Τρίτη 17 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΧΗΜΑΤΑΓΩΓΟ «ΛΕΥΚΙΜΜΗ»
Μάτωσε ο καταπέλτης...

«Τροχαίο ατύχημα» χαρακτηρίζει το ΥΕΝ το θάνατο 29χρονου ναυτεργάτη στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας!

Ενα ακόμα παλικάρι της θρηνεί η ναυτεργατική οικογένεια από την Κυριακή το μεσημέρι, όταν «μάτωσε» ο καταπέλτης του φορτηγού - οχηματαγωγού πλοίου «ΛΕΥΚΙΜΜΗ», από το αίμα του 29χρονου παλικαριού, του ναυτεργάτη Προκόπη Χρυσικόπουλου. Το πλοίο είναι δρομολογημένο στην πορθμειακή γραμμή Λευκίμμης - Κέρκυρας. Ο ναυτεργάτης έλιωσε κάτω από τη δεξιά ρόδα φορτηγού που επιβιβαζόταν στο πλοίο, στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας. Στο πόδι καθημερινά πάνω από 12 ώρες, δουλεύοντας όπως και οι υπόλοιποι συνάδελφοί του κάτω από απάνθρωπες συνθήκες άγριας εκμετάλλευσης που «πνίγουν» ακόμα και τα στοιχειώδη μέτρα ασφαλείας, ήρθε να προστεθεί στην ατέλειωτη μακάβρια λίστα που έχει ανοίξει το εφοπλιστικό κεφάλαιο στο όνομα του κέρδους.

Οπως ήταν αναμενόμενο, το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας για να κουκουλώσει το έγκλημα, για το οποίο είναι συνένοχο, όπως και ολόκληρη η κυβέρνηση της ΝΔ με την αντιναυτεργατική, φιλοεφοπλιστική πολιτική της, κάνει λόγο για «τροχαίο ατύχημα»! Ετσι, από τους λιμενικούς, συνελήφθη ο οδηγός του φορτηγού και το «θέμα έληξε».

Η ΝΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ, σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε, δίνει ανάγλυφα τις συνθήκες γαλέρας που βιώνουν οι ναυτεργάτες στις πορθμειακές γραμμές Λευκίμμης, Κέρκυρας - Ηγουμενίτσας, κατάσταση που πλήττει την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα. Προειδοποιεί ότι τα πράγματα θα χειροτερέψουν, αν απελευθερωθούν οι συνθέσεις των πλοίων που προετοιμάζει η κυβέρνηση της ΝΔ κατ' αξίωση των εφοπλιστών και με βάση τον κανονισμό 3577 της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την απελευθέρωση των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών και καλεί τους ναυτεργάτες σε αγωνιστική συσπείρωση για να επιβάλουν το δικαίωμα να δουλεύουν ανθρώπινα. «Να ζήσουν αξιοπρεπώς με βάση τις σύγχρονες ανάγκες τους». Τέλος, επισημαίνει ότι «ουσιαστικές και μόνιμες λύσεις, οι εργαζόμενοι μπορούν να έχουν στα πλαίσια μιας φιλολαϊκής πολιτικής, όπου θα έχουν την τύχη τους στα χέρια τους και προτεραιότητά της θα είναι ο άνθρωπος και όχι το κέρδος. Αυτή είναι η λαϊκή εξουσία».

Το «σύγχρονο εργασιακό μεσαίωνα» που επικρατεί στα ακτοπλοϊκά πλοία καταγγέλλουν, σε επιστολή που έστειλαν προς τους αρμοδίους, και τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, για τον αδικοχαμένο ναυτεργάτη. Επισημαίνουν ότι οι βάρβαρες και επικίνδυνες συνθήκες στα πλοία είναι αποτέλεσμα της επίθεσης κυβέρνησης, εφοπλιστών και Ευρωπαϊκής Ενωσης, που δέχονται οι ναυτεργάτες «για συμπίεση του κόστους εργασίας στην τακτική του ανταγωνισμού και της ανταγωνιστικότητας». Καλούν τους ναυτεργάτες να απαντήσουν με τον ενωμένο αγώνα τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ