Τρίτη 12 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Με μπούσουλα την ... «ευελφάλεια»

Το εφιαλτικό «όραμα» μιας Ελλάδας χωρίς εργασιακά δικαιώματα και παραδομένης πλήρως στις ορέξεις του κεφαλαίου, παρουσίασε χτες ο υπουργός Οικονομίας. Για να γίνουμε «η Ιρλανδία της Νοτιοανατολικής Ευρώπης»!

Νέες παρεμβάσεις - ανατροπές στην αγορά εργασίας, προανήγγειλε χτες ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης, στη διάρκεια ομιλίας του σε εκδήλωση του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, με θέμα την εφαρμογή της εφιαλτικής «Ευελφάλειας», όρος ο οποίος στην αγγλική γλώσσα εμφανίζεται με τη φράση «to flexicurity». Οι διοργανωτές της εκδήλωσης - προσφέροντας τις καλές τους υπηρεσίες στο μεγάλο κεφάλαιπο - κάλεσαν τους προσκεκλημένους (στελέχη της κυβέρνησης, της αξιωματικής αντιπολίτευσης και όλων εκείνων που θεωρούν μονόδρομο την καπιταλιστική παγκοσμιοποίηση) να διατυπώσουν τις θέσεις τους, για το μοντέλο που θεωρείται ως «καταλληλότερο» για την αντιμετώπιση της ανεργίας...

Μεταφέροντας τις θέσεις της κυβέρνησης και του ίδιου προσωπικά, ο Γ. Αλογοσκούφης δήλωσε υπέρμαχος του «ιρλανδικού μοντέλου». Δηλαδή, «μικρότερο κράτος - χαμηλότερη φορολογία», με την εφαρμογή μέτρων και πολιτικών συστατικό στοιχείο των οποίων είναι η μείωση της φορολογίας και η ενίσχυση των προνομίων για το μεγάλο κεφάλαιο, παράλληλα με την αύξηση της φορολογίας για τα πλατιά λαϊκά στρώματα και υποβάθμιση των δαπανών και των παρεχόμενων από το κράτος κοινωνικών παροχών. Υπεραμυνόμενος αυτών των πολιτικών, ο υπουργός είπε πως «Η Ελλάδα μπορεί να γίνει η Ιρλανδία της Νοτιοανατολικής Ευρώπης»!

Επιχειρώντας να δικαιολογήσει την προώθηση των νέων ανατροπών στις εργασιακές σχέσεις, ο υπουργός επικαλέστηκε την ανάγκη ...προστασίας των ανειδίκευτων εργαζομένων! «Στις σημερινές συνθήκες - είπε - η αγορά εργασίας, τόσο της Ελλάδας όσο και γενικότερα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καλείται να ισορροπήσει ανάμεσα στο ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο και στον ανταγωνισμό που προκαλεί η ένταξη νέων μεγάλων χωρών στο παγκόσμιο εμπόριο και την παγκόσμια οικονομία». Οπως, επίσης, πρόσθεσε «οι ανειδίκευτοι εργαζόμενοι στην Ευρώπη, ειδικότερα, βρίσκονται εκτεθειμένοι απέναντι σε έναν ισχυρό ανταγωνισμό από τις αναπτυσσόμενες χώρες». Στην προκειμένη, βέβαια, περίπτωση, οι ανειδίκευτοι εργαζόμενοι, οι οποίοι, όντως αποτελούν τον πιο αδύνατο και ευπαθή κρίκο της εργατικής τάξης, χρησιμοποιούνται ως πρόσχημα και ασπίδα για την προώθηση νέων αντεργατικών ανατροπών.

Υπεραμυνόμενος των πολιτικών του αποκαλούμενου εκσυγχρονισμού της αγοράς εργασίας, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι στόχος «είναι η διατήρηση του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου και της κοινωνικής συνοχής μέσα από πολιτικές που θα ενισχύσουν την παραγωγικότητα της εργασίας και την αποτελεσματικότητα της αγοράς εργασίας». Σκοπός των πολιτικών αυτών, όπως είπε, είναι να υπάρξει ένα δίχτυ ασφαλείας, «αλλά και αντιμετωπίζοντας αγκυλώσεις που στερούν από πολλούς πολίτες το δικαίωμα στην εργασία».

Ο υπουργός δεν παρέλειψε να επιτεθεί σε όσους αντιδρούν στις προωθούμενες νέες ανατροπές των εργασιακών σχέσεων, επισημαίνοντας ότι «για να προωθήσουμε ένα περιβάλλον εργασιακής ασφάλειας, αλλά και της απαραίτητης ευελιξίας που απαιτούν οι σύγχρονες συνθήκες, πρέπει όλοι με νηφαλιότητα να αξιολογήσουμε τις παραμέτρους που διαμορφώνονται»! Και πρόσθεσε, με νόημα: «Η συνθηματολογία και η στείρα αντίδραση απέναντι στις εξελίξεις μπορεί να οδηγήσουν μόνο προς τα πίσω»! Η ...συνθηματολογία και η ...στείρα άρνηση, αφορούν βέβαια όλους εκείνους, οι οποίοι αντιτίθενται στην κατάργηση των εθνικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας και του νομοθετικού πλαισίου για την προστασία των απολύσεων, τα δύο στοιχεία, τα οποία, κατά την κυρίαρχη λογική, δεν προσδίδουν την ανάλογη ...ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις...

Κατά τον Γ. Αλογοσκούφη, «η Ελλάδα (σ.σ. αφού πρώτα ισοπεδωθούν τα εργασιακά δικαιώματα και οι εργάτες αλυσοδεθούν στις αναγκαιότητες του κεφαλαίου), μπορεί να γίνει η Ιρλανδία της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Η πραγματοποίηση του εφιαλτικού οράματος προϋποθέτει: Ευέλικτη οικονομία. Με ελκυστικό επιχειρηματικό και επενδυτικό περιβάλλον. Με χαμηλή φορολογία. Με έμφαση στις υψηλής προστιθέμενης αξίας υπηρεσίες και τον τουρισμό». Ο υπουργός δεν έκρυψε πως το «όραμα» προϋποθέτει και εργαζόμενους - είλωτες του κεφαλαίου, λέγοντας πως «μέσα από συνεχείς διαδικασίες κατάρτισης και εκπαίδευσης, το εργατικό μας δυναμικό πρέπει να εφοδιαστεί με ακόμα περισσότερα εφόδια σε γνώσεις και ικανότητες»!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ