Τετάρτη 12 Σεπτέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ «ΠΑΙΔΙΚΗ ΣΤΕΓΗ»
Στο αδιέξοδο της φιλανθρωπίας και της εμπορευματοποίησης

Αναδεικνύεται και πάλι η αναγκαιότητα του πλαισίου που προέβαλαν οι ταξικές δυνάμεις για αποκλειστικά κρατικούς παιδικούς σταθμούς με δωρεάν υπηρεσίες και την κατάργηση των τροφείων

Στιγμιότυπο από τις κινητοποιήσεις γονιών και εργαζομένων στην «Παιδική Στέγη» το περασμένο καλοκαίρι
Στιγμιότυπο από τις κινητοποιήσεις γονιών και εργαζομένων στην «Παιδική Στέγη» το περασμένο καλοκαίρι
Σε αναπαραγωγή του αδιεξόδου της φιλανθρωπίας στην άσκηση κοινωνικής πολιτικής παραπέμπει η χτεσινή ανακοίνωση του υφυπουργού Υγείας Γιώργου Κωνσταντόπουλου, με αφορμή τις προχτεσινές καταγγελίες της Επιτροπής Αγώνα Γονέων της «Παιδικής Στέγης» για αύξηση των μηνιαίων τροφείων απ' τη Διοίκηση του Ιδρύματος σε 270 - έναντι 210 - ευρώ ανά παιδί.

Η «Παιδική Στέγη» έχει πέντε παιδικούς σταθμούς και η χρηματοδότησή του γίνεται απ' το ΙΚΑ, μερική κρατική χρηματοδότηση και συμμετοχή των γονέων. Το ΙΚΑ καταβάλλει 195 ευρώ - έναντι 150 το 2006 - και οι γονείς καταβάλλουν - όπως και πέρυσι - 75 ευρώ. Οι ασφαλισμένοι σε άλλα - πλην του ΙΚΑ - Ταμεία καταβάλλουν εξ ολοκλήρου τροφεία - αντίστοιχα με αυτά που καταβάλλουν οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ.

«Η επιβολή τροφείων αποτέλεσε απόφαση αποκλειστικά του ΔΣ του Ιδρύματος», αναφέρει ο Γιώργος Κωνσταντόπουλος και υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση «έμπρακτα έδωσε λύσεις με την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης, που εξασφαλίζει τη χρηματοδότηση της λειτουργίας τους και την περαιτέρω έκτακτη οικονομική ενίσχυση του Ιδρύματος από τον κρατικό προϋπολογισμό και την εξασφάλιση των θέσεων εργασίας των εργαζομένων».

Η αλήθεια όμως είναι πως το περασμένο καλοκαίρι η κυβέρνηση με τη συνδρομή της διοίκησης της «Παιδικής Στέγης» είχαν δρομολογήσει το κλείσιμο των πέντε σταθμών με πρόσχημα τη μείωση της κρατικής επιχορήγησης. Υστερα από έναν πολυήμερο αγώνα που έδωσε το Σωματείο Εργαζομένων στους Ιδιωτικούς Παιδικούς Σταθμούς μαζί με τους εργαζόμενους και τους γονείς και με την έμπρακτη συμπαράσταση των ταξικών συνδικάτων η κυβέρνηση υποχρεώθηκε να δεσμευτεί να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος και να συνεχίσουν να δουλεύουν με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Επίσης, δεσμεύτηκε να αυξήσει τη χρηματοδότηση σε 500.000 ευρώ (από εκεί που την είχε κόψει) και να καταβάλει τα αντίστοιχα κονδύλια για τις επιδιορθώσεις, συντήρηση κ.λπ. που απαιτούνται.

Μέσα από αυτόν τον αγώνα αλλά και τις νέες ...διατιμήσεις των τροφείων καταδείχτηκαν για μια ακόμα φορά τα αποτελέσματα της εμπορευματοποίησης της κοινωνικής πολιτικής που προώθησαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και συνεχίζει - πέρα απ' τις όποιες δεσμεύσεις της - η κυβέρνηση της ΝΔ. Επίσης, αναδεικνύεται η αναγκαιότητα για τη διεκδίκηση του πλαισίου που προέβαλαν τα ταξικά συνδικάτα για αποκλειστικά κρατικούς παιδικούς σταθμούς με δωρεάν υπηρεσίες υπηρεσίες και την κατάργηση των τροφείων, καθώς και την καθιέρωση - με ευθύνη του κράτους - ενιαίου πλαισίου αγωγής και φροντίδας των παιδιών προσχολικής ηλικίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ