειρεί τώρα να ανασκευάσει την κινδυνολογία για ζητήματα κεφαλαιακής επάρκειας. Σε αυτό το πλαίσιο, διευκρίνιζαν, χτες, πως ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας είναι σε κάθε περίπτωση ψηλότερος από τα όρια που βάζει η Τράπεζα της Ελλάδας. Ετσι, στην προσεχή γενική συνέλευση προγραμματίζουν αύξηση κεφαλαίου κατά 148,6 εκατ. ευρώ. Η υπαγωγή των ασφαλισμένων στο ΕΤΑΤ ισοδυναμεί με γενναία περικοπή του ασφαλιστικών εισφορών από την πλευρά της εργοδοσίας (όπως έγινε και στην Εμπορική). Η εξέλιξη αυτή, θα τροφοδοτήσει το ενδιαφέρον από την πλευρά των μελλοντικών «επενδυτών». Τα κέρδη (προ φόρων) για την Τράπεζα Αττικής στο 12μηνο του 2006 διαμορφώθηκαν στα 3,7 εκατ. ευρώ (έναντι ζημιάς 11,1 εκατ. ευρώ στο 2005). Να σημειωθεί πως μέσα στο 2005 εφαρμόστηκαν εκτεταμένα προγράμματα «εθελούσιας εξόδου», με τα οποία αποχώρησε το 5% των εργαζομένων.
  • Ο Ν. Γκαργκάνας, σχολιάζοντας όσα είπε στη Βουλή ο πρόεδρος της Αττικής Τ. Κολίντζας ότι η τράπεζα θα κλείσει εάν δε μεταφερθούν ασφαλιστικές της υποχρεώσεις στο ΙΚΑ, ο Ν. Γκαργκάνας ανέφερε ότι το θέμα είναι πολιτικό. Στη συνέχεια, όμως, χαρακτήρισε ως «ατόπημα» τα όσα είπε ο Τ. Κολίντζας στον οποίο, όπως είπε, «θα γίνουν συστάσεις».

Αξίζει εδώ να σημειωθεί, το εξής: Με δεδομένο ότι το 42% της Τράπεζας Αττικής ανήκει στο Ασφαλιστικό Ταμείο των Μηχανικών (ΤΣΜΕΔΕ), οι νεότερες εξελίξεις δικαιώνουν τη θέση της «Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Μηχανικών» που ζητά την άμεση αποχώρηση του Ταμείου από την Τράπεζα και τη μη συμμετοχή του στην αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ