Τρίτη 22 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ»
«Θερμή» υποδοχή από τους εργαζόμενους

Η κυβέρνηση καθυσηχάζει, η ΓΣΕΕ συμμετέχει με υποκριτική «γκρίνια», το ΠΑΜΕ αναπτύσσει το πλούσιο αγωνιστικό του πρόγραμμα σε όλη τη χώρα

Δυο μέρες πριν την έναρξη του «κοινωνικού διαλόγου» της απάτης για τις εργασιακές σχέσεις, δήθεν στο όνομα της καταπολέμησης της ανεργίας, κυβερνητικά στελέχη προσπαθούν να πείσουν ότι τίποτα δεν είναι προαποφασισμένο και η ηγεσία της ΓΣΕΕ αγωνίζεται να πείσει ότι η συμμετοχή της στη διαδικασία γίνεται με το «ζόρι» και για τυπικούς λόγους. Στον αντίποδα όλων αυτών, εργαζόμενοι και στελέχη του ΠΑΜΕ ετοιμάζονται να δώσουν την αγωνιστική τους απάντηση στα αντεργατικά σχέδια της κυβέρνησης.

Τόσο η συμβιβασμένη ηγεσία της ΓΣΕΕ, όσο και η κυβέρνηση, φοβούνται τις αντιδράσεις των εργαζομένων. Το υπουργείο Εργασίας αρνείται να ανακοινώσει τον τόπο διεξαγωγής του «κοινωνικού διαλόγου», αν και είναι πλέον γνωστό ότι αποφασίστηκε η διάθεση γραφείων στα κεντρικά του ΟΑΕΔ στους Τράχωνες, μαζί και με ιδιωτική αστυνομία! Η ΓΣΕΕ εξέτασε χθες κείμενο θέσεων που είχε αναλάβει να ετοιμάσει το ΙΝΕ/ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ, χωρίς όμως να προχωρήσει σε ανακοινώσεις, οι οποίες αναμένεται να γίνουν την Τετάρτη.

Το ΠΑΜΕ, στο μεταξύ, προχωρά ακάθεκτο στην πραγματοποίηση του αγωνιστικού του προγράμματος, που περιλαμβάνει αγωνιστικές συγκεντρώσεις σε πολλές περιοχές της χώρας στις 24 Αυγούστου. Στην Αθήνα, η συγκέντρωση θα γίνει στις 4 το απόγευμα στο Σύνταγμα. Στη Θεσσαλονίκη η συγκέντρωση θα γίνει στις 7 το απόγευμα στο άγαλμα του Βενιζέλου. Συγκεντρώσεις θα γίνουν επίσης σε Πάτρα, Λάρισα, Βόλο, Καρδίτσα, Τρίκαλα, Πρέβεζα, Αρτα, Λέσβο, Κόρινθο, Αγρίνιο και σε πολλές ακόμη μεγάλες πόλεις της χώρας.

Το ΠΑΜΕ έχει καταδικάσει τη διαδικασία του «κοινωνικού διαλόγου», έχει απορρίψει τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση σαν θεματολογία του «διαλόγου» και έχει ζητήσει την αποχή της ΓΣΕΕ από αυτόν.

Τις δυο προηγούμενες μέρες, ο υπουργός Εργασίας Τ. Γιαννίτσης και ο υφυπουργός Χρ. Πρωτόπαππας προσπάθησαν να πείσουν ότι ο «κοινωνικός διάλογος» είναι ειλικρινής και ότι θα οδηγήσει σε μέτρα που θα μειώσουν την ανεργία, ενώ ταυτόχρονα θα προσπαθήσουν να διατηρήσουν μια «ισορροπία» σε σχέση με τα υφιστάμενα δικαιώματα των εργαζομένων. Ο υπουργός Εργασίας ήταν ωστόσο κατηγορηματικός, λέγοντας στο «Βήμα της Κυριακής» πως «η συντήρηση των παλαιών δομών και σχέσεων είναι μια παγίδα με υψηλότατο κόστος σε όρους ανάπτυξης, κοινωνικού κράτους και απασχόλησης».

Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει σε αλλαγές επιβεβαίωσε και με παραδείγματα ο υφυπουργός Εργασίας Χ. Πρωτόπαππας. Σε συνέντευξή του στο «ΕΘΝΟΣ» προέβλεψε δυνατότητα συμφωνίας σε ένα 35ωρο παράλληλα με «μια νέα οργάνωση του εργασιακού χρόνου». Παράλληλα, απέκλεισε το 7ωρο επί πέντε μέρες. Σχετικά με τη μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών, έκανε λόγο για ένα ποσοστό 25%-30% με αύξηση της απασχόλησης κατά 10%, σαν προϋπόθεση εφαρμογής σε κάθε επιχείρηση.

Τέτοιου είδους δηλώσεις αναμένεται να ενταθούν ακόμη περισσότερο αφού αρχίσει ο «διάλογος». Πρόκειται για δοκιμασμένη τακτική, όπου η κοινή γνώμη προετοιμάζεται για τις ανατροπές με διάφορα σενάρια, από τα οποία άλλα είναι ακριβή και άλλα συνειδητά πιο προωθημένα από αυτό που πρόκειται να νομοθετηθεί. Η «ελαστικοποίηση» των εργασιακών σχέσεων και του χρόνου εργασίας είναι πάντως βασικά ζητήματα για την κυβέρνηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ