Τρίτη 17 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Αναστολή συμμετοχής στη Συνθήκη για τις Συμβατικές Δυνάμεις

ΜΟΣΧΑ.--

Αναστολή της συμμετοχής της Ρωσίας στη Συνθήκη για τις Συμβατικές Δυνάμεις στην Ευρώπη (CFE) και τις διεθνείς συμφωνίες που απορρέουν από αυτήν, ανακοίνωσε το Σάββατο ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, στα πλαίσια της γενικότερης αντίδρασης της Ρωσίας στα αμερικανικά σχέδια εγκατάστασης της λεγόμενης «αντιπυραυλικής ασπίδας» σε Τσεχία και Πολωνία. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται σε ανακοίνωση του Κρεμλίνου, η απόφαση αυτή πάρθηκε εξαιτίας «ειδικών περιστατικών... που επηρεάζουν την ασφάλεια της Ρωσικής Ομοσπονδίας και απαιτούν άμεσα μέτρα». Η Ρωσία έστειλε χτες μνημόνιο στην Ολλανδία, στο θεματοφύλακα της συνθήκης, στο οποίο επιβεβαιώνει την απόφασή της και αναφέρει ότι θα ισχύσει από τις 12 Δεκέμβρη υπογραμμίζοντας επίσης τους λόγους της απόφασής της. Μεταξύ άλλων, αφορά την επέκταση του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη και τις Βαλτικές χώρες, την εγκατάσταση αμερικανικών βάσεων στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, καθώς και τη μη επικύρωση από τις χώρες του ΝΑΤΟ της αναθεωρημένης του 1999 Συνθήκης.

Χτες, εξάλλου, ο πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Κρατικής Δούμας, Κονσταντίν Κοσάτσεφ, τόνισε ότι η συγκεκριμένη Συνθήκη δεν ωφελεί πια τη Ρωσία, εξηγώντας παράλληλα ότι η αρχική έκδοση της Συνθήκης δεν είναι πια ικανοποιητική, ενώ το τροποποιημένο ντοκουμέντο του 1999 για τη νέα κατάσταση μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου δεν έχει επικυρωθεί από τα περισσότερα κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι αν δε δει η Ρωσία κάποια θετική εξέλιξη μέσα σε 150 μέρες τότε θα υπάρξουν συνέπειες στις σχέσεις, εξηγώντας ότι θα μειωθούν οι δυνατότητες κοινών επιθεωρήσεων. Μιλώντας στο Ασοσιέιτεντ Πρες, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, τόνισε ότι η Ρωσία δε θα ανεχτεί πια την κατάσταση όπου μόνον αυτή συμμορφώνεται με τη συνθήκη, ενώ οι άλλοι εταίροι όχι.

Υπενθυμίζεται ότι με τη συγκεκριμένη Συνθήκη περιορίζεται ο αριθμός των βαρέων όπλων μεταξύ του Ατλαντικού Ωκεανού και της οροσειράς των Ουραλίων και θέτει ένα μέγιστο όριο στην ανάπτυξη των ένοπλων δυνάμεων και των συμβατικών εξοπλισμών, ενώ προβλέπει παράλληλα μέτρα ενίσχυσης της εμπιστοσύνης και της διαφάνειας.

Αντιδράσεις από το ΝΑΤΟ

Ως ένα βήμα προς τη λάθος κατεύθυνση, χαρακτήρισε τη συγκεκριμένη απόφαση της Ρωσίας ο εκπρόσωπος Τύπου του ΝΑΤΟ, Τζέιμς Απαθουράι, και ανέφερε ότι μια έκτακτη διάσκεψη των μελών της Συνθήκης μπορεί να πραγματοποιηθεί στη Βιέννη, χωρίς, όμως, να δώσει συγκεκριμένη ημερομηνία ή άλλες λεπτομέρειες. Πάντως, με ανακοίνωσή του, το ΝΑΤΟ προέτρεψε τη Ρωσία να συμμετάσχει σε «έναν εποικοδομητικό και δημιουργικό διάλογο» για να βρεθεί λύση και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ εξέφρασε από τη Λιθουανία όπου βρίσκεται τη «μεγάλη ανησυχία του», αφού, όπως υποστήριξε, η συγκεκριμένη συνθήκη «είναι και παραμένει ένα βασικό στοιχείο του διεθνούς αφοπλισμού».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ