Κυριακή 8 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΑΚΟΠΕΣ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Στη μέγκενη της επιχειρηματικής ανάπτυξης

«Απαγορευμένος καρπός» οι διακοπές για την εργατική - λαϊκή οικογένεια και τους νέους εργαζόμενους

Eurokinissi

Σε «πολυτέλεια» έχουν αναγάγει την ξεκούραση, τα ταξίδια, την αναψυχή για τους εργαζόμενους, τη νεολαία, τη λαϊκή οικογένεια. Η συνεχής μείωση των λαϊκών εισοδημάτων - αποτέλεσμα της πολιτικής των κομμάτων της πλουτοκρατίας που κυβερνούν την Ελλάδα (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ) - καθιστά ανύπαρκτη τη δυνατότητα των καλοκαιρινών διακοπών, δηλαδή μια αναφαίρετη ανάγκη και παράγοντα που συμβάλλει στην αναπαραγωγή της εργατικής δύναμης, σε συνδυασμό με τις ολοένα αυξανόμενες τιμές σε εμπορεύματα και υπηρεσίες τουρισμού.

Διπλό χτύπημα σε μια ανάγκη. Και ελάχιστο το εισόδημα και ακριβός ο τουρισμός και οι διακοπές. Επομένως, η ανάπαυση έχει γίνει ακριβό εμπόρευμα για να μπορούν να το αγοράσουν η εργατική οικογένεια, οι νέες και νέοι εργαζόμενοι, οι γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων, ιδιαίτερα δε τα νέα ζευγάρια αν έχουν και μικρά παιδιά. Οταν ο μεικτός κατώτερος μισθός είναι 657,87 ευρώ, επομένως το επίδομα άδειας περίπου 350 ευρώ μεικτά, πού να φτάσουν... Και αν ο εργαζόμενος είναι ωρομίσθιος ή με μερική απασχόληση η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη, αφού το ύψος ενός μηνιαίου εισοδήματος είναι 300 ευρώ και ακόμη χαμηλότερο. Μ' αυτό το εισόδημα ούτε οι στοιχειώδεις ανάγκες της ζωής δεν μπορούν να καλυφτούν. Το νοίκι και μόνο του διαμερίσματος απαιτεί τουλάχιστον το μισό και άνω του μηνιαίου εισοδήματος. Βεβαίως, η λεγόμενη τουριστική βιομηχανία που αναπτύσσουν οι κυβερνήσεις στην Ελλάδα, γίνεται ολοένα και πιο κερδοφόρος για το κεφάλαιο τομέας. Προσφέροντας τουρισμό όχι στο λαό, αλλά στους έχοντες να πληρώσουν.

Κάθε χρόνο λοιπόν το ποσοστό εκείνων που δεν μπορούν να πάνε διακοπές αυξάνεται, ενώ οι μέρες γι' αυτούς που τα καταφέρνουν να πάνε σε κάποιον τουριστικό προορισμό μειώνονται. Πρόκειται για ακόμα μια πτυχή της «ανάπτυξης» που οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα δεν μπορούν να καρπωθούν. Δείγμα και αυτό της συνολικής υποβάθμισης της ζωής των εργαζομένων.

Πολυτέλεια αποτελούν πλέον οι διακοπές για τη λαϊκή οικογένεια

Eurokinissi

Πολυτέλεια αποτελούν πλέον οι διακοπές για τη λαϊκή οικογένεια
Από την άλλη, το εφοπλιστικό κεφάλαιο, με τις «ευχές» των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, ζει μέρες τεράστιας κερδοφορίας σε βάρος του λαϊκού υστερήματος, με κατακόρυφες και διαρκείς αυξήσεις στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια. Αντίστοιχα, τα κέρδη των μεγαλοξενοδόχων «καλά κρατούν» προσφέροντας υπηρεσίες για τουρισμό.

Κάθε πέρσι και καλύτερα για τους εργαζόμενους

Θα προσπαθήσουμε όσο είναι δυνατόν να αποτυπώσουμε αυτή την πραγματικότητα με στοιχεία. Οσο μπορεί να αποτυπωθεί, βεβαίως, και παίρνοντας υπόψη ότι οι πηγές που χρησιμοποιούμε (αυτές που υπάρχουν), μπορούν μόνο σχετικά να δώσουν την εικόνα, όπως και η αστική στατιστική που μερικές φορές μπορεί να συγκαλύπτει, ανεξάρτητα από προθέσεις, την πραγματικότητα.

Ετσι, ακριβότερες κατά 10% θα είναι φέτος οι καλοκαιρινές διακοπές, σύμφωνα με το ΙΝΚΑ - Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδας (ΙΝΚΑ - ΓΟΚΕ). Την ίδια στιγμή, οι μισθοί και οι συντάξεις μένουν στα ίδια επίπεδα.

Από τα πρώτα συμπεράσματα της μελέτης που έχει εκπονήσει αυτή την περίοδο το ΙΝΚΑ - ΓΟΚΕ, το 46% των Ελλήνων δε θα μπορέσουν να κάνουν ούτε μια μέρα διακοπές. Αξίζει να υπογραμμιστεί ότι το αντίστοιχο ποσοστό για το 2006 ήταν 44%, για το 2005 ήταν 41% και για το 2004 ήταν 39,6%...

Αλλά και για εκείνους που δηλώνουν ότι θα κάνουν διακοπές, οι στερήσεις και το οικονομικό «στρίμωγμα» αποτυπώνονται ξεκάθαρα στις σφυγμομετρήσεις. Αποκαλυπτικά είναι και τα στοιχεία που προέκυψαν από την έρευνα της «ΚΑΠΑ Research» («Ελεύθερος Τύπος», 23/6/2007):

  • 1,5 εκατομμύρια Ελληνες θα περιοριστούν σε μία μόλις βδομάδα διακοπών (18,7%). Πριν από πέντε χρόνια ο αριθμός αυτός δεν ξεπερνούσε τις 700.000.
  • Το 22,4% θα μπορέσει να κάνει δυο βδομάδες διακοπές, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για το 2003 ανερχόταν στο 30,7%.
  • Μόνο ένα 15,5% θα καταφέρει να κάνει διακοπές για τρεις βδομάδες.
  • 7 στους 10 εκείνων που θα πάνε διακοπές θα μείνουν σε ιδιόκτητο, συγγενικό ή φιλικό σπίτι (ΙΝΚΑ).
Ούτε δυο μισθοί δε φτάνουν!

Πόσες μέρες διακοπές μπορεί να κάνει ένας νέος που αμείβεται με τον κατώτερο βασικό μισθό (657 ευρώ μεικτά); Να θυμίσουμε, ότι σύμφωνα με στοιχεία της ΓΣΕΕ οι εργαζόμενοι που αμείβονται με τα κατώτερα όρια ανέρχονται στις 250.000. Μέσα σε 10 μέρες ο μισθός και το επίδομα αδείας θα έχουν εξανεμιστεί, και γυρίζοντας από τις διακοπές δε θα μπορεί να αντεπεξέλθει σε άλλες οικονομικές υποχρεώσεις (πχ ενοίκιο, λογαριασμούς, προσωπικά έξοδα κλπ)!

Αντίστοιχα μια τετραμελής οικογένεια χρειάζεται το λιγότερο 700 - 800 ευρώ μόνο για διαμονή για 10 ημέρες σε κάποιο τουριστικό προορισμό. Ας δούμε μερικά παραδείγματα (για καταλύματα Γ' κατηγορίας):

  • Στη Νάξο, ένα δίκλινο δωμάτιο κοστίζει κατά μέσο όρο 60 ευρώ τη βραδιά και ένα τετράκλινο 80 ευρώ.
  • Στην Κεφαλονιά, οι 4 διανυκτερεύσεις με πρωινό κοστίζουν κατά προσέγγιση στα δίκλινα δωμάτια 268 ευρώ και στα τετράκλινα, 472 ευρώ.
  • Στη Σκιάθο, το δίκλινο σπάνια να πέσει κάτω από τα 60 ευρώ τη βραδιά και το τετράκλινο ξεκινά από 70 ευρώ περίπου.
  • Στην Πάρο, το δίκλινο κατά μέσο όρο κοστίζει 50 ευρώ τη βραδιά και το τετράκλινο ξεκινά από τα 60 ευρώ.

Για 9 μέρες στη Ρόδο - 8 διανυκτερεύσεις - χρειάζονται για 2 άτομα σχεδόν 1.200 ευρώ μόνο για τα εισιτήρια και τη διαμονή! Σχεδόν άλλα τόσα θα φτάσουν τα έξοδα για φαγητό, καφέ και άλλα προσωπικά έξοδα. Για το αντίστοιχο διάστημα στη Σαντορίνη το κόστος διαμονής μόνο προσεγγίζει για δυο άτομα τα 800 ευρώ...

Πανάκριβη και η μετακίνηση

Μεγάλο για τη λαϊκή τσέπη είναι και το κόστος της μετακίνησης. Δεν είναι μόνο τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια που έχουν φτάσει στα ύψη και συνεχώς θα ακριβαίνουν, ανάλογα με τις ορέξεις του εφοπλιστικού κεφαλαίου. Η σύνδεση των περιοχών της ηπειρωτικής Ελλάδας είναι ολοκληρωτικά δοσμένη στο ιδιωτικό κεφάλαιο, που επιβάλλει τιμές - φωτιά και στα εισιτήρια των λεωφορείων. Συγκεκριμένα:

  • Το εισιτήριο Αθήνα - Θεσσαλονίκη (μονή διαδρομή) κοστίζει 34 ευρώ.
  • Για Ηγουμενίτσα από Αθήνα φτάνει τα 38,20 ευρώ και από Θεσσαλονίκη τα 35,10 ευρώ.
  • Αθήνα - Καβάλα κοστίζει 49 ευρώ και από Θεσσαλονίκη 13 ευρώ.
  • Αθήνα - Καλαμάτα κοστίζει 18,90 και για Πύλο 23 ευρώ.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ