Κυριακή 1 Απρίλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Καταδικασμένοι σε εξαφάνιση οι ουρακοτάγκοι;

Το μέλλον του ουρακοτάγκου, πρωτεύοντος θηλαστικού που ήδη βρίσκεται στον κατάλογο των ειδών που κινδυνεύουν με εξαφάνιση, έγινε ακόμη πιο σκοτεινό μετά τη δημοσίευση γενετικής έρευνας που καταγράφει μια απότομη μείωση του πληθυσμού των ουρακοτάγκων.

Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ πήραν δείγμα DNA από τα κόπρανα και τις τρίχες περισσότερων των 200 ουρακοτάγκων σε ένα προστατευόμενο πάρκο της νήσου Βόρνεο. Εξετάζοντας τα τμήματα του DNA που αποκαλούνται μικροδορυφόροι και χαρακτηρίζονται από ταχύτατες μεταλλάξεις, μπόρεσαν να ιχνηλατήσουν γενετικές διαφορές μέχρι τον κοινό πρόγονο των ουρακοτάγκων της περιοχής και να υπολογίσουν τον πληθυσμό τους σε διάφορες χρονικές περιόδους στο παρελθόν. Από τα στοιχεία αυτά αποκαλύπτεται ότι ο αριθμός τους στη Βόρνεο μειώθηκε κατά 95% τις δύο τελευταίες δεκαετίες, απ' όταν ήρθαν δηλαδή οι άποικοι στις περιοχές όπου ζει ο μεγάλος κόκκινος πίθηκος και καθάρισαν από βλάστηση μεγάλα τμήματά τους.

Αν ο πληθυσμός των ουρακοτάγκων συνεχίσει να μειώνεται με το ρυθμό αυτό, τότε το είδος θα εκλείψει μέσα στις επόμενες δεκαετίες. Η οριστική εξαφάνιση ίσως έρθει νωρίτερα λόγω των συνεπειών που θα επιφέρει η αιμομειξία μεταξύ του μικρότερου αριθμού ζώων σε κάθε νησίδα δάσους που απομένει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ