Παρασκευή 16 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ - ΒΙΟΤΕΧΝΕΣ - ΕΜΠΟΡΟΙ
Ο αγώνας για τα ασφαλιστικά μας δικαιώματα συνεχίζεται

Με ανακοίνωσή της, η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα για το Ασφαλιστικό, χαιρετίζει τη συμμετοχή των ΕΒΕ στις κινητοποιήσεις της 7ης Μάρτη και τους καλεί να δυναμώσουν την πάλη για την ανατροπή αυτής της πολιτικής

Η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των ΕΒΕ για το Ασφαλιστικό, με χτεσινή της ανακοίνωση, χαιρετίζει όσους συμμετείχαν στις αγωνιστικές εκδηλώσεις της 7ης Μάρτης ενάντια στα αντιασφαλιστικά μέτρα της κυβέρνησης και καλεί τους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρούς ΕΒΕ να εντείνουν τον αγώνας τους μέχρι την ανατροπή της εφαρμοζόμενης αντιλαϊκής πολιτικής.

Αυτή η κινητοποίηση «ήταν μια πρώτη απάντηση στα αντιασφαλιστικά μέτρα της κυβέρνησης, και την αδράνεια των συμβιβασμένων ηγεσιών του συνδικαλιστικού κινήματος», αναφέρεται στην ανακοίνωση. Σε σχέση με τις μέχρι τώρα εξελίξεις στο Ασφαλιστικό, η Συντονιστική Επιτροπή επισημαίνει, μεταξύ άλλων, πως:

  • Η τροπολογία που η κυβέρνηση κατέθεσε στη Βουλή, παρατείνει επ' αόριστον την εφαρμογή των διατάξεων των καταργούμενων ταμείων για τον υπολογισμό των συντάξεων. Η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα της αγανάκτησης που προκλήθηκε, αλλά και της δυναμικής των Αγώνων και αποτελεί απάντηση σε αυτούς που υποτιμούν την αποτελεσματικότητά τους. Η ρύθμιση αυτή είναι μερική, ατελής και προσωρινή καθώς αφορά μόνο τους προ του 1993 ασφαλισμένους και δεν καταργεί τις διατάξεις που μειώνουν τις συντάξεις. Απλά τις βάζει στο ψυγείο και αργά ή γρήγορα οι ασφαλισμένοι θα κληθούν να «πληρώσουν το μάρμαρο», με δεδομένη την υποχρηματοδότηση του ενιαίου ταμείου και τα μεγάλα ελλείμματα που κληρονομεί. Στόχος της κυβέρνησης είναι η άμβλυνση των αντιδράσεων, για να περάσει το σύνολο των αντιασφαλιστικών ρυθμίσεων που νομοθέτησε και αυτών που επέρχονται. Ετσι: α) Παραμένει αμετακίνητη στην εφαρμογή του ΠΔ 258/2005. β) Δεν υποχωρεί σε κανένα βασικό ζήτημα όπως στην προσθήκη των πέντε επιπλέον υποχρεωτικών ασφαλιστικών κλάσεων που θα αυξήσουν την εισφορά των ασφαλισμένων κατά τουλάχιστον 42%. γ) Επιμένει στο απαράδεκτα χαμηλό ύψος της κρατικής επιχορήγησης, στην άρνησή της να καλύψει τα ελλείμματα των ταμείων που φορτώνει στον ΟΑΕΕ, αλλά και στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών Υγείας.
  • Η συμβιβασμένη ηγεσία της ΓΣΕΒΕΕ, «σαν έτοιμη από καιρό», περίμενε με αγωνία κάτι από την κυβέρνηση για να κηρύξει γενική υποχώρηση. Στη βιασύνη της δε δίστασε να ματαιώσει την «τουφεκιά στον αέρα» που είχε εξαγγείλει για τις 12 Μάρτη μια εβδομάδα πριν κατατεθεί στη Βουλή η συγκεκριμένη τροπολογία. Τώρα, μπορεί απερίσπαστη να αφοσιωθεί στην προσφιλή της τακτική του συνδικαλισμού των υπουργικών διαδρόμων και να διαπραγματευτεί τις επόμενες αντιασφαλιστικές ρυθμίσεις σε βάρος των αυτοαπασχολούμενων και των μικρών ΕΒΕ. Αλλωστε αυτό έκανε 5 χρόνια που συνδιαμόρφωνε το ΠΔ 258/2005 με τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.
  • Το ΔΣ του ΟΑΕΕ και ο διορισμένος διοικητής του Κόντος, σαν γνήσιοι κυβερνητικοί υπάλληλοι, δε δίστασαν προ ημερών να εξαγγείλουν αύξηση 6%, στις εισφορές, διπλάσια του πληθωρισμού, συνεχίζοντας μια τακτική αρκετών χρόνων. Και μπορεί οι επίμονες παρεμβάσεις της Συντονιστικής Επιτροπής να μην απέτρεψαν το νέο χαράτσι, αλλά τουλάχιστον περιόρισαν τη ζημιά καθώς η αρχική εισήγηση ήταν για αυξήσεις 8%.

Η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή θεωρεί ότι ο αγώνας για την υπεράσπιση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ συνεχίζεται με μεγαλύτερη ένταση και θα είναι μακρύς και δύσκολος. Υποστηρίζει ότι δε φτάνει μόνο η αντίσταση στην επίθεση της κυβέρνησης και της ΕΕ, αλλά είναι απαραίτητο σήμερα να μπουν σε τροχιά διεκδίκησης, το σύνολο των αιτημάτων των αγωνιστικών δυνάμεων του συνδικαλιστικού κινήματος, για ασφάλιση και υγειονομική περίθαλψη, που να αντιστοιχεί στις σημερινές ανάγκες.

Μοναδική ρεαλιστική προοπτική σε μια τέτοια κατεύθυνση είναι το δυνάμωμα των Αγώνων για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ