Τρίτη 17 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΥΓΕΙΑ
ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΙΚΑΡΙΑΣ - ΦΟΥΡΝΩΝ
Συνεχίζουν τον αγώνα για την Υγεία

Στιγμιότυπο από την πρόσφατη συνάντηση της Επιτροπής Αγώνα με τον βουλευτή του ΚΚΕ Γ. Πατσιλινάκο στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κόμματος
Στιγμιότυπο από την πρόσφατη συνάντηση της Επιτροπής Αγώνα με τον βουλευτή του ΚΚΕ Γ. Πατσιλινάκο στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κόμματος
Την αποφασιστικότητά της να συνεχίσει τον αγώνα για την ουσιαστική βελτίωση των παροχών Υγείας στα νησιά, για δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας - Πρόνοιας με αποκλειστική ευθύνη του κράτους χωρίς επιχειρηματική δραστηριότητα, επαναβεβαιώνει με ανακοίνωσή της η Επιτροπή Αγώνα για την Υγεία στην Ικαρία και τους Φούρνους, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση επιχειρεί να πείσει με φιέστες ότι φροντίζει για την υγεία των νησιωτών.

Η κυβέρνηση, το Σαββατοκύριακο, επιχείρησε να κατευνάσει τη δικαιολογημένη οργή των κατοίκων της Ικαρίας και των Φούρνων για τις τρομακτικές ελλείψεις που αντιμετωπίζουν οι μονάδες Υγείας της περιοχής, εξαγγέλλοντας πρόγραμμα προληπτικής ιατρικής στους Φούρνους, που αποτελεί ασπιρίνη στον ωκεανό των αναγκών των νησιωτών. Στους Φούρνους βρέθηκαν οι υφυπουργοί Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γ. Κωνσταντόπουλος και ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Β. Μιχαλολιάκος.

Ομως, στην Ικαρία ο αυταρχικός κατήφορος συνεχίζεται με τη δικαστική δίωξη δέκα κατοίκων του Μαγγανίτη, επειδή υπερασπίστηκαν το δικαίωμά τους να έχουν συνεχώς τον αγροτικό τους γιατρό, και του ίδιου του γιατρού, ο οποίος δικάζεται ως υποκινητής!

Στον αντίποδα της κυβερνητικής παραπλάνησης και του αυταρχισμού, η Επιτροπή Αγώνα με την ανακοίνωσή της χαιρετίζει τους εκατοντάδες Ικαριώτες που με ξεχωριστή αγωνιστικότητα και πάθος πήραν μέρος στις κινητοποιήσεις της Ικαρίας, ενάντια στον αυταρχισμό της διοίκησης του νοσοκομείου και διεκδικώντας σύγχρονες παροχές Υγείας. Και επισημαίνει ότι ο αγώνας συνεχίζεται.

Μετρώντας τα θετικά του αγώνα, η Επιτροπή υπογραμμίζει ότι επιβλήθηκε η ανάκληση της απόλυσης του χειρούργου, οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες των κομμάτων εξέφρασαν τη στήριξή τους στις διεκδικήσεις, ο υφυπουργός Αθ. Γιαννόπουλος υποσχέθηκε κάποιες προσλήψεις για το Πανικάριο Νοσοκομείο και κλιμάκιο του υπουργείου θα επισκεφτεί σύντομα την Ικαρία.

«Ομως έχουμε πολύ δρόμο ακόμα μπροστά μας», τονίζει η Επιτροπή. Και αναφέρει συγκεκριμένα:

  • Οι προσλήψεις που ανακοινώθηκαν είναι αποσπασματικές, δεν απαντούν στο αίτημα για πλήρη και σε 24ωρη λειτουργία των απαραίτητων κλινικών του νοσοκομείου.
  • Οι προσλήψεις επιπλέον αγροτικών γιατρών σε κάποια από τα περιφερειακά ιατρεία, στην πράξη σημαίνει ότι θα χρησιμοποιούνται για να βγαίνει το πρόγραμμα εφημεριών του Κέντρου Υγείας ή του νοσοκομείου.
  • Δεν υπήρξε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης.
  • Δεν υπήρξε καμία ανακοίνωση για τις υπόλοιπες μονάδες Υγείας των νησιών: ΚΥ Ευδήλου, περιφερειακά ιατρεία Ραχών, Καρκιναγρίου και Μαγγανίτη, πολυδύναμα ιατρεία Φούρνων.
  • Ακούσαμε αρκετά «ΘΑ» σχετικά με το πόσες προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού αντιστοιχούν στα νησιά, τα κίνητρα για τους γιατρούς κλπ.
  • Δεν ακούσαμε τίποτα για την επέκταση του ΕΚΑΒ στο Νομό, για τη μονάδα αυξημένης φροντίδας, για το σταθμό αιμοδοσίας, για νέες ειδικότητες στο νοσοκομείο, για την προνοιακή φροντίδα, για την υγειονομική κάλυψη των ανασφάλιστων.
  • Και όπως συνηθίζουν όλες οι πολιτικές ηγεσίες του υπουργείου, μας ζητήθηκε πίστωση χρόνου.

«Δε μείναμε ικανοποιημένοι. Θα δείξουμε την αλληλεγγύη μας με κάθε τρόπο σε όποιον αντιστέκεται και υπερασπίζεται το δικαίωμά του στην Υγεία. Περιμένουμε εγγράφως την οριστική ανάκληση της απόλυσης του χειρούργου», επισημαίνει η Επιτροπή. Και καταλήγει δίνοντας την υπόσχεση ότι θα συνεχίσει στο δρόμο του αγώνα για τη βελτίωση των παροχών Υγείας στα νησιά, για δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας - Πρόνοιας με αποκλειστική ευθύνη του κράτους χωρίς επιχειρηματική δραστηριότητα.

  • Πρόσκληση για συμμετοχή στην εθελοντική αιμοδοσία που γίνεται τις επόμενες μέρες στην Ικαρία απευθύνει με ανακοίνωσή της η Υπηρεσία Αιμοδοσίας του Πανικάριου Νοσοκομείου. Η αιμοδοσία θα γίνει στις 30.5.2005 στις Ράχες, στις 31.5.2005 στον Εύδηλο και την 1.6.2005 στον Αγιο Κήρυκο.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ