Τρίτη 17 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ
Στα 1.865 ευρώ ο μέσος φόρος

Η αυξανόμενη φορολογική επιβάρυνση - κυρίως σε βάρος των μισθωτών και συνταξιούχων - είναι ο καρπός των κυβερνητικών πολιτικών που κάνουν όλο και πιο άδικο το φορολογικό σύστημα

Η φορολογική ληστεία σε βάρος των εργαζομένων και εν γένει των οικονομικά ασθενέστερων, συνεχίζεται. Του λόγου το αληθές, βεβαιώνουν και τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με τα οποία οι 839.748 φορολογούμενοι που πήραν χρεωστικό εκκαθαριστικό από την Εφορία κλήθηκαν να πληρώσουν συμπληρωματικό φόρο, που κατά μέσο όρο ανέρχεται στα 1.865 ευρώ ο καθένας. Οι παραπάνω φορολογούμενοι, που είχαν φορολογούμενο εισόδημα 20,2 δισ. ευρώ, μετά την εκκαθάριση των δηλώσεών τους κλήθηκαν να πληρώσουν συμπληρωματικό φόρο 1,56 δισ. ευρώ. Μια απλή διαίρεση του συνολικού φόρου προς το σύνολο των χρεωστικών δηλώσεων, καταδεικνύει, ότι ο μέσος φόρος ανέρχεται στο καθόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 1.865 ευρώ. Με δεδομένο μάλιστα οι μέτοχοι των μεγάλων επιχειρήσεων (ΑΕ, ΕΠΕ), δεν υποχρεώνονται να δηλώνουν τα εισοδήματά τους από μετοχές (επειδή δε φορολογούνται), προκύπτει εμφανώς, ότι η μεγάλη αυτή αύξηση του φόρου εισοδήματος, φορτώθηκε κατά κύριο λόγο στους μισθωτούς και συνταξιούχους.

Αυτή είναι η εικόνα που προκύπτει από τα σωρευτικά στοιχεία εκκαθάρισης του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, μετά την ολοκλήρωση και της 8ης αποστολής εκκαθαριστικών της εφορίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, για το σύνολο των 2.784.342 φορολογικών δηλώσεων που έχουν εκκαθαριστεί μέχρι σήμερα και έχουν αποσταλεί τα εκκαθαριστικά στους φορολογούμενους, προκύπτει ότι το φορολογούμενο εισόδημα ανέρχεται σε 42,9 δισ. ευρώ και ο καθαρός φόρος (χρεωστικό μείον πιστωτικό) 1,11 δισ. ευρώ.

Εκτός από τους 839.748 φορολογούμενους που πήραν χρεωστικό εκκαθαριστικό, οι υπόλοιποι:

  • 716.611 φορολογούμενοι (25,74% του συνόλου) πήραν πιστωτικό εκκαθαριστικό. Γι' αυτή την κατηγορία των φορολογουμένων (είχε φορολογούμενο εισόδημα 13,7 δισ. ευρώ), μετά την εκκαθάριση προέκυψε επιστροφή φόρου συνολικού ύψους 455,2 εκατ. ευρώ.
  • 1.227.983 (44,10% του συνόλου) φορολογούμενοι, με φορολογούμενο εισόδημα 8,9 δισ. ευρώ, πήραν μηδενικό εκκαθαριστικό. Δηλαδή ούτε πλήρωσαν συμπληρωματικό φόρο ούτε πήραν επιστροφή.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ