Τρίτη 12 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
Περισσότερα προνόμια για το κεφάλαιο

Πάταξη της παραοικονομίας και άρση των ...κατά φαντασίαν επιχειρηματικών αντικινήτρων εισηγείται η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων

Με οκτώ προτάσεις, που περικλείουν τον αντιλαϊκό πυρήνα της κυβερνητικής πολιτικής, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, η οποία λειτουργεί στο πλαίσιο του Εθνικού Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας και Ανάπτυξης - που συνεδρίασε χτες στη Θεσσαλονίκη - συμβάλλει στην τόνωση της «ανταγωνιστικότητας». Στο Συμβούλιο παρουσιάστηκε από τον σύμβουλο της «ICAP» Κ. Αϊβαλή και η ετήσια έκθεση «ανταγωνιστικότητας», που μεταξύ άλλων εμφανίζει την Ελλάδα να έχει υψηλότερο ρυθμό αύξησης της παραγωγικότητας σε σχέση με τον κοινοτικό μέσο όρο (παραγωγικότητα 99,3%, 13η η χώρα μας μεταξύ των 25). Θετικές επιδόσεις διαπιστώνει η έκθεση και στο θέμα της ...διαφθοράς, ενώ σε υψηλό επίπεδο βρίσκονται οι δημόσιες επενδύσεις.

Ο Σ. Μακρυδάκης, πρόεδρος της Επιτροπής, παρουσίασε τις 8 θέσεις της. Ο περιορισμός της παραοικονομίας είναι η πρώτη πρόταση για την ενίσχυση της «ανταγωνιστικότητας», με προϋπόθεση τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης με τη βοήθεια της νέας τεχνολογίας και τη μείωση των φορολογικών συντελεστών εισοδήματος. Η πρόταση που κινείται στη λογική της μικρότερης φορολογικής επιβάρυνσης όσων ...φοροδιαφεύγουν συνδυάζεται με την πρόταση για βελτίωση της «ανταγωνιστικότητας» υφιστάμενων επιχειρήσεων με «περαιτέρω άρση αντικινήτρων, φορολογικών και μη», και την εισαγωγή καινοτομιών στον κεφαλαιουχικό εξοπλισμό. Ωστόσο, η «καινοτομία» απαιτεί κεφάλαια και γι' αυτό, προφανώς, προτείνεται «πολιτική προώθησης και ενίσχυσης της αποτελεσματικότητας στην αξιοποίηση χρηματοδοτικών σχημάτων που εξασφαλίζουν την υλοποίηση καινοτόμων επενδυτικών σχεδίων και δεν προϋποθέτουν επαχθείς εμπράγματες εγγυήσεις». Ετσι, με το πρόσχημα της ενίσχυσης των «μικρομεσαίων» νομιμοποιείται η αδρή χρηματοδότηση των μεγάλων, καθώς είναι και οι μόνες που μπορούν να κάνουν «καινοτόμα» σχέδια, με τα κριτήρια κυβέρνησης και ΕΕ.

Προτείνεται, ακόμη, η «ποιοτική αναβάθμιση της Παιδείας» και η «βελτιστοποίηση των πόρων», πάντα για την εξυπηρέτηση της «ανταγωνιστικότητας». Η μείωση της ανεργίας των νέων απαιτεί, κατά την Επιτροπή (αλλά και την κυβέρνηση και τους βιομηχάνους), «σύνδεση της μεταλυκειακής και ανώτατης εκπαίδευσης με τις ανάγκες της οικονομίας» και άρση των «αντικινήτρων» για τη γυναικεία απασχόληση. Αυτά δεν προσδιορίζονται (π.χ., μισθοί, «ελαστικές» σχέσεις εργασίας, εντατικοποίηση), αλλά συνδέονται με την επέκταση παιδικών σταθμών και ολοήμερων σχολείων, δομές που όλο και περισσότερο προσφέρονται με το αζημίωτο.

Η τόνωση της έρευνας και καινοτομίας με «προγράμματα σε όλο το εκπαιδευτικό σύστημα, «ανεξαρτήτως γνωστικού αντικειμένου», η «απελευθέρωση των αγορών και το άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων», η «ενίσχυση της αξιοπιστίας της δημόσιας διοίκησης» με «επιβράβευση απόδοσης» για τους δημόσιους υπάλληλους (σύνδεση μισθού- παραγωγικότητας), ολοκληρώνουν τις προτάσεις.

Στο Συμβούλιο ο υπουργός Ανάπτυξης, Δ. Σιούφας, επισήμανε ότι η ΕΕ επιβεβαιώνει την ορθότητα της κυβερνητικής πολιτικής. Εκτενώς αναφέρθηκε στους «πόλους καινοτομίας», που στοχεύουν στην ενίσχυση των αντίστοιχων επιχειρηματικών σχεδίων. Ο υφυπουργός Γ. Παπαθανασίου έκανε σαφές ότι η κυβέρνηση επιθυμεί - οπότε και θα ενισχύσει - επιχειρήσεις που θα απευθύνονται «στις παγκόσμιες αγορές».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ