Σάββατο 26 Μάη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΟΣΤΟΛΟΓΗΣΗ ΑΙΜΟΚΑΘΑΡΣΗΣ
Πριμοδότηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας

Μέσο πρόσδεσης του δημόσιου τομέα στην επιχειρηματική δραστηριότητα αποτελεί ο επανακαθορισμός του νοσηλίου αιμοκάθαρσης στον οποίο προχώρησε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Ετσι, πριν ακόμα στεγνώσει το μελάνι της απόφασης του επανακαθορισμού του νοσηλίου ήρθε άλλη υπουργική απόφαση, η οποία προβλέπει την «επιστημονική διασύνδεση» -όπως ονομάζεται η εκχώρηση αυτού του τομέα στο επιχειρηματικό κεφάλαιο - με δημόσιο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης.

Στις 14.5.2007 οι υπουργοί Απασχόλησης, Β. Μαγγίνας, και Υγείας, Δ. Αβραμόπουλος, και ο υφυπουργός Οικονομικών Π. Δούκας υπέγραψαν κοινή υπουργική απόφαση για την «κοστολόγηση νοσηλίου αιμοκάθαρσης σε δημόσια νοσοκομεία και ιδιωτικές κλινικές», που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ Β΄ 807/22.5.2007). Στην ουσία πρόκειται για επαναδιατύπωση - με βάση τα νέα δεδομένα για την αιμοκάθαρση - της κοινής απόφασης του πρώην υπουργού Υγείας Κ. Γείτονα και των υφυπουργών Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκη και Εργασίας Ν. Φαρμάκη της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ για τον «ορισμό νοσηλίου του νοσοκομείου» (ΦΕΚ Β΄ 99/10.2.1998), με την οποία έγινε, για πρώτη φορά, εκτεταμένη διατίμηση των ιατρικών πράξεων, που οδήγησε στο ξετίναγμα των κλάδων υγείας των ασφαλιστικών ταμείων.

Δυο μέρες αργότερα (16.5.2007), ο υφυπουργός Υγείας Θ. Γιαννόπουλος υπέγραψε νέα απόφαση (ΦΕΚ Β΄ 822/24.5.2007) για την «επιστημονική διασύνδεση» της ιδιωτικής μονάδας αιμοκάθαρσης «ΑΛΦΑ ΑΕΡΟΔΥΝΑΜΙΚΗ ΑΕ» με το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, το οποίο θα καλύπτει την εταιρεία «ΑΛΦΑ» «επιστημονικώς στην αντιμετώπιση οξέων προβλημάτων που τυχόν προκύπτουν». Δηλαδή, η επιστημονική εμπειρία ενός δημόσιου νοσοκομείου υποτάσσεται στην επιχειρηματική δραστηριότητα αντί να προσφέρεται δωρεάν στους ασθενείς.

Με την απόφαση της κυβέρνησης της ΝΔ ορίζονται τα παρακάτω κλειστά νοσήλια: Κλασική αιμοκάθαρση 105 ευρώ. Παραλλαγές της κλασικής αιμοκάθαρσης (αιμοδιήθηση, αιμοδιαδιήθηση, αιμοδιαδιήθηση με υγρό υποκατάστασης και βιοδιήθηση) 155 ευρώ. Συνεχείς μέθοδοι και αιμοπροσρόφηση 100 ευρώ. Η απόφαση αυτή θα κοστίσει στα ασφαλιστικά ταμεία 25 εκατ. ευρώ και δέκα εκατομμύρια στους ασφαλισμένους του δημοσίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ