Σάββατο 21 Απρίλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΑΡΔΙΤΣΑ
Ο εργοδοτικός συνδικαλισμός, εν δράσει...

Με άθλια τερτίπια η ΠΑΣΚΕ επιχειρεί αλλοίωση των συσχετισμών. Αμεση και δυναμική η παρέμβαση του ΠΑΜΕ

Χαρακτηριστικό και τρανταχτό παράδειγμα για το πώς ο εργοδοτικός συνδικαλισμός επιχειρεί, με βρώμικα και παράνομα μέσα, ν' αλλοιώσει τους συσχετισμούς μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα, αποτελεί η δράση της πλειοψηφίας της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Καρδίτσας, (ΕΚΚ), που ανήκει στην ΠΑΣΚΕ. Πρόκειται για μια «οργανωμένη ομάδα», μ' επικεφαλής τον πρόεδρο του ΕΚΚ, Στ. Γούλα, μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ κι από εκείνους που σήκωσαν, προθύμως, το χέρι, ψηφίζοντας υπέρ της σύμβασης για «αύξηση» των 77 λεπτών στο εργατικό μεροκάματο.

Αυτή η ομάδα, πέραν όλων των άλλων μεθόδων, φαίνεται να έχει αποκτήσει ιδιαίτερη ειδίκευση στην κατασκευή διασπαστικών σωματείων, τα οποία θέλουν να ελέγχουν, για λογαριασμό, βεβαίως, της ΠΑΣΚΕ. Αυτό έγινε και στο χώρο των καθαριστριών. Το σωματείο καθαριστριών σχολικών κτιρίων που υπήρχε και λειτουργούσε στο νομό, το μετέτρεψαν, εν μια νυκτί, σε πανθεσσαλικό, με επωνυμία «Σύλλογος καθαριστριών δημοσίου - ιδιωτικού τομέα Θεσσαλίας» και με έδρα την Καρδίτσα, αν και δεν υπήρχε κανένας λόγος γι' αυτό, αφού σωματεία καθαριστριών υπάρχουν στο χώρο ευθύνης και των οκτώ εργατικών κέντρων της Θεσσαλίας.

Καραμπινάτες παρανομίες

Για να γίνει αυτό προχώρησαν σε τροποποίηση του παλιού καταστατικού - έγινε και με την έγκριση του αρμόδιου δικαστικού(!) - η οποία ενέχει και στοιχεία παρανομίας, καθώς πολλές από τις διατάξεις του νέου καταστατικού έρχονται σε αντίθεση με τον νόμο 1264/82, που διέπει τη λειτουργία των συνδικαλιστικών οργανώσεων. Συγκεκριμένα, ανάμεσα στα άλλα, προβλέπεται:

  • Κατάργηση της απλής αναλογικής με την επιβολή ενιαίου ψηφοδελτίου στις εκλογές.
  • Ψήφος διά αλληλογραφίας, που μπορεί να οδηγήσει σε παραβίαση της μυστικότητας της ψηφοφορίας και σε εκτεταμένη νοθεία.
  • Συμμετοχή στην ψηφοφορία μόνο με την επίδειξη του δελτίου αστυνομικής ταυτότητας, όταν ο νόμος θεωρεί υποχρεωτική και την επίδειξη του βιβλιαρίου υγείας.

Κι αφού έφτιαξαν, κατά πώς τους βολεύει, το νέο καταστατικό, οργάνωσαν και εκλογές στο νέο σωματείο, επιχειρώντας, μέσα από το όργιο νοθειών, τον πλήρη έλεγχο της διοίκησής του και, προπάντων, την εκλογή πολλών «δικών» τους αντιπροσώπων για το Εργατικό Κέντρο Καρδίτσας, την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων και, κατ' επέκταση, για τη ΓΣΕΕ.

Αμεση παρέμβαση του ΠΑΜΕ

Αλλά, «λογάριαζαν χωρίς τον ξενοδόχο». Οι ταξικές δυνάμεις του συνδικαλιστικού κινήματος παρέμβηκαν, άμεσα και δυναμικά. Αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ, από τους Στ. Σαριδάκη, μέλος της διοίκησης του ΕΚΚ, Γ. Τσαμπούκη, μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Π. Λιόλιο, μέλος του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, έκαναν παρέμβαση στην πρόεδρο Πρωτοδικών Καρδίτσας, ζητώντας την ακριβή τήρηση του νόμου κατά την εκλογική διαδικασία, καθώς και στην Εφορευτική Επιτροπή - παρά την επιχείρηση τραμπουκισμού από καλοθελητές του εργοδοτικού συνδικαλισμού - και τη δικαστική αντιπρόσωπο, καταθέτοντας τις σχετικές ενστάσεις.

Από τη δικαστική πλευρά, δόθηκαν εγγυήσεις για ενδελεχείς ελέγχους στη διάρκεια της ψηφοφορίας, καθώς υπάρχουν πληροφορίες ότι θα ψηφίσουν και άτομα που ουδεμία σχέση έχουν με το χώρο των καθαριστριών. Οι εκπρόσωποι των ταξικών δυνάμεων, όπως το δήλωσαν και σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν, δεν πρόκειται να αποδεχτούν και να νομιμοποιήσουν εκλογικά αποτελέσματα που θα είναι προϊόν διαδικασιών νοθείας και κάλεσαν τους εργαζόμενους της περιοχής να δυναμώσουν το ταξικό κίνημα και να απομονώσουν τους εκπροσώπους του εργοδοτικού συνδικαλισμού.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ούτε συζήτηση για αγωνιστική δράση ενάντια στις αρνητικές εξελίξεις στη ΔΕΗ (2021-10-07 00:00:00.0)
Καταγγέλλει τη νέα δικαστική παρέμβαση στο συνδικαλιστικό κίνημα (2017-10-20 00:00:00.0)
Καταγγελίες για το ρόλο του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού (2017-05-03 00:00:00.0)
Ψήφισαν έλατα, πουρνάρια και ραχούλες (2015-03-31 00:00:00.0)
Εκτεταμένη νοθεία καταγγέλλει η ΔΑΣ (2010-03-11 00:00:00.0)
Οργιο παρατυπιών απ' την πλειοψηφία (2006-04-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ