Τετάρτη 21 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΑΙΔΕΙΑ
Επιχείρηση τρομοκράτησης μαθητών στην Ξάνθη

Καλούνται από την Εισαγγελία σε προκαταρκτική εξέταση για τις καταλήψεις. Καταγγέλλει το ΝΣ Ξάνθης της ΚΝΕ

Σε διώξεις κατά μαθητών που συμμετείχαν στις καταλήψεις των σχολείων της Ξάνθης τον περασμένο Οκτώβρη προχωρά η Εισαγγελία Ν. Ξάνθης σε συνεργασία με την Αστυνομία και τη «βοήθεια» διευθυντή σχολείου! Συγκεκριμένα, προχωρώντας στην ποινικοποίηση του αγώνα των μαθητών η Εισαγγελία Ξάνθης(εισαγγελέας Γ. Καζαντζίδης) καλεί σε προκαταρκτική εξέταση 8 μαθητές του 3ου ΕΠΑΛ Ξάνθης, που... ονομάτισε ο διευθυντής του σχολείου Απόστολος Λέφας σε σχετική ένορκη κατάθεσή του. Μάλιστα, φαίνεται, να μεθοδεύονται και άλλες μηνύσεις σε βάρος άλλων μαθητών από τα 20 σχολεία (ΕΠΑΛ) που εκείνη την περίοδο τελούσαν υπό κατάληψη από τους μαθητές τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας, ο διευθυντής έδωσε τα ονόματα των οκτώ μαθητών εκ των οποίων οι 6 μαθητές ήταν μέλη του απερχόμενου μαθητικού δεκαπενταμελούς συμβουλίου κι οι άλλοι 2 ήταν συμμαθητές τους, που τους ζήτησε και είχαν υπογράψει μαζί με τους 3 από τα 6 μέλη του δεκαπενταμελούς υπεύθυνη δήλωση στη διεύθυνση του σχολείου. Δήλωση με την οποία αναλάμβαναν την ευθύνη για τυχόν φθορές στις υποδομές του 3ου ΕΠΑΛ κατά την περίοδο των καταλήψεων. Στη δικογραφία επισυνάπτεται, επίσης, έγγραφο του Αστυνομικού Τμήματος Ξάνθης, όπου καταγράφονται τα 20 υπό κατάληψη σχολεία εκείνης της περιόδου. Μάλιστα, ανάμεσα στα άλλα, στο έγγραφο που δίνεται αυθημερόν στην Εισαγγελία, δίνεται η πληροφορία πως οι μαθητές...«αναμένεται (να) εκδηλώσουν μαθητική πορεία την 11.00 ώρα της 20.10.2006 σε κεντρικές οδούς της πόλεως με έναρξη αυτών την κεντρική πλατεία»!

Αυτή την επιχείρηση τρομοκράτησης και ποινικοποίησης του μαθητικού κινήματος καταγγέλλει το ΝΣ Ξάνθης της ΚΝΕ με σχετική ανακοίνωση στην οποία, ανάμεσα στα άλλα σημειώνεται ότι έχει στόχο να σπάσει το αγωνιστικό φρόνημα των μαθητών, που παλεύουν για σχολείο δημόσιο και δωρεάν, για μόρφωση, ενάντια στις αντιεκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης. «Οι διώξεις αυτές, τονίζεται, είναι συνέχεια των μαθητοδικείων του ΠΑΣΟΚ κι αποτελούν μαζί με τις πρόσφατες διώξεις των φοιτητών, έναν ακόμη κρίκο στην αλυσίδα του κυβερνητικού αυταρχισμού, που προσπαθεί να τρομοκρατήσει κάθε νέο που παλεύει για τα δικαιώματά του». Και η ανακοίνωση καταλήγει:

«Η τρομοκρατία δεν πέρασε πριν, και δε θα περάσει τώρα». Η κλήση των μαθητών του 3ου ΕΠΑΛ έγινε τώρα σε συνεργασία με το διευθυντή του σχολείου, που έδωσε τα ονόματα του 15μελούς, τη στιγμή που άλλοι διευθυντές αρνήθηκαν να το κάνουν. Τα μέλη του δεκαπενταμελούς συμβουλίου καλούνται να απολογηθούν ως κοινοί εγκληματίες, επειδή αγωνίστηκαν για ένα καλύτερο σχολείο».

Το ΝΣ Ξάνθης της ΚΝΕ καλεί τους μαθητές σε αγωνιστική απάντηση τονίζοντας πως για τον αυταρχισμό και τις διώξεις, υπάρχει μόνο μία ρεαλιστική απάντηση: η συνέχιση κι η ένταση της πολύμορφης αγωνιστικής κινητοποίησης για τα δικαιώματα στη μόρφωση, στη δουλιά και τη ζωή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ