Πέμπτη 19 Απρίλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΓΙΑ ΝΑΥΑΓΙΟ «SEA DIAMOND»
Πρώτο βιολί στην επιχείρηση συσκότισης

Προκλητικός πέρα από κάθε όριο ο Μ. Κεφαλογιάννης, κατά την ενημέρωση της αρμόδιας επιτροπής στη Βουλή

Την ώρα που βοούν τα στοιχεία για τις εγκληματικές ελλείψεις στα πλοία και τα ληστρικά προνόμια των εφοπλιστών, η κυβέρνηση επιμένει να ισχυρίζεται ότι και στο ναυάγιο του «Sea Diamond» όλα πήγαν άριστα...

Eurokinissi

Την ώρα που βοούν τα στοιχεία για τις εγκληματικές ελλείψεις στα πλοία και τα ληστρικά προνόμια των εφοπλιστών, η κυβέρνηση επιμένει να ισχυρίζεται ότι και στο ναυάγιο του «Sea Diamond» όλα πήγαν άριστα...
Το ρόλο του σαν πολιτικού εκπροσώπου των εφοπλιστών επιβεβαίωσε πλήρως χτες ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Μ. Κεφαλογιάννης. Στην ενημέρωση που έκανε στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής για το ναυάγιο του κρουαζιερόπλοιου «SEA DIAMOND», συνέχισε παραπέρα την επιχείρηση συσκότισης των αιτιών και των υπευθύνων του ναυαγίου, για να «βγάλει λάδι» την πλοιοκτήτρια εταιρεία και συνολικά τους εφοπλιστές, να μετατοπίσει τις ευθύνες στο πλήρωμα και να καλύψει τον πραγματικό ένοχο για τα ναυάγια και συνολικά τα εγκλήματα του εφοπλιστικού κεφαλαίου, που είναι η κυρίαρχη πολιτική, αυτή που συνδιαμορφώνουν και εφαρμόζουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Ταυτόχρονα, μέσα από την αίθουσα της συνεδρίασης, αφού αυτοαναγορεύτηκε σε προστάτη του δημοσίου συμφέροντος, επιχείρησε να επιβάλει κλίμα τρομοκρατίας και να «κλείσει στόματα». Εξαπέλυσε απειλές, είπε για παραπομπή σε ΕΔΕ ακόμα και στελεχών του ΥΕΝ, ενώ έδωσε γενική «γραμμή» προς τις διωκτικές αρχές για γενικότερο «κυνηγητό» σε βάρος όσων του «χαλάνε» την εικόνα που προσπάθησε να δώσει από την αρχή για το ναυάγιο, ότι δηλαδή όλα «έγιναν άριστα»!

Την ίδια ώρα, η πλοιοκτήτρια εταιρεία μαζί με την ασφαλιστική «West of England» στο Ειρηνοδικείο του Πειραιά «τύλιγαν σε μια κόλλα χαρτί» μέλη του πληρώματος. Δίνοντάς τους μερικά ψίχουλα ως αποζημίωση για «ηθική βλάβη» από το ναυάγιο, ανάγκαζαν μέλη του πληρώματος να υπογράψουν, «πρακτικό συμφωνητικό» ότι δεν έχουν καμία απαίτηση από την εταιρεία!

«Αλλα λόγια» και τρομοκρατία

Ο υπουργός και χτες δεν έδωσε κανένα απολύτως στοιχείο για τα αίτια που έστειλαν τη Μ. Παρασκευή το κρουαζιερόπλοιο στον πάτο της θάλασσας της Σαντορίνης, με απολογισμό δύο αγνοούμενους και την απειλή με οικολογική καταστροφή του θαλάσσιου περιβάλλοντος του νησιού, με επιπτώσεις συνολικά για το Αιγαίο. Καλύπτοντας πλήρως την εταιρεία, ισχυρίστηκε ότι στις 27 του Μάρτη το πλοίο επιθεωρήθηκε από την Επιθεώρηση Εμπορικών Πλοίων, «ελέγχθηκαν οι κανόνες ασφαλείας και ήταν όλα εντάξει και είχε αυξημένα στεγανά»! Και συνολικά είπε ότι: «Είμαστε ικανοποιημένοι με τον τρόπο που λειτούργησε το σύστημα». Σχετικά με τις αυθαίρετες χαριστικές ρυθμίσεις για την απαλλαγή του εφοπλιστή από τις ασφαλιστικές του εισφορές προς το ΝΑΤ, «το 'ριξε» σε θέμα ερμηνείας του νόμου!

Υπεραμύνθηκε της «διάτρητης» διαδικασίας που ακολουθείται για τις έρευνες και τις ανακρίσεις για το ναυάγιο και καταφέρθηκε ενάντια στον πρώην επιθεωρητή της Επιθεώρησης Εμπορικών Πλοίων Λ. Νικολάτο, τον οποίο, όπως είπε, θα καλέσει σε ΕΔΕ, επειδή «παραβίασε το δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα» και «δεν πήγε ιεραρχικά» για τις καταγγελίες του σχετικά με ελλείψεις σε σωστικά μέσα σε επιβατηγά πλοία. Από τα έγγραφα που έδωσε ο υπουργός, φαίνεται ότι η Επιθεώρηση πρόλαβε και έλεγξε τα πλοία αυτά μέσα σε λίγες ώρες...

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, ο κεντρικός ομιλητής Χρ. Παπουτσής, υπουργός της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ όταν βούλιαξε το «ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ», σε μιαν ανώδυνη για την κυβέρνηση και τους εφοπλιστές τοποθέτηση, είπε ότι το ΥΕΝ «ελέγχεται για την επιλογή του σημείου που οδηγήθηκε το πλοίο», για το ότι αρνείται ο υπουργός τη θέση του αυτή του επικεφαλής του συντονισμού σε αυτή την υπόθεση και για την προνομιακή σχέση συνολικά της κυβέρνησης με την εταιρεία «ΛΟΥΗΣ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ