Τετάρτη 18 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΜΕΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
Τεράστιες ελλείψεις σε υποδομή και προσωπικό

«Είναι αμέτρητα τα προβλήματα υγείας και οι ελλείψεις που αντιμετωπίζουν τα νησιά μας, οι ιστορίες πόνου και τρέλας που ζούμε καθημερινά. Για μας είναι ξεκάθαρο ότι ζούμε και θα ζήσουμε ξανά και ξανά επεισόδια στο ίδιο έργο της απαξίωσης του δημόσιου συστήματος Υγείας και της αδιαφορίας των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων για την ανθρώπινη υγεία και ζωή». Με τα λόγια αυτά περιγράφουν οι Ικαριώτες και οι κάτοικοι των Φούρνων ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που απασχολούν την Επαρχία Ικαρίας, αυτό των υγειονομικών υποδομών και των παρεχόμενων υγειονομικών υπηρεσιών.

Το πρόβλημα αυτό κατά καιρούς και με διαφορετική ένταση έχει απασχολήσει την τοπική κοινωνία και τους μαζικούς φορείς της επαρχίας. Αποτέλεσμα αυτής της κινητικότητας είναι η σημερινή υποδομή, που σε καμία περίπτωση δεν καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες της λαϊκής οικογένειας.

  • Στο Κέντρο Υγείας στον Εύδηλο έχει απομείνει η ταμπέλα του, ένας γενικός γιατρός, ένας αγροτικός, δύο νοσηλευτές, ένα ασθενοφόρο κουρέλι χωρίς οδηγούς.
  • Στο Αγροτικό Ιατρείο Ραχών, εκτός από την ταμπέλα του, έχει απομείνει μόνο η αγροτική γιατρός, της οποίας η θητεία λήγει σύντομα, ενώ το υπόλοιπο προσωπικό του μια νοσηλεύτρια είναι αποσπασμένη από το ΚΥ Ευδήλου.
  • Το Αγροτικό Ιατρείο στο Καρκινάγρι (δημοτικό διαμέρισμα του Δήμου Ραχών) είναι με μια αγροτική γιατρό. Με άλλα λόγια, ένας ολόκληρος δήμος, με πολλά και διάσπαρτα χωριά, με μεγάλες αποστάσεις μεταξύ τους, με άθλιο οδικό δίκτυο και με ηλικιωμένους κυρίως κατοίκους, κινδυνεύει να μείνει χωρίς κανενός είδους ιατρική φροντίδα.
  • Στο νησί των Φούρνων δεν έχει υπηρετήσει ποτέ γιατρός ειδικότητας, ενώ το μοναδικό ασθενοφόρο πιο συχνά είναι χαλασμένο παρά μεταφέρει ασθενείς.
Νοσοκομείο χωρίς γιατρούς

Στο Νοσοκομείο Ικαρίας καμία κλινική δε λειτουργεί πλήρως και σε 24ωρη βάση, με όλο το απαραίτητο ιατρικό, νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό. Οι ιατρικές ειδικότητες, όσες καλύπτονται δηλαδή, είναι στην πλειοψηφία τους μονήρεις, έτσι ώστε οι εφημερίες να βγαίνουν με τους αγροτικούς γιατρούς ή με τηλεφωνικές ετοιμότητες. Επιπλέον, οι γιατροί δεν είναι ούτε μόνιμοι, πράγμα που σημαίνει ότι οποιαδήποτε στιγμή οι θέσεις τους μένουν ακάλυπτες. Ο αναισθησιολόγος του νοσοκομείου φεύγει, η θέση θα μείνει ακάλυπτη, και ως αλυσιδωτή συνέπεια η χειρουργική κλινική θα βγει εκτός λειτουργίας.

Τα ασθενοφόρα είναι πάντα τα ίδια σαράβαλα, πολύ συχνές οι βλάβες τους, οι λίγοι οδηγοί τους εκτελούν και καθήκοντα τραυματιοφορέα, ενώ δεν επαρκούν για να καλύπτονται οι βάρδιες. Εξαιρουμένου του νοσοκομείου οι υπόλοιπες μονάδες υγείας δε διαθέτουν γεννήτρια για τις περιπτώσεις που κόβεται το ρεύμα, που είναι πολύ συχνές και διαρκούν μάλιστα για μεγάλο διάστημα.

Το πλαίσιο πάλης

Οι αγωνιστικές παρατάξεις και δημοτικές αρχές στους δήμους των νησιών, αλλά και οι κάτοικοι, με δεδομένα αυτά τα προβλήματα, παλεύουν και διεκδικούν αξιοπρεπείς, επαρκείς και ασφαλείς, δωρεάν δημόσιες παροχές υγείας για όλους, όλες τις μέρες και όλες τις ώρες του χρόνου. Δημόσιο δωρεάν σύστημα υγείας με κέντρο του τον άνθρωπο και όχι το κέρδος, με αποκλειστική ευθύνη του κράτους.

Ειδικότερα, για το νοσοκομείο αγωνίζονται για να λειτουργήσουν πλήρως όλες οι απαραίτητες για ένα νοσοκομείο κλινικές, ιατρεία και εργαστήρια. Να υπάρχει το απαραίτητο ειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό για να λειτουργούν 24 ώρες το 24ωρο, όλο το χρόνο. Να είναι όλοι μόνιμοι, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Δημιουργία Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας και σταθμού αιμοδοσίας.

Διεκδικούν ακόμα αναβάθμιση και ολοκληρωμένη λειτουργία, με την αναγκαία ενίσχυση σε προσωπικό και εξοπλισμό, του Κέντρου Υγείας Ευδήλου, των αγροτικών ιατρείων στις Ράχες και το Καρκινάγρι και των ιατρείων των Φούρνων. Τέλος, για την προνοσοκομειακή φροντίδα, διεκδικούν να λειτουργήσει ΕΚΑΒ στο νομό με όλα τα απαραίτητα μέσα και το αναγκαίο προσωπικό.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η Ικαρία εκπέμπει SOS!(2023-10-27 00:00:00.0)
Κίνδυνοι από την υποβάθμιση των δομών Υγείας(2013-08-24 00:00:00.0)
Χωρίς γιατρό οι Ράχες από 1η Σεπτέμβρη(2011-08-30 00:00:00.0)
Χωρίς προσωπικό οι μονάδες Υγείας(2011-05-18 00:00:00.0)
Συνεχίζουν τον αγώνα για την Υγεία(2005-05-17 00:00:00.0)
Μένουν χωρίς γιατρούς(2002-04-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ