Σάββατο 3 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
Συνταξιοδότηση με 25ετία για τους δικηγόρους

Και οι άνδρες δικηγόροι, συμβολαιογράφοι και δικαστικοί επιμελητές θα μπορούν να συνταξιοδοτηθούν ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας με τη συμπλήρωση 25 χρόνων ασφάλισης, σύμφωνα με απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου έκρινε αντισυνταγματική τη διάκριση που κάνει η νομοθεσία μεταξύ ανδρών και γυναικών για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος των ασφαλισμένων στο Ταμείο Νομικών και πως θα πρέπει να καθιερωθεί και για τους άνδρες το ασφαλιστικό καθεστώς που ισχύει για τις γυναίκες.

Το ΣτΕ με βάση την αρχή περί ισότητας των δύο φύλων (άρθρο 4 του Συντάγματος) έκρινε ότι η ευνοϊκή προϋπόθεση που ισχύει για τις γυναίκες στο Ταμείο Νομικών θα πρέπει να επεκταθεί και στους άνδρες. Ειδικότερα, ο Ν. 4114/1969 προβλέπει ότι οι ασφαλισμένες γυναίκες στο Ταμείο Νομικών μπορούν να συνταξιοδοτηθούν με τη συμπλήρωση 25 χρόνων ασφάλισης και ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας. Αντίθετα, για τους άνδρες η νομοθεσία προβλέπει ότι για τη συνταξιοδότησή τους, εκτός από την 25ετία, απαιτείται και η συμπλήρωση του 60ού έτους ηλικίας.

Να σημειωθεί ότι στο ΣτΕ προσέφυγε το Ταμείο Νομικών ζητώντας να αναιρεθεί απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθήνας που είχε δικαιώσει δικαστικό επιμελητή. Τελικά και το ΣτΕ δικαίωσε ξανά τον δικαστικό υπάλληλο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ