Σάββατο 31 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ
Εμπαιγμός σε επανάληψη

Συγκεκριμένο πρόγραμμα συντονισμένων κινητοποιήσεων με τους άλλους υγειονομικούς προτείνει η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Γιατρών

Στιγμιότυπο απ' τη χτεσινή πορεία των εργαζομένων στα νοσοκομεία του Πειραιά
Στιγμιότυπο απ' τη χτεσινή πορεία των εργαζομένων στα νοσοκομεία του Πειραιά
Σε επανάληψη του εμπαιγμού των νοσοκομειακών γιατρών εξελίχτηκαν οι χτεσινές διαδοχικές συναντήσεις του υπουργού Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλου με τις ηγεσίες της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) και της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών - Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ).

Ωστόσο, παρά τη διαπίστωση του εμπαιγμού, η πλειοψηφία Γενικού Συμβουλίου της ΟΕΝΓΕ (ΔΗΚΝΙ, ΠΑΣΚ Γιατρών και Αγωνιστική Ενότητα Γιατρών) αποφάσισαν αμέσως μετά να συνεχίσουν το «διάλογο» με το υπουργείο. Στις συναντήσεις δεν πήραν μέρος οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι της Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης Γιατρών (ΔΗΠΑΚ) ως εκδήλωση αντίθεσης στο συμβιβαστικό «διάλογο».

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος είπε ότι μέχρι το τέλος του 2007 θα προσληφθούν 1.200 ειδικευόμενοι γιατροί και 500 ειδικευμένοι, ενώ πρόσθεσε ότι μέχρι το τέλος του 2008 θα γίνουν 5.000 προσλήψεις γιατρών. Ωστόσο, όταν ρωτήθηκε αν υπάρχει και η απόφαση της σχετικής επιτροπής της κυβέρνησης για την έγκριση των 1.700 προσλήψεων απάντησε ότι δεν υπάρχει.

Ακόμα, ο υπουργός υποσχέθηκε ότι θα εντάξει μέρος των εφημεριών στο βασικό μισθό και ότι το Γενικό Λογιστήριο του κράτους επεξεργάζεται στο σχετικό σχέδιο. Είπε ότι το επίδομα βιβλιοθήκης δεν εγκρίθηκε και υποσχέθηκε την εφαρμογή του πολυδιευθυντικού συστήματος, χωρίς όμως συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα εφαρμογής.

Πρόταση αγώνα από τη ΔΗΠΑΚ

Αμέσως μετά τη συνάντηση, συνεδρίασε το ΓΣ της ΟΕΝΓΕ και οι τρεις παρατάξεις (ΔΗΚΝΙ, ΠΑΣΚ, ΑΕΓ) παρά τη διαπίστωση ότι το κλίμα είναι αρνητικό και ότι ο υπουργός Υγείας συνεχίζει τον εμπαιγμό αποφάσισαν να συνεχίσουν το «διάλογο». Επίσης, αποφάσισαν να πετάξουν το μπαλάκι των αγωνιστικών κινητοποιήσεων στις τοπικές ενώσεις, καθώς και τη σύγκληση του ΓΣ μετά τις 15 Απρίλη, σε περίπτωση που δεν υπάρξει απάντηση από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Την απόφαση καταψήφισε η ΔΗΠΑΚ προτείνοντας την έναρξη αγωνιστικών κινητοποιήσεων μετά την 1η Μάη σε συντονισμό με τους άλλους υγειονομικούς και τους εργαζόμενους στην προοπτική της διεκδίκησης ενός ενιαίου δημόσιου και δωρεάν συστήματος Υγείας, που θα κορυφωθεί με 48ωρη απεργία στα μέσα του Μάη.

Επίσης, η ΔΗΠΑΚ εξέφρασε την αντίθεσή της στην ενσωμάτωση των εφημεριών στο μισθό. Προέβαλε για διεκδίκηση την πενθήμερη βδομάδα 30 ωρών, με 6ωρη εργασία και μία εφημερία τη βδομάδα. Η εφημερία θα αμείβεται με το αντίστοιχο ωρομίσθιο που θα προκύπτει με βασικό μισθό 1.600 ευρώ για το νεοπροσλαμβανόμενο γιατρό.

Κινητοποίηση χτες στον Πειραιά

Πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο του Πειραιά πραγματοποίησαν χτες οι εργαζόμενοι στα τρία νοσοκομεία της πόλης, διαμαρτυρόμενοι κυρίως για τις τραγικές ελλείψεις προσωπικού που εγκυμονεί κινδύνους για ασθενείς και εργαζόμενους και έχει αποτέλεσμα 1 νοσηλεύτρια να φροντίζει 30 ασθενείς και να παραμένουν κλειστά δεκάδες κρεβάτια σε κρίσιμα τμήματα όπως οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Χτες, όμως, περίσσεψε η υποκρισία, καθώς ο δήμαρχος Πειραιά Παν. Φασούλας «υποδέχτηκε» τους διαδηλωτές στην πλατεία δημαρχείου, σα να μην ήταν ο ίδιος που ως βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στήριζε αυτήν την πολιτική.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ