Τετάρτη 21 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΥΛΟΤΟΜΟΙ ΑΛΜΩΠΙΑΣ - ΕΔΕΣΣΑΣ
Θύματα της αντιδασικής πολιτικής

ΝΔ και ΠΑΣΟΚ τους έχουν καταδικάσει σε απαράδεκτες συνθήκες δουλιάς, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την προστασία και την ανάπτυξη του δασικού πλούτου

Μέχρι και 16 ώρες δύσκολης δουλιάς για ένα μεροκάματο. Κι αυτό όταν υπάρχει...

ICON

Μέχρι και 16 ώρες δύσκολης δουλιάς για ένα μεροκάματο. Κι αυτό όταν υπάρχει...
Θύματα της χρόνιας αντιδασικής πολιτικής των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ είναι οι περίπου 1.500 υλοτόμοι που μέσα σε ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες προσπαθούν να κερδίσουν το μεροκάματο στα δάση της Αλμωπίας και της Εδεσσας. Οπως καταγγέλλουν συνδικαλιστές τους στο «Ρ», εδώ και δεκαετίες έχουν χαρακτηριστεί εργολήπτες και δουλεύουν μέσω συνεταιρισμών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα εργασιακά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα, με δεδομένο και τον εποχικό χαρακτήρα της εργασίας τους.

Στην περιοχή της Εδεσσας δραστηριοποιούνται 50 περίπου συνεταιρισμοί υλοτόμων, που έχουν επωμιστεί τον καθαρισμό του δάσους, εργασία ιδιαίτερα σημαντική για την ανάπτυξή του και την προστασία του από τις πυρκαγιές. Η υλοτόμηση χρηματοδοτείται από δημόσια κονδύλια (μέσω των κατά τόπους Δασαρχείων), η παροχή των οποίων ολοένα και στερεύει, συνέπεια της πολιτικής της προηγούμενης και της σημερινής κυβέρνησης στο θέμα της προστασίας και της ανάπτυξης του δασικού πλούτου.

Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι με βάση τις δαπάνες για τον καθαρισμό των δασών, με εργασία έως και 16 ώρες την ημέρα, οι υλοτόμοι δεν κερδίζουν περισσότερα από 6.000 έως 10.000 ευρώ το χρόνο, μεγάλο μέρος των οποίων διατίθενται υποχρεωτικά στην ανανέωση και τη συντήρηση του αναγκαίου για την υλοτόμηση εξοπλισμού.

Οπως καταγγέλλουν οι συνδικαλιστές, τα Δασαρχεία ελάχιστα διευκολύνουν την εργασία τους, ενώ πολλοί από τους εργαζόμενους δεν καταφέρνουν να συμπληρώσουν καν τα 101 ένσημα που απαιτούνται ετησίως για την παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Σαν συνέπεια, ανθίζει η πολυαπασχόληση και η μαύρη εργασία σε ξυλεμπόρους.

Οι υλοτόμοι, ανάμεσα σε άλλα διεκδικούν: εξομοίωση των ασφαλιστικών και εργασιακών τους δικαιωμάτων με αυτά των οικοδόμων, δραστική αύξηση των κρατικών κονδυλίων για την υλοτόμηση και την καλλιέργεια των δασών, βελτίωση των συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας στην εργασία και παροχή εξοπλισμού για την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών (είναι χαρακτηριστικό ότι καθημερινά σημειώνονται «ατυχήματα», ορισμένα από τα οποία θανατηφόρα), δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών ώστε νέοι εργάτες να μπουν και να παραμείνουν στο επάγγελμα, πλήρη ιατροφαρμακευτική κάλυψη, επιδότηση στο 70% της δαπάνης για την αγορά εξοπλισμού κ.ά.

Επίσης, απαιτούν την αξιοποίηση εμπειρογνωμόνων στη χάραξη της δασικής πολιτικής, στα πλαίσια της οποία μπορεί να αξιοποιηθεί και η δική τους πλούσια εμπειρία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ