Τρίτη 12 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ - ΚΑΖΑΧΣΤΑΝ
Προς συμφωνία ενεργειακής συνεργασίας

Την υπογραφή διακρατικής συμφωνίας για συνεργασία στον ενεργειακό τομέα προωθούν οι κυβερνήσεις Ελλάδας - Καζαχστάν και ήδη οι δύο πλευρές συμφώνησαν να ξεκινήσουν σύντομα οι συνομιλίες. Το θέμα συζητήθηκε στη συνάντηση που είχαν στο Λένινγκραντ - στο περιθώριο του 11ου Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ - ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας επικεφαλής κυβερνητικής αντιπροσωπείας, με τον υπουργό Ενέργειας του Καζαχστάν Β. Ισμουχαμπέτοφ. Η χώρα του είναι ένας από τους μεγαλύτερους προμηθευτές πετρελαίου και φυσικού αερίου παγκοσμίως, ενώ έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον και για συμμετοχή στην κατασκευή και λειτουργία του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολης.

Το σχετικό ενδιαφέρον επιβεβαιώθηκε και με νέα δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου χτες, και απ' ό,τι φαίνεται το Καζαχστάν διεκδικεί μερίδιο από το τμήμα Ελλάδας και Βουλγαρίας μέσω της συμμετοχής της Εθνικής Εταιρείας Πετρελαίου. Ετσι κι αλλιώς η διαδικασία συμμετοχής εταιρειών στο εταιρικό σχήμα κατασκευής και λειτουργίας του αγωγού είναι σε εξέλιξη, ενώ το Καζαχστάν αναμένεται να έχει σημαντικό ρόλο στην τροφοδότηση του αγωγού.

Η ελληνική αντιπροσωπεία συναντήθηκε επίσης με τον υπουργό Ενέργειας της Ρωσίας Β. Χριστένκο και τον πρόεδρο της ρωσικής «Τρανσνέφτ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ