Σάββατο 19 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Αντιστέκονται στο νέο Οργανισμό

Αρνείται η διοίκηση του Συλλόγου εργαζομένων να συνυπογράψει το νέο Οργανισμό λειτουργίας που προωθεί η ιδιοκτήτρια EUROBANK

Την άρνησή της να προσυπογράψει τον νέο Οργανισμό λειτουργίας - «έκτρωμα» για τους εργαζόμενους της Τράπεζας Εργασίας, που επιχειρεί να επιβάλει η εργοδοσία της EFG - EUROBANK ανατρέποντας τις εργασιακές τους σχέσεις, δηλώνει η διοίκηση του Συλλόγου Εργαζομένων Τράπεζας Εργασίας σε επιστολή προς τον πρόεδρο της Τράπεζας Ξ. Νικήτα και τον διευθύνων σύμβουλο της EFG - EUROBANK Ν. Νανόπουλο.

Η επιστολή της διοίκησης και η άρνησή της να υπογράψει (αν και στις 21 του Ιούλη μονόγραψε συμφωνία με επιφύλαξη) ήρθε μετά και την απόρριψη του νέου Οργανισμού από τους ίδιους τους εργαζόμενους με συντριπτική πλειοψηφία 80% σε δημοψήφισμα που διενέργησαν.

Οπως επισημαίνει στην επιστολή η διοίκηση του Συλλόγου, δεν έχει πλέον την εξουσιοδότηση να υπογράψει τη συμφωνία και αναφέρεται στα δύο βασικά ζητήματα του Οργανισμού που βρίσκουν αντίθετους τους εργαζόμενους.

Το πρώτο, αφορά το άρθρο 19 του Οργανισμού όπου προβλέπει τη μετατροπή των Συμβάσεών από ορισμένου χρόνου (μέχρι την κατοχύρωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος) σε αορίστου χρόνου, επιτρέποντας στον εργοδότη να απολύει με σημαντικά μικρότερο κόστος από ό,τι τώρα. Το συγκεκριμένο άρθρο, προβλέπει επίσης έναν ακόμη λόγο απόλυσης - από τους έξι που υπάρχουν - για... «πάσης φύσεως οικονομικοτεχνικούς, διαρθρωτικούς και οργανωτικούς λόγους ». Η μεταβολή αυτή καταργεί ουσιαστικά τους όποιους περιορισμούς υπήρχαν μέχρι τώρα για να γίνει μια απόλυση.

Το δεύτερο ζήτημα αφορά τις ρυθμίσεις που περιέχει ο νέος Οργανισμός για τις αμοιβές. Μ' αυτές καταργείται η μισθολογική ανάλυση και μαζί μ' αυτή διάφορα επιδόματα που είχαν κατακτήσει οι εργαζόμενοι.

Η διοίκηση του σωματείου με «όπλο» το 80% των εργαζομένων καλεί στην επιστολή την εργοδοσία να συνεχίσουν τις συνομιλίες χωρίς πίεση χρόνου και να μην αξιοποιήσει το γεγονός ότι το εργοδοτικό σωματείο «UNION» (ΙΝΤΕRΒΑΝΚ - ΚΡΗΤΗΣ) κατάφερε με διάφορους τρόπους να γίνει αντιπροσωπευτικό (για μόλις 30 εργαζόμενους - μέλη). Η διοίκηση του συλλόγου επισημαίνει ότι κάτι τέτοιο θα εκληφθεί «ως ενέργεια εχθρική».

Η εξέλιξη αυτή δημιουργεί νέα δεδομένα λίγο καιρό πριν το τελικό στάδιο (νομική κατοχύρωση) της συγχώνευσης EFG - EUROBANK και Εργασίας, καθώς είναι σίγουρο ότι η διοίκηση της νέας τράπεζας δε θα μπορέσει να εφαρμόσει τόσο εύκολα το εργασιακό μοντέλο που θέλει, με τους εργαζόμενους να αντιδρούν. Την επόμενη βδομάδα αναμένεται να υπάρξει συνάντηση της διοίκησης του Συλλόγου και της εργοδοσίας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οποιος δεν «αποχωρεί», απολύεται (2003-06-13 00:00:00.0)
Συνεχίζουν να αντιστέκονται (2000-09-26 00:00:00.0)
Εξι νέα αμοιβαία (2000-02-04 00:00:00.0)
Απλώνει τα «πλοκάμια» της η Deutsche Bank (2000-01-25 00:00:00.0)
Αντεπίθεση Λάτση για την Εργασίας (1999-07-15 00:00:00.0)
Λειτουργεί η "νέα" τράπεζα (1997-10-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ