Παρασκευή 11 Μάη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.- Το Διοικητικό Συμβούλιο της Παγκόσμιας Τράπεζας ανακοίνωσε ότι θα δώσει και άλλο χρόνο στον Πολ Γούλφοβιτς, μέχρι τις 15 Μάη, ώστε να απαντήσει στις κατηγορίες για παραβίαση των κανόνων του διεθνούς οργανισμού σχετικά με τη σκανδαλώδη προαγωγή της συντρόφου του.

ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ.- Σε μεγάλη κρίση με άμεση παρέμβαση του Προέδρου Νέστορ Κίρσνερ εξελίσσονται οι κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών της επαρχίας Σάντα Κρους. Μετά τη δολοφονική καταστολή που κόστισε τη ζωή σε έναν απεργό δάσκαλο οι κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών συνεχίζονται, ενώ στα αιτήματα πλέον έχει προστεθεί και η απαίτηση για παραίτηση του κυβερνήτη Κάρλος Σάντσο. Ο Σάντσο απαντά με νέα καταστολή, ενώ ο Κίρσνερ παρενέβη εκ νέου, ζητώντας τον άμεσο τερματισμό της αστυνομικής καταστολής.

ΑΣΤΑΝΑ.- Τη συνέχιση του μεγαλύτερου τμήματος των εξαγωγών πετρελαίου μέσω της Ρωσίας, υποσχέθηκε χτες ο Πρόεδρος του Καζαχστάν, Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ, στον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη χώρα, αλλά απέτυχε να αποσπάσει τη συγκατάθεσή του για την επέκταση ενός αγωγού που λειτουργεί από την αμερικανική «Chevron» και αυτό επειδή στο ρωσικό έδαφος μπορεί να δραστηριοποιηθεί μόνο η ρωσική εταιρεία αγωγών «Transneft».

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.- Η αναμενόμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία του μετώπου στο οποίο συμμετέχει το κόμμα Μπάαθ εξέλεξε για δεύτερη προεδρική θητεία τον Μπάσαρ Ασαντ. Ο Σύρος Πρόεδρος, σε δηλώσεις του, προειδοποίησε ότι η χώρα του δε θα αποδεχτεί τη σύσταση διεθνούς δικαστηρίου για τη δολοφονία Χαρίρι στο Λίβανο, αν κρίνει ότι απειλεί την εθνική κυριαρχία της. Την ίδια ώρα, σε 12 χρόνια κάθειρξης καταδικάστηκε αντικαθεστωτικός γιατρός, που είχε συναντήσεις πριν 2 χρόνια με Αμερικανούς πολιτικούς στις ΗΠΑ.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.- Συνάντηση με θέμα τις περαιτέρω κινήσεις που θα πρέπει να γίνουν σχετικά με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα είχαν, χθες, οι πολιτικοί διευθυντές των υπουργείων Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρωσίας, Γαλλίας, Βρετανίας, Γερμανίας, Κίνας. Μετά το τέλος της συνάντησης, δεν έγιναν δηλώσεις και διευκρινίστηκε ότι θα ακολουθήσουν περαιτέρω διαβουλεύσεις.

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.- Εκρηξη νάρκης στην πρωτεύουσα της Σομαλίας, που πυροδοτήθηκε με τηλεχειρισμό την ώρα διέλευσης φορτηγού που μετέφερε Σομαλούς κατοχικούς κυβερνητικούς αξιωματούχους, προκάλεσε χτες το θάνατο δύο Σομαλών αμάχων και τον τραυματισμό ενός τρίτου. Κανείς απ' τους κυβερνητικούς δεν έπαθε τίποτε...

ΚΟΝΑΚΡΙ.- Ανταλλαγές σφοδρών πυρών σημειώθηκαν χτες βράδυ, υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες και αποτελέσματα, κοντά σε στρατιωτική βάση στην πρωτεύουσα της δυτικοαφρικανικής Γουινέας, Κόνακρι.

ΜΑΝΙΛΑ.- Τουλάχιστον πέντε αστυνομικοί σκοτώθηκαν και άλλοι πέντε τραυματίστηκαν χθες Πέμπτη σε μάχη με μαοϊκούς αντάρτες σε επαρχία νότια της πρωτεύουσας των Φιλιππίνων. Ο στρατός εξαπέλυσε ανθρωποκυνηγητό, χωρίς να καταφέρει να εντοπίσει τους περίπου 30 μαχητές της επιχείρησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ