Παρασκευή 30 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΡΟΥΡΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ
Καθοριστική συμβολή στην επιτυχία της κινητοποίησης

Με αυτοθυσία και αποφασιστικότητα, χιλιάδες εργαζόμενοι σε όλη τη χώρα πάλεψαν από τα χαράματα έξω από τους τόπους δουλιάς

...στο «THE MALL»...
...στο «THE MALL»...
Καθοριστική συμβολή στην επιτυχία της χτεσινής απεργίας και των συγκεντρώσεων είχε η οργανωμένη, αποφασιστική και συντονισμένη περιφρούρησή της από τις ταξικές δυνάμεις σε εκατοντάδες τόπους δουλιάς όλης της χώρας. Η παρουσία συνδικαλιστών και εργαζομένων έξω από τις πύλες εργοστασίων, στις πόρτες των ξενοδοχείων, των σούπερ μάρκετ και των μεγαλοκαταστημάτων, αλλά και στους καταπέλτες των πλοίων αποτέλεσε ένα δυνατό χαστούκι στην εργοδοσία και τους μηχανισμούς της, στους εκβιασμούς και στις απειλές. Απελευθέρωσε δυνάμεις και έδωσε ώθηση στην απεργιακή κινητοποίηση, συντελώντας και στη μαζικοποίηση των συγκεντρώσεων που ακολούθησαν.

Στο κενό οι απειλές

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η απεργία και στο εργοστάσιο της ΦΑΓΕ. Εργαζόμενοι και νεολαίοι περιφρούρησαν τη χτεσινή απεργία έξω από τις τέσσερις πύλες. Αυτή τη φορά, αιχμή του εργοδοτικού δόρατος αποτέλεσαν οι διάφοροι «αγανακτισμένοι» εργολάβοι οδηγοί των φορτηγών της ΦΑΓΕ. Επιχείρησαν να σπάσουν την περιφρούρηση, προπηλακίζοντας και βρίζοντας, χωρίς, όμως, αποτέλεσμα. Μάλιστα, εντελώς ...τυχαία, ορισμένα απ' τα κάγκελα της περίφραξης του εργοστασίου ήταν σπασμένα, με αποτέλεσμα αρκετοί απ' τους εργολάβους να μπουν από εκεί. Ωστόσο, η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων συμμετείχε στην απεργία.

...και στον ΟΤΕ στη Θεσσαλονίκη

Motion Team

...και στον ΟΤΕ στη Θεσσαλονίκη
Στην «Τελεπερφόρμανς» (Teleperformance) απάντηση στην εργοδοσία, που τις προηγούμενες μέρες απειλούσε τους εργαζόμενους για να μην απεργήσουν, έδωσε το ταξικό Συνδικάτο Τηλεπικοινωνιών που πρωτοστάτησε στη μάχη της περιφρούρησης. Οι προϊστάμενοι που διαμαρτύρονταν για το «δικαίωμα στη δουλιά» και η Αστυνομία που ζητούσε επίμονα τα στοιχεία των συγκεντρωμένων επιβεβαίωσαν την ανάγκη συσπείρωσης στο συνδικάτο, που ήδη μετρά νέες αιτήσεις εγγραφής. Οι εργαζόμενοι του ΟΤΕ, που συμμετείχαν στην απεργία, δέχτηκαν πιέσεις από στελέχη της διοίκησης να μην απεργήσουν, ισχυριζόμενοι ψευδώς ότι δεν καλύπτονται από το συνδικάτο.

Ξεδίπλωσαν το πανό τους, «μπλόκαραν» όλες τις εισόδους του εμπορικού κέντρου εμποροϋπάλληλοι και νεολαίοι, περιφρουρώντας τη χτεσινή απεργία στο «Δε Μολ» (The Mall). Οι συνδικαλιστές με ανακοινώσεις και αιτήσεις εγγραφής στο σωματείο καλούσαν τους εργαζόμενους του κλάδου να πάρουν μέρος στην απεργιακή κινητοποίηση και να γραφτούν στο σωματείο τους.

Απάντηση σε εκβιασμούς και προπηλακισμούς

Από τα ξημερώματα μέχρι αργά τη νύχτα οι ταξικές δυνάμεις έδιναν τη μάχη της περιφρούρησης και στον Πειραιά, δίνοντας ιδιαίτερο βάρος στα πλοία RO/RO στο λιμάνι του Αγίου Γεωργίου στο Κερατσίνι. Τείχος απροσπέλαστο είχαν σχηματίσει μπροστά στις εισόδους των πολυκαταστημάτων και των σούπερ μάρκετ, σε κάθε χώρο δουλιάς όπου είχε κηρυχτεί η απεργία, ενώ μαζικά είχαν «καταλάβει» τους καταπέλτες των RO/RO πλοίων, δίνοντας δύναμη στους απεργούς ναυτεργάτες των μηχανοστασίων.

Από την περιφρούρηση στα RO/RO στο Κερατσίνι...
Από την περιφρούρηση στα RO/RO στο Κερατσίνι...
Αυτή η αποφασιστικότητα των εργατών «τσάκισε» κάθε επιχείρηση τρομοκράτησης, όπως αυτή που εκδηλώθηκε στο εμπορικό κατάστημα «GLOU» (Γκλου) στον Πειραιά. Ο διευθυντής Αλέξης Χαλκιάς επιτέθηκε σε βάρος δύο εργαζομένων από την ομάδα περιφρούρησης. Αστυνομικοί που βρήκαν ευκαιρία να ...δράσουν, έσπευσαν να συλλάβουν τους δύο εργαζόμενους, ενώ απείλησαν με σύλληψη και την πρόεδρο του Σωματείου Κούλα Κυριακοπούλου. Οδήγησαν τους δύο εργαζόμενους στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Πειραιά, ωστόσο, μετά από δυναμική παρέμβαση συνδικαλιστών από τη Γραμματεία Πειραιά του ΠΑΜΕ, αφέθηκαν ελεύθεροι και βέβαια το κατάστημα παρέμεινε κλειστό.

Με τους νέους στην πρώτη γραμμή

Στη Θεσσαλονίκη η μάχη για την περιφρούρηση της απεργίας δόθηκε στα γιαπιά, τα πολυκαταστήματα και στα τηλεφωνικά κέντρα του ΟΤΕ. Τα μεγάλα εργοτάξια της Ανατολικής και της Δυτικής Θεσσαλονίκης, καθώς και τα εργοτάξια του Μεγάρου Μουσικής και του Δημαρχιακού Μεγάρου νέκρωσαν. Με επιτυχία δόθηκε η μάχη και στα πολυκαταστήματα «ΧΟΝΤΟΣ», «Μαρκ και Σπένσερ», «Φωκά», όπου οι εργαζόμενοι στο εμπόριο έστησαν αλυσίδες στις εισόδους. Δυναμική και αποτελεσματική ήταν και η παρέμβαση στα τηλεφωνικά κέντρα του ΟΤΕ, όπου απασχολούνται δεκάδες νέοι εργαζόμενοι με ελαστικές εργασιακές σχέσεις. Πολλοί νέοι μπήκαν στην απεργία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ