Κυριακή 17 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΙΝΔΙΑΣ (ΜΑΡΞΙΣΤΙΚΟ)
Στην πάλη για αλλαγή των συσχετισμών

Συνέντευξη με τον Πρακάς Καράτ, ΓΓ της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Ινδίας (Μαρξιστικού)

Ο Ινδός κομμουνιστής σε εκδήλωση της ΚΟ Αθήνας του ΚΚΕ
Ο Ινδός κομμουνιστής σε εκδήλωση της ΚΟ Αθήνας του ΚΚΕ
Στις αρχές του μήνα επισκέφθηκε τη χώρα μας ο Πρακάς Καράτ, Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ινδίας (Μαρξιστικού), προσκεκλημένος του ΚΚΕ, ο οποίος πραγματοποίησε συναντήσεις με Τμήματα της ΚΕ, στελέχη και μέλη του Κόμματος, μεταφέροντας την πλούσια εμπειρία των Ινδών κομμουνιστών. Το ΚΚ Ινδίας (Μαρξιστικό), με σχεδόν 950.000 μέλη, είναι η τρίτη πολιτική δύναμη στη χώρα με σημαντική παρουσία στο εργατικό κίνημα, στα κινήματα των φτωχών αγροτών, της νεολαίας και των γυναικών. Οι μαζικές οργανώσεις όπου συμμετέχει και πρωταγωνιστεί έχουν 49.131.964 μέλη. Στις πανεθνικές εκλογές του 2004 εξέλεξε τους 43 από τους 61 συνολικά βουλευτές του «Αριστερού Μετώπου» (συμμαχία ΚΚΙ-Μ, ΚΚΙ και άλλων μικρότερων αριστερών κομμάτων), ελέγχει δε μαζί με τους συμμάχους του τις τοπικές κυβερνήσεις στα κρατίδια της Δυτικής Βεγγάλης, της Κεράλα και της Τριπούρα.

Η χώρα αυτή, με 1 δισεκατομμύριο κατοίκους, καταλαμβάνει γύρω στα 3 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα, περιλαμβάνει 28 κρατίδια και 7 περιοχές που υπάγονται στο ομοσπονδιακό κράτος. Είναι στην τέταρτη θέση στα αποθέματα άνθρακα στον κόσμο και στη χώρα υπάρχουν 22 αναγνωρισμένες περιφερειακές γλώσσες, εκ των οποίων 17 είναι οι σημαντικότερες. Στη χώρα έχουν καταγραφεί συνολικά 415 διαφορετικές γλώσσες και 844 διάλεκτοι.

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚ Ινδίας (Μαρξιστικού)
Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚ Ινδίας (Μαρξιστικού)
Με την ευκαιρία αυτής της επίσκεψης, που αξίζει να σημειωθεί πως ήταν η πρώτη Γραμματέα του ΚΚ Ινδίας (Μαρξιστικού) στη χώρα μας, ο Πρ. Καράτ δέχτηκε να απαντήσει γραπτά στις ερωτήσεις του «Ρ».

-- Θα θέλαμε να μας μιλήσετε για τις διαπραγματεύσεις που σημειώνονται ανάμεσα στις ΗΠΑ και την κυβέρνηση του «Κογκρέσου» της χώρας σας για τη συμφωνία πυρηνικής συνεργασίας και πώς σχεδιάζετε να αντιδράσετε.

-- Η κυβέρνηση του «Κογκρέσου» βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ για μια συμφωνία πυρηνικής συνεργασίας. Είχε προηγηθεί κοινή ανακοίνωση του Αμερικανού Προέδρου και του Ινδού πρωθυπουργού κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του τελευταίου στην Ουάσιγκτον τον Ιούλη του 2005. Αυτή η συμφωνία δεν μπορεί να θεωρηθεί μόνο ως μια πυρηνική συνεργασία, μια και έχει πιο πλατιές στρατηγικές επιπτώσεις. Αν τελικά υπογραφεί αυτή η συμφωνία, τότε η Ινδία θα δεσμεύεται με τις ΗΠΑ ως στρατηγικός εταίρος. Για να προωθηθεί αυτή η συμφωνία, το Κογκρέσο των ΗΠΑ τροποποίησε το Νόμο της Ατομικής Ενέργειας των ΗΠΑ με τον ονομαζόμενο Νόμο Χάιντ. Αυτός ο νόμος θέτει τους όρους για το πώς η Ινδία θα πρέπει να διεξάγει την εξωτερική πολιτική της σε ό,τι αφορά στο Ιράν. Οι ΗΠΑ δεν είναι διατεθειμένες να παρέχουν όρους που θα είναι σε ίση βάση για την πλήρη πολιτική - πυρηνική συνεργασία. Και σ' αυτήν ακριβώς τη βάση αντιτασσόμαστε στη συμφωνία πυρηνικής συνεργασίας. Εκτιμούμε ότι η κυβέρνηση θα δυσκολευτεί να προχωρήσει σε μια τέτοια συμφωνία, παρόλο που γίνονται σοβαρές προσπάθειες. Η Αριστερά αντιδρά έντονα στους όρους της συμφωνίας και ελπίζουμε να την μπλοκάρουμε.

-- Η κυβέρνηση του «Κογκρέσου» έχει κάνει πίσω στο Κοινό Ελάχιστο Πρόγραμμα. Από την άλλη πλευρά το κόμμα «BJP» συνεχίζει την κοινοτική, θρησκευτική και ρατσιστική ατζέντα μίσους. Πώς σχολιάζετε τις πολιτικές εξελίξεις;

-- Η κυβέρνηση της Ενωμένης Προοδευτικής Συμμαχίας δεν έχει εφαρμόσει τα φιλολαϊκά μέτρα του Κοινού Ελάχιστου Προγράμματος. Τα τελευταία τρία χρόνια από το σχηματισμό της κυβέρνησης, το Κομμουνιστικό Κόμμα Ινδίας (Μαρξιστικό) και τα αριστερά κόμματα έχουν επανειλημμένα θέσει αυτά τα ζητήματα και πραγματοποιούμε πολιτικές καμπάνιες και διαδηλώσεις. Ολοένα και περισσότερο η Αριστερά διαχωρίζει τη θέση της και αντιτίθεται στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης του «Κογκρέσου». Η γενική απεργία των εργαζομένων, που πραγματοποιήθηκε στις 11 του Δεκέμβρη του 2006, δείχνει την αποφασιστικότητα των εργαζομένων να αγωνιστούν ενάντια σ' αυτές τις πολιτικές. Τα αριστερά κόμματα θα συγκρουστούν με μια πιο ανεξάρτητη θέση απέναντι στην κυβέρνηση. Ωστόσο, η Αριστερά δε θα ρίξει την κυβέρνηση. Κάτι τέτοιο θα βοηθούσε το κόμμα της αντιπολίτευσης «BJP» και τις κοινοτικές και σεκταριστικές πολιτικές του. Τα τελευταία τρία χρόνια, ο ρόλος της Αριστεράς έχει βοηθήσει στο να αποτραπεί μια επιστροφή του «BJP».

-- Οι ανισότητες στη χώρα σας φαίνεται να ενισχύονται. Οι φτωχοί γίνονται φτωχότεροι, οι αγρότες πεθαίνουν, οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι. Τι συμβαίνει και πώς θα αντιμετωπίσετε αυτή τη σκληρή πραγματικότητα;

-- Η κυβέρνηση καυχιέται πως η χώρα έχει μια αύξηση του ΑΕΠ κατά 8,5% τα τελευταία 4 χρόνια. Πρόκειται για μια διαστρέβλωση. Στην ουσία έχει ωφελήσει ένα μικρό μερίδιο του λαού που είναι πλούσιο. Στην Ινδία παρατηρείται η μεγαλύτερη αύξηση καταγραφής δισεκατομμυριούχων από κάθε άλλη χώρα της Ασίας, εξαιρώντας την Ιαπωνία. Από την άλλη μεριά, υπάρχει μια αγροτική κρίση που δημιουργεί σημαντική δυστυχία για τους αγρότες και τους φτωχούς της υπαίθρου. Γι' αυτό συνεχίζονται οι αυτοκτονίες ανάμεσα στους αγρότες που έχουν καταστραφεί από τα χρέη.

Παλεύουμε ενάντια στην οικονομική πολιτική της απελευθέρωσης και της ιδιωτικοποίησης που έχει οδηγήσει σ' αυτή τη διαστρεβλωμένη ανάπτυξη και αύξηση των ανισοτήτων. Εχουμε πετύχει μια κάποια πρόοδο στη διακοπή της ιδιωτικοποίησης των κερδοφόρων επιχειρήσεων του δημόσιου τομέα. Το Κοινοβούλιο έχει υιοθετήσει ένα νόμο που χορηγεί τον κατώτατο μισθό για 100 μέρες εργασίας ενός ανθρώπου σε αγροτική οικογένεια. Αυτό αποτελεί πλέον θεσπισμένο δικαίωμα. Συνεχίζεται ο αγώνας μας για να διαθέσει η κυβέρνηση περισσότερες δαπάνες για την εκπαίδευση, την Υγεία και την εργασία.

Παίρνοντας υπόψη το ζωτικό ρόλο της Αριστεράς, που χωρίς αυτήν η κυβέρνηση δεν έχει πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο, έχουμε καταφέρει να ελέγξουμε κάποιους από τους χειρότερους προσανατολισμούς της νεοφιλελεύθερης πολιτικής. Αλλά ο αγώνας θα πρέπει να ενταθεί για να ανατραπεί η κατεύθυνση αυτών των πολιτικών.

-- Οι πολυ-διαφημισμένες από τους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» και άλλα δυτικά μέσα «ειρηνευτικές συνομιλίες» με το Πακιστάν φαίνεται να βρίσκονται σε στασιμότητα. Ποια είναι η γνώμη σας και γιατί πιστεύετε ότι τα πράγματα έχουν έρθει σ' αυτό το σημείο;

-- Το Κόμμα μας είναι ένας συνεπής υπερασπιστής του διαλόγου με το Πακιστάν, ώστε να επιλυθούν οι διαφορές μας συμπεριλαμβάνοντας το ζήτημα του Κασμίρ. Διάφοροι γύροι σύνθετου διαλόγου διεξάγονται και ορισμένα μέτρα έχουν παρθεί ώστε να μειωθούν οι εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών και να προωθηθούν οι επαφές. Ωστόσο, δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία σε ό,τι αφορά στην αποστρατιωτικοποίηση της ορεινής περιοχής Σιατσέν, όπου αναπτύσσονται και τα δύο στρατεύματα. Η τωρινή στασιμότητα στις συνομιλίες απορρέει από την πολιτική κατάσταση που υπάρχει στο Πακιστάν, όπου ο Πρόεδρος Μουσάραφ αντιμετωπίζει σημαντική αντίσταση και μαζική κινητοποίηση μετά την απομάκρυνση του επικεφαλής του Ανώτατου Δικαστηρίου. Από την πλευρά της Ινδίας, η επαναλαμβανόμενη τρομοκρατική βία, με τη βοήθεια από το εξωτερικό, εμποδίζει κάθε σοβαρή προσπάθεια να λυθούν τα προβλήματα σε αντικειμενική βάση. Το Κόμμα μας πιστεύει ότι όποια και αν είναι τα προβλήματα, θα πρέπει να υπάρξει πολιτική βούληση ώστε να επιλυθούν οι σημαντικές διαφορές, χωρίς την οποία δεν μπορεί να υπάρξει καμία πραγματική ειρήνη και πρόοδος στη Νότια Ασία.

-- Πείτε μας για τους στόχους του Κόμματός σας για το επόμενο διάστημα. Ποιους τομείς ξεχωρίζει;

-- Το Κόμμα μας, και η Αριστερά, προβάλλει μια εναλλακτική πλατφόρμα. Ενα σημαντικό μέρος αυτής της πλατφόρμας είναι ο αγώνας ενάντια στις αυξήσεις των τιμών και στον πληθωρισμό που επιβαρύνουν το λαό. Η αντιμετώπιση της αγροτικής κρίσης και η προσφορά βοήθειας στους αγρότες είναι επίσης ένα σημαντικό ζήτημα. Επίσης, συνεχίζουμε την εκστρατεία μας ενάντια στις δεξιές κοινοτικές θρησκευτικές δυνάμεις. Ο αγώνας για μια ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική είναι επίσης σημαντικός. Η Αριστερά είναι η μόνη δύναμη που αγωνίζεται ενάντια στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές. Στις 8 του Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί πανεθνική απεργία από τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα με αίτημα την κοινωνική ασφάλεια και άλλα δικαιώματα. Οι πολιτικοί μας στόχοι θα κατευθύνονται προς τη δημιουργία μιας τρίτης εναλλακτικής λύσης απέναντι σ' αυτή των δύο βασικών αστικών κομμάτων.


Κ. Δ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ