Τετάρτη 21 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΕΓΑΛΕΜΠΟΡΟΙ ΓΙΑ «ΠΡΑΣΙΝΗ ΒΙΒΛΟ»
Πλειοδοτούν στις αντεργατικές αλλαγές

Ενα προκλητικό αντεργατικό μανιφέστο προσκόμισε η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) στο υπουργείο Απασχόλησης, στο πλαίσιο του «κοινωνικού διαλόγου» για την «Πράσινη Βίβλο για τον εκσυγχρονισμό της εργατικής νομοθεσίας», όπου για μια ακόμη φορά προκύπτει η σπουδή της διοίκησης της Συνομοσπονδίας να εγκλωβίσει εκατοντάδες χιλιάδες μικροεμπόρους, που ζουν από την εργατική τάξη, στις αντεργατικές θέσεις των μεγαλοβιομηχάνων του ΣΕΒ.

Απαντώντας στα ερωτήματα της «δημόσιας διαβούλευσης», η ΕΣΕΕ επισημαίνει αρχικά ότι ο τομέας του εμπορίου δημιουργεί τις περισσότερες θέσεις εργασίας και «δημιουργεί ανάγκες για ευέλικτες μορφές εργασίας και περισσότερο εξατομικευμένες τοποθετήσεις». Αν και στο κείμενο δηλώνεται ότι είναι απαραίτητες οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, ωστόσο αυτό γίνεται επειδή θεωρείται ως μέθοδος που ευνοεί περισσότερο την «κοινωνική συναίνεση», την υποταγή των εργαζομένων στις αντεργατικές αποφάσεις των εκπροσώπων του κεφαλαίου, της κυβέρνησης και των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών των εργαζομένων.

Η ΕΣΕΕ διαφωνεί με την ισχύουσα νομοθεσία, θεωρώντας ότι είναι πολύ φιλεργατική! Αξιώνει ακόμη μεγαλύτερη «ευελιξία» και υιοθετεί την έννοια - αποτέλεσμα πολιτικής τερατογένεσης - της «ευελιξίας με ασφάλεια» («φλεξικιούριτι» ή ευελφάλεια). «Οι υφιστάμενες ρυθμίσεις των εργασιακών σχέσεων, είτε με τη μορφή νόμου είτε με τη μορφή των συλλογικών συμβάσεων επηρεάζουν αρνητικά την αύξηση της παραγωγικότητας των μικρομεσαίων και άλλων επιχειρήσεων», αναφέρει, χαρακτηριστικά, στο πόνημά της.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ