Κυριακή 15 Απρίλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Οι ... συνέταιροι στο φαγοπότι

Και στον Ελαιώνα ετοιμάζονται κερδοφόρες ιδιωτικές επενδύσεις
Και στον Ελαιώνα ετοιμάζονται κερδοφόρες ιδιωτικές επενδύσεις
Στο νέο «μεγάλο φαγοπότι» του κεφαλαίου η Νομαρχιακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση ήδη πρωταγωνιστούν. Μαζί την Ενωση Ξενοδόχων Αττικής, την Ενωση Εφοπλιστών Μεσογειακών Φορτηγών Πλοίων, Πανελλήνια Ενωση Επιχειρήσεων Διαμεταφοράς (ΠΕΕΔ), το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών και Πειραιά, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά και άλλους φορείς έχουν διαμορφώσει ΠΚΣΑ στην υπηρεσία των ιδιωτικών υπερκερδών. Είναι προφανές πως αυτοί δίνουν τις κατευθύνσεις των έργων και έχουν τον κυρίαρχο λόγο στο σχεδιασμό τους. Το θαλάσσιο μέτωπο της Αττικής, απ' το Φάληρο έως τη Γλυφάδα, ο Ελαιώνας και η περιοχή γύρω απ' το Δήμο της Νέας Ιωνίας είναι τα τρία σημεία που οι επιχειρηματίες ετοιμάζονται να επενδύσουν.

Την απόφαση για την πραγματοποίηση ΠΚΣΑ στήριξαν - εκτός της διοίκησης της υπερνομαρχίας (ΠΑΣΟΚ) - η παράταξη της ΝΔ και του ΛΑΟΣ αλλά και του ΣΥΝ (στη νομαρχία Αθήνας). Μόνο η Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία ήταν κάθετη στη νέα σχεδιασμένη κερδοφορία κεφαλαίου. Ας δούμε όμως ορισμένες βασικές πλευρές των τριών ΠΚΣΑ μέσα απ' τα έντυπα αίτησης.

Πηγή κέρδους η παραλία

Το πρώτο ΠΚΣΑ αφορά μια σειρά έργων στην περιοχή από το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας μέχρι το Δήμο Ελληνικού και τα παράκτια τμήματα των Δήμων της παραλίας. Στο ΠΚΣΑ εντάσσονται δεκάδες έργα και μεταξύ αυτών αξίζει να σημειωθούν:

  • Υπογειοποίηση της παραλιακής στο Π. Φάληρο, στον Αλιμο, στο Ελληνικό, στη Γλυφάδα.
  • Εργα στάθμευσης από το ΣΕΦ έως τη Γλυφάδα.
  • Εργα στάθμευσης για την παραλιακή ζώνη.
  • Οδικά έργα.
  • Εγκαταστάσεις ελλιμενισμού παράκτιων γραμμών και υδροπλάνων.
  • Σειρά κατασκευαστικών έργων.

...έως τον Αλιμο και τη Γλυφάδα
...έως τον Αλιμο και τη Γλυφάδα
Χαρακτηριστικό είναι ότι η μεγάλη συμμετοχή του ιδιωτικού κεφαλαίου θα γίνει σε έργα υποδομής της παραλίας. Αντίθετα, στα αντιπλημμυρικά και υδραυλικά έργα σχεδόν δεν υπάρχει συμμετοχή του. Κάτι τέτοιο δεν είναι τυχαίο, αφού στα πρώτα έργα είναι τα μεγάλα κέρδη, ενώ τα αντιπλημμυρικά που αποτελούν και έργα υποδομής ζωτικής σημασίας για όλο το Λεκανοπέδιο κρίνονται ως μη ανταποδοτικά και άρα μη κερδοφόρα για το κεφάλαιο.

Οι παρεμβάσεις δεν περιορίζονται, μόνο στα ΠΚΣΑ, αλλά και στο συνολικό σχεδιασμό για το μέτωπο της παραλίας. Τέτοιες παρεμβάσεις, αναφέρονται στο σχετικό κείμενο ως «δράσεις εκτός ΠΚΣΑ». Μερικές απ' αυτές είναι: Η Ολυμπιακή εγκατάσταση του Beach Volley θα δοθεί σε ιδιώτες όπως και αυτή του Taekwondo (με ΣΔΙΤ). Η μαρίνα του Αγ. Κοσμά θα που «παραχωρηθεί προς εκμετάλλευση σε ιδιώτη», μια μαρίνα άνω των 1.000 σκαφών, για επισκέπτες υψηλών εισοδημάτων. Παράλληλα, προωθείται η δημιουργία «επίγειων εγκαταστάσεων ψυχαγωγίας, πολιτισμού και εμπορίου, καθώς και ενός πολύ μεγάλου χώρου πάρκου». Τα παραπάνω θα δοθούν και αυτά προς εκμετάλλευση σε ιδιώτες. Το ξεπούλημα του χώρου του πρώην Ιπποδρόμου στο «Ιδρυμα Νιάρχος».

«Συντονιστής εταίρος» είναι η υπερνομαρχία ενώ συμμετέχουν οι: Ενωση Ξενοδόχων Αττικής (ΕΞΑ), Ενωση Εφοπλιστών Μεσογειακών Φορτηγών Πλοίων (ΕΕΜΦΠ), η Νομαρχία Αθήνας και Πειραιά, οι Δήμοι Μοσχάτου, Καλλιθέας, Π. Φαλήρου, Αλίμου, Γλυφάδας, Ελληνικού, Ρέντη, Περάματος, Δραπετσώνας, Ρέντη Κορυδαλλού, Σαλαμίνας, ΕΜΠ, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, τα Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας και Πειραιά, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά, το Εργατικό Κέντρο Αθήνας κ.ά.

Το κεφάλαιο ετοιμάζει «φαγοπότι» απ' το ΣΕΦ και το Φάληρο...
Το κεφάλαιο ετοιμάζει «φαγοπότι» απ' το ΣΕΦ και το Φάληρο...
Από τη συμμετοχή της ΕΞΑ και της ΕΕΜΦΠ και μόνο μπορούμε να καταλάβουμε για ποιον γίνονται τα έργα αλλά και πώς θα αξιοποιηθούν. Χαρακτηριστικό είναι πως, όπως επισημαίνεται «σημαντική αναμένεται να είναι η κινητοποίηση ιδιωτικών πόρων στην έκταση των δήμων της περιοχής στους τομείς του τουρισμού, των υπηρεσιών, του εμπορίου και της σύγχρονης μεταποίησης». Πρόκειται, δηλαδή, για μια ανάπτυξη για τους επιχειρηματικούς ομίλους που ασχολούνται με τον τουρισμό, τη ναυτιλία και φυσικά των μεγάλων κατασκευαστικών.

«Σταθμός» νέων κερδών στον Ελαιώνα

Το δεύτερο ΠΚΣΑ θα υλοποιηθεί σε 91 στρέμματα στην καρδιά του Ελαιώνα, στην Αθήνα. Εκεί προβλέπεται να κατασκευαστεί «Πρότυπος εμπορευματικός σταθμός αυτοκινήτων - logistics (σ.σ. υπηρεσίες διαχείρισης εμπορευμάτων απ' την παραλαβή έως την παράδοση) διαμεταφορικών επιχειρήσεων». Επίσης, θα κατασκευαστεί «Κέντρο Καινοτομιών για μικρές επιχειρήσεις, βιοτεχνικό πάρκο μεταποιητικών επιχειρήσεων» κ.ά. Συντονιστής εταίρος θα είναι η Νομαρχία Αθήνας, ενώ θα συμμετέχει η Πανελλήνια Ενωση Επιχειρήσεων Διαμεταφοράς (ΠΕΕΔ), το ΕΜΠ, το Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης της Νομαρχίας. Μάλιστα, στα μέλη Επιτροπής παρακολούθησης του ΠΚΣΑ θα είναι η η ΕΤΒΑ - ΒΙΠΕ ΑΕ (άλλοτε θυγατρική της ΕΤΒΑ και σήμερα της Τράπεζας Πειραιώς), το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών και το Εργατικό Κέντρο Αθήνας.

Με κύριο άξονα την επιχειρηματικότητα

Το τρίτο ΠΚΣΑ έχει τον πολύ χαρακτηριστικό τίτλο: «Εταιρική Διοίκηση Αστικού Μετασχηματισμού και Ανάπτυξης Επιχειρηματικότητας». Οι άξονες προτεραιότητας του ΠΚΣΑ περιλαμβάνει «δράσεις ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, της διεπιχειρηματικής συνεργασίας, της ανάπτυξης νέων προϊόντων ή και επιχειρήσεων». Στις «δράσεις» αυτές προβλέπεται ιδιωτική συμμετοχή μεγαλύτερη του 70%, άρα και τεράστια εκμετάλλευση.

Επίσης, θα υπάρξουν δομές υποστήριξης της απασχόλησης γυναικών, μακροχρόνια ανέργων και ενσωμάτωσης μεταναστών, πολεοδομικές παρεμβάσεις, εκσυγχρονισμό δομών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Τα παραπάνω προφανώς θα είναι στην κατεύθυνση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων και τη δημιουργία «απασχολήσιμων» εργαζομένων όπως τους θέλουν οι επιχειρήσεις. Συντονιστής εταίρος εδώ είναι ο Δήμος Νέας Ιωνίας, ενώ συμμετέχουν: η Νομαρχία Αθηνών, οι Δήμοι Λυκόβρυσης, Ν. Φιλαδέλφειας, Ηρακλείου, το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών, ο «Σύνδεσμος Υφαντουργών Βιοτεχνών Ν. Ιωνίας και πέριξ», το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ, το ΕΚΑ, ο «Δημόκριτος».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ