Σάββατο 19 Μάη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΔΑΣ ΣΤΟ 26ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΕΚΑ
Να καταδικαστεί η γραμμή της ταξικής συναίνεσης

Πλατύ κάλεσμα στους εργαζόμενους από τον επικεφαλής της παράταξης, Γ. Πέρρο, να πάρουν αποφάσεις και να προετοιμαστούν για τους αγώνες που έρχονται

Αυτή την εικόνα παρουσίαζε το συνέδριο την ώρα που οι ταξικές δυνάμεις είχαν ήδη προειδοποιήσει για την αποχώρησή τους, αν δεν παίρνονταν άμεσα μέτρα από την πλειοψηφία
Αυτή την εικόνα παρουσίαζε το συνέδριο την ώρα που οι ταξικές δυνάμεις είχαν ήδη προειδοποιήσει για την αποχώρησή τους, αν δεν παίρνονταν άμεσα μέτρα από την πλειοψηφία
Σε συστράτευση στη γραμμή της ταξικής πάλης, ανεξάρτητα από επιμέρους διαφωνίες, για την αντιμετώπιση της εργοδοσίας, των αντιλαϊκών και αντεργατικών πολιτικών, κάλεσε τους εργαζόμενους ο επικεφαλής της «Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας» (ΔΑΣ), Γ. Πέρρος, μιλώντας χτες από το βήμα του 26ου Συνεδρίου του Εργατικού Κέντρου Αθήνας (ΕΚΑ). Στον αντίποδα, οι τοποθετήσεις των εκπροσώπων των άλλων παρατάξεων, παρά τις αποχρώσεις σε επιμέρους ζητήματα, κινήθηκαν στη λογική του «κοινωνικού εταιρισμού» και της απόκρυψης των πραγματικών πολιτικών αιτιών των προβλημάτων των εργαζομένων, με τους εκπροσώπους των ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ να διαπληκτίζονται για το ποιο από τα δυο κόμματα χτύπησε με μεγαλύτερη ένταση τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Η χτεσινή δεύτερη μέρα, όπως και η πρώτη, χαρακτηρίστηκε από τον απόλυτο εκφυλισμό των εργασιών με ευθύνη της πλειοψηφίας και των κομμάτων που αυτή εκφράζει, καθώς είναι ξεκάθαρη η επιλογή τους να μη γίνει η παραμικρή συζήτηση στο συνέδριο. Μέχρι το μεσημέρι, είχαν εγκαταλείψει το χώρο του συνεδρίου ακόμα και οι ελάχιστοι από τους αντιπροσώπους των ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ που το πρωί εμφανίστηκαν στις εργασίες.

Η ΔΑΣ απηύθυνε αλλεπάλληλες προειδοποιήσεις στις παρατάξεις της πλειοψηφίας να πάρουν μέτρα για την παρουσία των αντιπροσώπων τους στο συνέδριο, χωρίς να εισακουστεί. Μετά από αυτό, η ΔΑΣ κάλεσε τους συνέδρους της να βγουν από την αίθουσα και ξεκαθάρισε ότι δε θα επιστρέψουν αν η πλειοψηφία επιμείνει στον εκφυλισμό των εργασιών. Λίγο μετά το μεσημέρι και ενώ η κατάσταση παρέμενε ίδια και απαράλλαχτη, η ΔΑΣ έκανε δήλωση ότι δε θα νομιμοποιήσει με την παρουσία της τον απόλυτο εκφυλισμό που επιχειρεί να επιβάλει η πλειοψηφία και αποχώρησε από τις χτεσινές εργασίες.

Προμήνυμα η νοθεία

Ηδη από προχτές, ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και «Αυτόνομη Παρέμβαση» είχαν δείξει τις διαθέσεις τους, διακόπτοντας τις εργασίες του συνεδρίου μετά την υπερψήφιση της πρότασης της ΔΑΣ να μη νομιμοποιηθούν οι νόθοι αντιπρόσωποι οκτώ σωματείων και παράλληλα να νομιμοποιηθεί το σωματείο μισθωτών τεχνικών. Η πλειοψηφία της διοίκησης του ΕΚΑ είχε ζητήσει τη νομιμοποίηση των νόθων, πρόταση που δεν υπερψηφίστηκε, αφού ακόμα και την ώρα της ψηφοφορίας το απόγευμα της Πέμπτης ελάχιστοι από τους αντιπροσώπους της πλειοψηφίας βρίσκονταν στην αίθουσα του συνεδρίου.

Ως προς αυτή την εξέλιξη, ο Γ. Πέρρος επισήμανε και χτες από το βήμα του συνεδρίου ότι για τη ΔΑΣ «η απόφαση του συνεδρίου ισχύει. Με αυτή την έννοια, η πλειοψηφία αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη για την όλη κατάσταση». Οι εργασίες του συνεδρίου ολοκληρώνονται σήμερα και οι εκλογές θα διεξαχθούν στις 23 και 24 του Μάη στα γραφεία του ΕΚΑ (3ης Σεπτεμβρίου και Μάρνη).

Πάλη με ταξική συνέπεια

Στην παρέμβασή του εκ μέρους της ΔΑΣ, ο Γ. Πέρρος επισήμανε ότι το συνέδριο πραγματοποιείται σε συνθήκες κλιμάκωσης της αντιλαϊκής επίθεσης και προώθησης αντιδραστικών αλλαγών που χτυπάνε το σύνολο των εργατικών δικαιωμάτων. Η πολιτική του δικομματισμού, τόνισε, υπηρετεί τα συμφέροντα και τα κέρδη του κεφαλαίου και δεν μπορεί να δώσει λύσεις προς όφελος των εργαζομένων. Και μ' αυτό το δεδομένο, κάλεσε όλους τους εργαζόμενους «να συμβάλουν στην καλύτερη οργάνωση του αγώνα, να αντισταθούν και να διεκδικήσουν την ικανοποίηση των αιτημάτων τους, στηρίζοντας το ταξικό κίνημα, τις δυνάμεις της ΔΑΣ, τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ».

Αναφερόμενος στη στάση της πλειοψηφίας του Εργατικού Κέντρου - ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΑΠ - σημείωσε: «Την τριετία που μας πέρασε αποδείχτηκε το μακρύ χέρι της ΓΣΕΕ στην Αθήνα. Κινήθηκε στη λογική της κοινωνικής συναίνεσης, υποστήριξε ή αποδέχτηκε σιωπηρά σοβαρά αντιλαϊκά μέτρα, δεν πρόβαλε αντίσταση στην αντεργατική επίθεση κυβέρνησης, κεφαλαίου, Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Στην αντίπερα όχθη, «οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ πάλεψαν με αποφασιστικότητα και με συνέπεια. Βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή των αγώνων. Συνέβαλαν στην οργάνωση της πάλης των εργαζομένων ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης, κεφαλαίου και ΕΕ. Το ΠΑΜΕ διαμόρφωσε σημαντικούς στόχους πάλης, έδωσε πνοή στη λειτουργία των συνδικαλιστικών οργανώσεων. Οι δείκτες χτύπαγαν κόκκινο με τις απεργίες, τις καταλήψεις, τις πρωτοβουλίες μας. Ο διεθνισμός, η αλληλεγγύη του και ο ρόλος στο διεθνές συνδικαλιστικό κίνημα ενισχύονται». Ολη αυτή η δύσκολη πορεία ανέβασε την αποδοχή και το κύρος του ΠΑΜΕ.

Εγγύηση η ενίσχυση της ΔΑΣ

«Ολα αυτά είναι που μας διαχωρίζουν από τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ και όλους τους συμβιβασμένους εργοδοτικούς και κυβερνητικούς συνδικαλιστές που υπηρετούν τη γραμμή της ταξικής συνεργασίας», σημείωσε ο Γ. Πέρρος και κάλεσε τους εργαζόμενους «να πάρουν αποφάσεις και να προετοιμαστούν καλά για τους νέους αγώνες που έχουμε μπροστά μας».

Σ' αυτή την κατεύθυνση, επισήμανε, θα συμβάλει η ενίσχυση της ΔΑΣ και η αλλαγή του συσχετισμού δύναμης σε βάρος του εργοδοτικού-κυβερνητικού συνδικαλισμού. Το εργατικό κίνημα θα παλέψει από καλύτερες θέσεις όσο πιο ενισχυμένες είναι οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, γιατί έχουν στα χέρια τους αγωνιστικό πλαίσιο που απαντά στις ανάγκες των εργαζομένων, παλεύουν με εργαλείο την ταξική πάλη, πιστεύουν στη δύναμη της εργατικής τάξης και έχουν συνολικό μέτωπο κατά της αντιλαϊκής πολιτικής και της στρατηγικής του κεφαλαίου. Η ΔΑΣ, κατέληξε, επιδιώκει τη μεγαλύτερη δυνατή συσπείρωση και κοινή δράση με συναδέλφους που νιώθουν την ανάγκη της πάλης για την ικανοποίηση των αιτημάτων, κατά της αντιλαϊκής πολιτικής και των δυνάμεων του κεφαλαίου, κατά της λογικής των «κοινωνικών διαλόγων» και της υποταγής.

Στον ντορό της συναίνεσης

Ο επικεφαλής της ΠΑΣΚΕ, Γ. Μυκονιάτης, στην παρέμβασή του, αφού αθώωσε τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, ισχυριζόμενος, ουσιαστικά, ότι τα δικαιώματα των εργαζομένων δέχονται επίθεση μόνο κατά την τελευταία τριετία που κυβερνά η ΝΔ, προκαλώντας τη νοημοσύνη των εργαζομένων, υποστήριξε ότι η ΠΑΣΚΕ είναι αυτή που κατέκτησε τα δικαιώματα και ότι αυτή είναι που δίνει σήμερα τη μάχη για να τα προασπίσει! Η απάντηση ήρθε από τον Γ. Πέρρο, ο οποίος στην ομιλία του υπογράμμισε: «Ο,τι κατακτήθηκε από την εργατική τάξη ήταν καρπός της σκληρής ταξικής πάλης, συγκρούσεων, επαναστάσεων και θυσιών. Δεν κερδήθηκαν μέσα από τη γραμμή των "κοινωνικών διαλόγων", του εταιρισμού και της υπόκλισης στο θεό του κέρδους».

Ο Β. Κοκκόσης, από τη ΔΑΚΕ, έκλισε σε όλες τις πτώσεις τον «κοινωνικό διάλογο» και τη συναίνεση και ουσιαστικά κάλεσε σε συσπείρωση στη φιλελεύθερη λογική. Μια λογική που η εφαρμογή της προκαλεί οδύνες στους εργαζόμενους.

Τέλος, ο Κ. Ησυχος, μιλώντας για λογαριασμό της «Αυτόνομης Παρέμβασης», ισχυρίστηκε ότι τα δεινά των εργαζομένων οφείλονται στο νεοφιλελευθερισμό, αποκρύπτοντας ότι αποτελεί έκφραση του βάρβαρου εκμεταλλευτικού συστήματος, του καπιταλισμού. Προσπάθησε να δικαιολογήσει τον ενεργό ρόλο της παράταξής του στη νομιμοποίηση των νόθων συνέδρων λέγοντας ότι δεν μπορούμε να μιλάμε για νόθους στο νέο τοπίο εργασιακών σχέσεων! Ξέχασε βέβαια να πει ότι είναι άλλο να προσπαθείς να συνδικαλιστούν εργαζόμενοι που απασχολούνται σε ελαστικές και άτυπες μορφές μισθωτής εργασίας και άλλο να αποδέχεσαι σωματεία που οργανώνουν και ελέγχουν οι ίδιοι οι εργοδότες, όπως συμβαίνει στα σούπερ-μάρκετ «Βερόπουλος», «Βασιλόπουλος», «Ατλάντικ», «Σκλαβενίτης».

Τέλος, να σημειωθεί ότι κατά την ανάγνωση του οικονομικού απολογισμού από εκπρόσωπο της πλειοψηφίας, η παράταξη της ΔΑΣ ξεκαθάρισε ότι δεν υπέγραψε εντάλματα οικονομικής ενίσχυσης του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ