Σάββατο 19 Μάη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΣΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥ ΙΚΑ
«Θερμοκήπιο» εισφοροδιαφυγής και διεύρυνσης της μαύρης εργασίας

Αποκαλυπτικό το παράδειγμα από τα υποστελεχωμένα υποκαταστήματα της Εύβοιας

Ταλαιπωρία, καθυστερήσεις και ουρές επιφυλάσσουν για τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ οι τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό στα υποκαταστήματα του Ιδρύματος σε Χαλκίδα, Μαντούδι, Κύμη, Αλιβέρι και Ιστιαία, καθώς και στα παραρτήματά τους, στην Αιδηψό, στην Αγία Αννα και τη Λίμνη. Η κατάσταση που έχουν παγιώσει οι κυβερνήσεις του δικομματισμού αντανακλάται και στους ελέγχους στις επιχειρήσεις, γεγονός που ενθαρρύνει και διευρύνει την εισφοροδιαφυγή των εργοδοτών και τη μαύρη εργασία.

Σύμφωνα με τα τελευταία απογραφικά στοιχεία, στο Περιφερειακό Υποκατάστημα Χαλκίδας υπηρετούν 78 υπάλληλοι, εκ των οποίων οι 65 είναι διοικητικοί. Απ' αυτούς απασχολούνται στο υποκατάστημα μόνο οι 54. Κι αυτά όταν σύμφωνα ακόμα και με το ξεπερασμένο οργανόγραμμα του 1985, θα έπρεπε να απασχολούνται 102 υπάλληλοι.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο τμήμα Εσόδων του συγκεκριμένου υποκαταστήματος, σήμερα υπηρετούν μόλις 9 για 6.200 επιχειρήσεις. Στο τμήμα Οικοδομων υπηρετούν όλοι κι όλοι 8 υπάλληλοι για 14.000 οικοδομικά έργα, οι οποίοι δέχονται, επιπλέον, 700 περίπου εκθέσεις αυθαιρέτων το μήνα και 15 τουλάχιστον απογραφές έργων την ημέρα.

Στο τμήμα Παροχών οι 3 υπάλληλοι έφθασαν να εκδίδουν 350 - 400 αποφάσεις ημερησίως, ενώ στο τμήμα Απονομών Συντάξεων οι 7 υπάλληλοι το 2005 εξέδωσαν 3.500 αποφάσεις συνταξιοδότησης ΙΚΑ - ΕΤΕΑΜ, πλέον των άλλων υποχρεώσεών τους στη διαδοχική ασφάλιση, διεθνείς σχέσεις, ένδικα μέσα κ.λ.π. Τέλος, στο τμήμα Πληρωμών Συντάξεων για την εξυπηρέτηση 12.300 συνταξιούχων σήμερα απασχολούνται 4 υπάλληλοι.

Ιδια είναι η κατάσταση και εκτός Χαλκίδας: Στο ΙΚΑ Μαντουδίου που καλύπτει 6.000 ασφαλισμένους, 500 οικοδομικά έργα, 250 επιχειρήσεις και 3.600 συνταξιούχους, υπηρετούσαν την 1/11/06 μόλις 4 υπάλληλοι. Στο Παράρτημα Αιδηψού, που το καλοκαίρι δέχεται περί τους 80.000 επισκέπτες παραθεριστές, υπηρετούν μόνο 4 υπάλληλοι. Στο Υποκατάστημα Κύμης σήμερα υπηρετούν 9 υπάλληλοι και το ίδιο παρατηρείται και στο Υποκατάστημα Αλιβερίου (υπηρετούν 9 από τους 11 προβλεπόμενους) με πάνω από 5.000 ασφαλισμένους. Στο ΙΚΑ Ιστιαίας αποχώρησε ο Διευθυντής λόγω εκλογής του ως Δημάρχου και στο Παράρτημα της Αγίας Αννας, υπηρετούν 2 υπάλληλοι. Τέλος, στο Παράρτημα Λίμνης, που εξυπηρετεί 3.500 περίπου, ασφαλισμένους, υπηρετούν 2 από τους προβλεπόμενους 3 υπαλλήλους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ