Κυριακή 17 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
Το «κουβάρι» των Βαλκανίων

Η ταυτόχρονη επίσκεψη του Προέδρου των ΗΠΑ Τζ. Μπους στα Βαλκάνια (Αλβανία, Βουλγαρία) και του υφυπουργού Νίκολας Μπερνς στην Ελλάδα δημιουργεί δικαιολογημένους, όσο κι επικίνδυνους συνειρμούς. Είναι γνωστό το έντονο ενδιαφέρον των ΗΠΑ να μεταβάλουν και θεσμικά - τυπικά το Κοσσυφοπέδιο σε δικό τους προτεκτοράτο. Ομως, αυτή η επίσκεψη άφησε να εννοηθεί ότι οι βλέψεις τους αφορούν μεγαλύτερο κομμάτι στα Βαλκάνια. Η συγκέντρωση των εκπροσώπων της FYROM και του Κοσσυφοπεδίου στην Αλβανία με τη θεαματική υποδοχή του Αμερικανού Προέδρου είναι άκρως ενδεικτική των αμερικανικών προθέσεων, αλλά και των εθελόδουλων κυβερνήσεων αυτών των χωρών. Η επίσκεψη εξελίχθηκε σε μια κατ' ουσία τετραμερή συνεύρεση του ...χορτάτου ιμπεριαλιστή με πειναλέους. Οι ξυπόλυτοι αμερικανόδουλοι των Βαλκανίων φαίνεται να έχαψαν, εκόντες - άκοντες, τις υποσχέσεις προστασίας του. Εδειξαν πως είναι πρόθυμοι να δεχτούν και να υποστηρίξουν κάθε ιμπεριαλιστική ενέργεια. Αυτό καθιστά αυτές τις αμερικανόπνευστες ηγεσίες άκρως επικίνδυνες τουλάχιστον για τα Βαλκάνια.

Πίσω από τις γενικόλογες υποσχέσεις και διακηρύξεις του Αμερικανού Προέδρου, βρίσκεται το άμεσης σημασίας μείζον ζήτημα, που είναι η ολική ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου από τη Σερβία κι η μετατροπή του σε αμερικανικό προτεκτοράτο. Είναι η αρχή για ανάλογη μεταχείριση της Αλβανίας και της FYROM. Το ζήτημα, δηλαδή, είναι και η θεσμική - τυπική αμερικανική παρουσία στα νότια Βαλκάνια με πολλαπλούς οικονομικούς και στρατηγικούς σκοπούς, σε αντιδιαστολή με το ευρωενωσιακό κονκλάβιο των Βρυξελλών. Οι ενδοκαπιταλιστικές αγκωνιές στο μεγαλείο τους!..

Την ίδια στιγμή, ο υφυπουργός Εξωτερικών Νίκολας Μπερνς παρουσιάζεται στην Ελλάδα για να ευθυγραμμίσει την ελληνική κυβέρνηση στις αμερικανικές οικονομικές και στρατηγικές απαιτήσεις. Βρήκε, όπως φάνηκε, κατανόηση στο πρόσωπο της πολιτικής της ελληνικής κυβέρνησης, μέσω της ΥΠΕΞ Ντόρας Μπακογιάννη. Οι ΗΠΑ, αφού δεν μπόρεσαν να αποτρέψουν την ελληνο-ρωσική συμφωνία του αγωγού πετρελαίου και αερίου για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης, προσπαθούν να την προσαρμόσουν στη δική τους παρουσία επιδιώξεων. Στον τομέα της στρατηγικής, οι ΗΠΑ θέλουν να διασφαλίσουν τη συναίνεση της όμορης με τα βαλκανικά κράτη Ελλάδας για λογαριασμό και των υπολοίπων ευρωενωσιακών εταίρων. Εδώ, άλλωστε, λειτουργεί η άτυπη, αλλά ουσιώδης εκατέρωθεν συμφωνία ρόλων του οικονομικού, κυρίως, ευρωενωσιακού ιμπεριαλισμού και του μιλιταριστικού, κυρίως, αμερικανικού. Χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει την ολοσχερή απουσία ανάμεικτων ρόλων ή και παραβιάσεων. Το ενδοκαπιταλιστικό παιχνίδι είναι ανοιχτό για να διασφαλίζονται οι εκάστοτε και κατά το δοκούν ισορροπίες. Αλίμονο, όμως, στη μικρή αδύναμη χώρα που θα βρεθεί στο επίκεντρο μιας ανάλογης ενδοκαπιταλιστικής στιγμής που αναζητάται μια νέα συγκεκριμένη ισορροπία σε συγκεκριμένο ζήτημα. Είναι χαμένη... Το πρώτο συμπέρασμα της επίσκεψης του Προέδρου Τζ. Μπους είναι ότι οι ΗΠΑ προσπαθούν ν' ανακατέψουν τα Βαλκάνια με ό,τι επικίνδυνο σημαίνει αυτό.


Αντώνης ΔΑΜΙΓΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ