Σάββατο 19 Μάη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΥΓΕΙΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ
«Εξειδικευμένες» ιδιωτικοποιήσεις στα νοσοκομεία

Προβλέπει ακόμα και το δανεισμό μέχρι 70% των οφειλών τους για να πληρώνουν τους προμηθευτές

Δουλιές ακόμα και για ιδιωτικές εταιρίες μεταφοράς αίματος προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας

Eurokinissi

Δουλιές ακόμα και για ιδιωτικές εταιρίες μεταφοράς αίματος προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας
Στη διεύρυνση της εκποίησης ακόμα και νοσηλευτικών υπηρεσιών προχωρά η κυβέρνηση της ΝΔ με το νομοσχέδιο για τις προμήθειες των νοσοκομείων που κατέθεσε χτες στη Βουλή. Ταυτόχρονα, μετατρέπει τα νοσοκομεία σε πελάτες των τραπεζών, καθώς προβλέπει το δανεισμό τους για την αποπληρωμή των χρεών τους προς τους προμηθευτές.

Το νομοσχέδιο έχει τον τίτλο «Προμήθειες Φορέων Εποπτευομένων από το υπουργείο Υγείας και άλλες διατάξεις», χωρίζεται σε πέντε κεφάλαια και έχει 17 άρθρα. Προβλέπει την ίδρυση Εννεαμελούς Επιτροπής Προμηθειών Υγείας (άρθρα 1 - 5) που εντάσσεται οργανικά στο υπουργείο Υγείας. Με αυτόν τον τρόπο, ανεξαρτητοποιούνται οι προμήθειες και οι υπηρεσίες των νοσοκομείων από το ενιαίο πρόγραμμα προμηθειών του Δημοσίου και του υπουργείου Ανάπτυξης.

Το άρθρο 10 αναφέρεται στο «αντικείμενο των συμβάσεων προμηθειών και υπηρεσιών». Εκτός απ' τα διάφορα μηχανήματα, υλικά, τρόφιμα κ.λπ. στις συμβάσεις των υπηρεσιών ανήκουν και οι «εξειδικευμένες μεταφορές» και επεξηγεί: «π.χ. αίματος - παραγώγων αίματος - μοσχευμάτων κ.λπ». Μ' άλλα λόγια, προβλέπεται και η εκποίηση, πλέον, υπηρεσιών που θα πρέπει να εκτελούνται από εξειδικευμένο προσωπικό (γιατρούς και νοσηλευτές). Μάλιστα, η αναφορά στις μεταφορές αίματος έρχεται να επιβεβαιώσει τα σχέδια για την ιδιωτικοποίηση μέρους ή εν τω συνόλω του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) στους Θρακομακεδόνες.

Επίσης, στις ίδιες υπηρεσίες για τις οποίες μπορούν να συνάψουν συμβάσεις τα νοσοκομεία είναι: Εστίαση, καθαριότητα, ασφάλεια - φύλαξη, μίσθωση - αξιοποίηση ακινήτων, πληροφορική, πλύση - καθαρισμός - σιδέρωμα ιματισμού, αποκομιδή μολυσματικών αποβλήτων και λογισμική υποστήριξη.

Η ίδια αιτιολογική έκθεση επιβεβαιώνει ότι με τις ρυθμίσεις αυτές επιδιώκεται η λειτουργία των νοσοκομείων με επιχειρηματικά κριτήρια. «Σημαντική, αναφέρεται, είναι η υπαγωγή στις διατάξεις του νόμου των συμβάσεων λογιστικών υπηρεσιών, οι οποίες θα υποστηρίξουν την εξέλιξη των νοσοκομείων σε πλήρως αυτοδιοικούμενες και αυτοδιαχειριζόμενες μονάδες στο δημόσιο λογιστικό σύστημα, καθώς και των συμβάσεων παροχής υπηρεσιών αξιοποίησης ακινήτων που παρέχουν τη δυνατότητα στις διοικήσεις των νοσοκομείων να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας τους αποκεντρωμένα, με σκοπό τη δημιουργία πρόσθετων εσόδων και την προώθηση της οικονομικής τους αυτοτέλειας».

Και επειδή οι συντάκτες του νόμου γνωρίζουν -άλλωστε έχουν σχεδόν μηδενίσει τις κρατικές επιχορηγήσεις για λειτουργικές δαπάνες - στέλνουν τα νοσοκομεία να δανειστούν απ' τις τράπεζες μέχρι το 70% των οφειλών τους, για να πληρώσουν τους προμηθευτές. Πρόκειται για παραλλαγή παλιότερης ρύθμισης που ψηφίστηκε απ' το ΠΑΣΟΚ και προέβλεπε το λεγόμενο αλληλόχρεο λογαριασμό για την αποπληρωμή των οφειλών προς τους προμηθευτές.

Για να μην υπάρχει «επιπρόσθετη επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού» δημιουργείται Ειδικός Κωδικός με την ονομασία «Κεφάλαιο Κοινωνικής Ανθρωπιστικής Αντίληψης», όπου θα κατατίθεται το 2% των προμηθειών για να καλύπτουν έκτακτες ανάγκες, όπως, λόγου χάρη, τα κονδύλια για τη λεγόμενη αποασυλοποίηση.

Τις προμήθειες θα τις κάνουν το «Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Ερευνας και Τεχνολογίας», η «Δημόσια Επιχείρηση Ανέγερσης Νοσηλευτικών Μονάδων» και το «Ερευνητικό Κέντρο Βιολογικών Υλικών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ