Τετάρτη 12 Σεπτέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ «ΑΤΥΧΗΜΑ» ΣΤΗΝ ΕΒΓΑ
Μαζί με τη δικαίωση ήρθαν και οι απειλές

Η αρμόδια Επιτροπή του ΙΚΑ αναγνωρίζει τα αυτονόητα για τον σοβαρό τραυματισμό εργαζόμενης από χημικό καθαριστικό το 2004

Την αναγνώριση της ειδικότητας (ως καθαρίστρια) της εργαζόμενης Μαρία Φακιώλα, την περίοδο που δούλευε στη γαλακτοβιομηχανία ΕΒΓΑ, τη μετατροπή των ενσήμων της σε Βαρέα και τη χορήγηση του ανθυγιεινού επιδόματος, αποφάσισε πρόσφατα η Δευτεροβάθμια Επιτροπή του ΙΚΑ ομόφωνα, απορρίπτοντας την ένσταση που είχε καταθέσει η εργοδοσία.

Οπως είχε γράψει ο «Ρ», η εργαζόμενη δούλευε στην επιχείρηση μέχρι το 2004 οπότε και απολύθηκε μετά από τη λήξη άδειας ασθενείας που είχε πάρει εξαιτίας σοβαρού εργατικού ατυχήματος, κατά το οποίο κάηκε στο πόδι από χημικό καθαριστικό. Μάλιστα τότε, ύστερα από προσφυγή της Μ. Φακιώλα στο ΙΚΑ Κεραμεικού, το ίδρυμα δεν έκανε δεκτό το αίτημά της για εργατικό ατύχημα, γιατί η εταιρεία αρνήθηκε να δώσει την απαραίτητη βεβαίωση, ισχυριζόμενη ότι ήταν ανειδίκευτη εργάτρια και όχι καθαρίστρια. Ακόμη εκκρεμεί στα δικαστήρια αγωγή της εργαζόμενης για αναγνώριση του εργατικού ατυχήματος και αποζημίωση για σωματική και ηθική αποκατάσταση, μετά από σοβαρές χειρουργικές επεμβάσεις, που συνεχίζονται μέχρι σήμερα.

Μετά από την απόφαση του ΙΚΑ, όπως καταγγέλλει η Μ. Φακιώλα, δέχεται τηλεφωνικά απειλές να αποσύρει την καταγγελία και τα δικαστήρια.

Με κοινή ανακοίνωσή τους ο Σύνδεσμος Ξενοδοχοϋπαλλήλων Αθήνας (η Μ. Φακιώλα ανήκει στον κλάδο καθώς εργάζεται ως καθαρίστρια σε ξενοδοχείο), και το Συνδικάτο Εργαζομένων Γάλακτος Ποτών και Τροφίμων καταγγέλλουν τις απειλές και την απόπειρα εκφοβισμού της εργαζόμενης. Σημειώνουν ότι «οι μόνοι που μπορούν να επιβάλλουν ουσιαστικά μέτρα ασφάλειας και να προστατέψουν την υγεία και το μεροκάματό μας είναι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι με την πάλη τους και τη συσπείρωσή τους μέσα από τα ταξικά συνδικάτα. Με τον προσανατολισμένο αγώνα τους ενάντια στο ίδιο το σύστημα εκμετάλλευσης. Το πρόβλημα της συναδέλφισσας είναι πρόβλημα όλων μας».

Τα δυο συνδικάτα καλούν τη διοίκηση της εταιρείας να καταδικάσει τους εκβιασμούς από όπου και αν προέρχονται, και έμπρακτα, εφαρμόζοντας την απόφαση της Επιτροπής του ΙΚΑ άμεσα, και δικαιώνοντας την εργαζόμενη για όσα έχει υποστεί από το εργατικό ατύχημα. Χτες, συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ πραγματοποίησαν για το θέμα παράσταση διαμαρτυρίας στην προσωπάρχη της ΕΒΓΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ