Παρασκευή 23 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συναντήθηκαν Μπακογιάννη - Ράις

Συνάντηση, που κράτησε 20 λεπτά, είχε χτες στην Ουάσιγκτον η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, με την Αμερικανίδα ομόλογό της, Κοντολίζα Ράις.

Μάλιστα, όπως συνάγεται και από τις λίγες δηλώσεις της Ελληνίδας υπουργού, δεν κατόρθωσε να εξασφαλίσει το παραμικρό, ούτε για τα Ελληνοτουρκικά, ούτε για την υπόθεση των Σκοπίων. Και για τα δύο αυτά ζητήματα, άλλωστε, οι ΗΠΑ ζητούν ...κατανόηση και ευελιξία από την ελληνική κυβέρνηση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ντ. Μπακογιάννη το περασμένο δίμηνο κατέβαλε σκληρή προσπάθεια προκειμένου να εξασφαλίσει αυτήν την επαφή στην Ουάσιγκτον. Μάλιστα, όπως υποστηρίζουν διπλωμάτες στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, η περιβόητη δήλωση του εκπροσώπου του ΥΠΕΞ, κατόπιν εντολής της Ντ. Μπακογιάννη, υπέρ των αμερικανικών θέσεων στη διαμάχη Ουάσιγκτον-Μόσχας για την εγκατάσταση πυραύλων στην Πολωνία και την Τσεχία, ήταν κάτι που πρόσφερε η Ελληνίδα υπουργός προκειμένου να κλείσει το ραντεβού με την Ράις.

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης η Ντ. Μπακογιάννη είπε τα ακόλουθα: «Είχαμε μια εξαιρετικά εποικοδομητική και χρήσιμη συζήτηση πάνω σε ευρύτερα θέματα της περιοχής μας και σε θέματα, βεβαίως, ιδιαίτερου ελληνικού ενδιαφέροντος, στις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας, στις σχέσεις Ευρώπης - Τουρκίας. Είχα την ευκαιρία να επαναλάβω στην κα Ράις τη βασική θέση της χώρας μας και για το θέμα του ονόματος των Σκοπίων. Νομίζω ότι έγινε κατανοητό ποιες είναι οι ελληνικές θέσεις στους Αμερικανούς συνομιλητές μας».

Οταν ρωτήθηκε αν βρήκε κατανόηση από την υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ στα προβλήματα που δημιουργεί η επιθετικότητα της Τουρκίας το τελευταίο διάστημα, η Ντ. Μπακογιάννη ήταν προσεκτική στην απάντησή της: «Δεν μπορώ να μεταφέρω και να δεσμεύσω την αμερικανική πολιτική... Είναι χρήσιμο και επωφελές πάντοτε, στο ανώτατο δυνατό επίπεδο, να συζητούνται οι απόψεις των δυο χωρών. Είναι χρήσιμο διότι η ελληνική πλευρά είχε για τέταρτη φορά τη δυνατότητα να ξεκαθαρίσει ποιες είναι οι απόψεις της στα θέματα αυτά».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ