Παρασκευή 13 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΑΓΡΟΤΩΝ
Ρυθμίσεις ξεκληρίσματος

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Σε χρεοκοπία και ξεκλήρισμα οδηγούνται αγρότες της Λάρισας, με την επιμονή της Εφορίας να εισπράξει φόρους και υπέρογκα πρόστιμα για χωράφια που κληρονόμησαν από τους γονείς τους με γονική παροχή.

Το πρόσχημα -κατήγγειλε χτες στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ, Τ. Τσιόγκας- είναι ότι οι αγρότες αυτοί ενοικίασαν τα χωράφια τους πριν περάσουν 15 χρόνια, κάτι που δεν ισχύει, αφού το μόνο που έκαναν είναι να ανταλλάξουν με τη μορφή της ενοικίασης μεταξύ τους τα χωράφια για να εφαρμόσουν το σύστημα της αμειψισποράς που προστατεύει το έδαφος από τη νιτρορύπανση.

Ανένδοτος εμφανίστηκε ο αρμόδιος υπουργός Α. Μπέζας ισχυριζόμενος ότι με βάση τη νομοθεσία η γονική παροχή στους αγρότες απαλλάσσεται μόνο εφόσον οι δικαιούχοι ασχολούνται αποκλειστικά με τη γεωργία και χρησιμοποιούν τα χωράφια επί μια δεκαπενταετία από την κτήση τους. Εάν, είπε, πριν την πάροδο της δεκαπενταετίας υπάρξει μεταβίβαση ή ενοικίαση του χωραφιού υπάρχει υποχρέωση καταβολής φόρου.

Ο βουλευτής το ΚΚΕ είπε ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση έχουμε εφαρμογή του γράμματος και όχι του πνεύματος του νόμου και ζητούνται από τους αγρότες ποσά που στην ουσία είναι μεγαλύτερα και από την αξία του χωραφιού. Κάλεσε τον υφυπουργό να βγάλει εφαρμοστική εγκύκλιο που να λέει ότι όποιος είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότης δε θα πληρώνει φόρο, παρά το γεγονός ότι νοικιάζει τα χωράφια στα πλαίσια της γεωργικής δραστηριότητας, εφόσον αυτός συνεχίζει να καλλιεργεί. Επίσης να επιστραφούν τα χρήματα στους αγρότες που ήδη έχουν πληρώσει φόρους και πρόστιμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ