Τρίτη 20 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ανοχύρωτη μπροστά στα «καιρικά φαινόμενα»

Οι ευθύνες των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για την έλλειψη αντιπλημμυρικής προστασίας αποκαλύφθηκαν, σε εκδήλωση που πραγματοποίησαν η ΝΑΣ και αγωνιστικές δημοτικές παρατάξεις

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση για την αντιπλημμυρική θωράκιση

Motion Team

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση για την αντιπλημμυρική θωράκιση
Τα προβλήματα της αντιπλημμυρικής προστασίας, που αφορούν άμεσα την εργατική τάξη και όλους τους εργαζόμενους, που τελικά πληρώνουν το «μάρμαρο», ήρθαν στο επίκεντρο της επικαιρότητας με δραματικό τρόπο, αυτές τις μέρες.

Απέκτησε, έτσι, ιδιαίτερη σημασία η εκδήλωση που πραγματοποίησαν, το πρωί της Κυριακής, οι αγωνιστικές δημοτικές παρατάξεις που στηρίζει το ΚΚΕ στο Νομό Θεσσαλονίκης και η «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία» (ΝΑΣ), κατά τη διάρκεια της οποίας αποκάλυψαν την απουσία οποιασδήποτε μέριμνας για την αντιπλημμυρική θωράκιση του νομού, ενώ κατέθεσαν ουσιαστικές προτάσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Κεντρικοί εισηγητές ήταν ο Θ. Κυριακίδης, μέλος της Γραμματείας της ΝΑΣ και ο Ν. Ζώκας, εκπρόσωπος των Δημοτικών Παρατάξεων. Την κατάσταση που επικρατεί στους δήμους παρουσίασαν αναλυτικότερα, με παρεμβάσεις τους, εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι των παρατάξεων.

Οπως σημείωσε ο Θ. Κυριακίδης, «τα προβλήματα αυτά, η επιδείνωσή τους και οι συνέπειές τους, είναι συνυφασμένα και με τις πολιτικές χωροταξίας και πολεοδομίας, γης και κατοικίας, περιβάλλοντος κ.λπ., συνολικά με τις ταξικές επιλογές ανάπτυξης της χώρας. Γι' αυτό, η οριστική επίλυσή τους δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ξεχωριστά από τα άλλα προβλήματα των εργαζομένων. Απαιτεί την εφαρμογή μιας άλλης πολιτικής, έτοιμης να συγκρουστεί με τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και όσα άλλα διαπλέκονται με τα πρώτα. Μια πολιτική διαμετρικά αντίθετη με τη βάρβαρη καπιταλιστική λογική της μεγιστοποίησης, με οποιοδήποτε τίμημα, του ατομικού κέρδους, και της "ελεύθερης αγοράς", που ευθύνεται για τα μεγάλα προβλήματα του εργαζόμενου λαού».


Motion Team

Από τις εισηγήσεις αποκαλύφθηκε ότι ο Νομός Θεσσαλονίκης παραμένει ανοχύρωτος απέναντι στα «καιρικά φαινόμενα», μεγάλης ή μικρότερης έντασης, αφού τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας που διεκδικούν οι φορείς, στην πλειοψηφία τους, παραμένουν στα συρτάρια. Οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ αρνούνται, χρόνια τώρα, να δώσουν το «πράσινο φως» για την υλοποίησή τους, εξασφαλίζοντας τα αναγκαία κονδύλια. Τα έργα αυτά, που ικανοποιούν επείγουσες ανάγκες του λαού, δεν είναι στις προτεραιότητες τους, καθώς δεν εξυπηρετούν τα συμφέροντα των μεγαλοεργολάβων, ούτε προσφέρονται για προεκλογική κατανάλωση.

Βασικά στηρίγματα αυτής της πολιτικής αποτελούν η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και οι δήμοι, που αντί να οργανώσουν την πάλη του λαού και να διεκδικήσουν αποφασιστικά την υλοποίηση των αναγκαίων έργων αντιπλημμυρικής προστασίας για τη Θεσσαλονίκη, περιορίζονται σε υπομνήματα και φραστικές αντιπαραθέσεις με την κυβέρνηση.

Τραγική κατάσταση

Σε πολλές περιοχές, τα υφιστάμενα έργα αποχέτευσης ομβρίων και οι υφιστάμενες μελέτες είναι ανεπαρκείς και δεν ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί την τελευταία δεκαετία. Σε πολλές περιπτώσεις, κατασκευασμένα βασικά έργα ομβρίων δεν έχουν ολοκληρωθεί (παραμένουν τυφλά) και δεν είναι εναρμονισμένα με τα διάφορα έργα υποδομής (οδοποιία, λιμενικά, κοινής ωφέλειας), με αποτέλεσμα να μην ανταποκρίνονται στο σκοπό για τον οποίο σχεδιάστηκαν και κατασκευάστηκαν. Ακόμα χειρότερα, η κατασκευή τους σε αρκετές των περιπτώσεων (Εγνατία Οδό) μεγιστοποιεί τον κίνδυνο πλημμυρών.

Εχουν πολλαπλασιαστεί τα μπαζώματα των ρεμάτων και η μετατροπή αγροτικής και δασικής γης σε οικιστική, με συνέπεια να επιταχύνεται η απορροή από τις υψηλές προς τις χαμηλότερες περιοχές και να εμφανίζονται με μεγαλύτερη συχνότητα τα πλημμυρικά φαινόμενα.

Στη Θεσσαλονίκη, τετραπλασιάστηκαν οι ποσότητες νερού που πρέπει να διοχετευτούν στους τελικούς αποδέκτες (ενώ παλιότερα το 80% του νερού της βροχής πήγαινε στο έδαφος και το 20% πήγαινε στη θάλασσα, τώρα τα ποσοστά αυτά έχουν αντιστραφεί). Τα όποια έργα προστασίας από πλημμύρες είναι μηδαμινά σε σχέση με τα απαιτούμενα. Είναι αποσπασματικά, δεν εντάσσονται σε ένα ενιαίο δεσμευτικό πρόγραμμα με μακροχρόνιο ορίζοντα. Κατασκευάζονται με προδιαγραφές που δεν ικανοποιούν τις ανάγκες του λαού, αλλά τα συμφέροντα και κέρδη εργολάβων με καταστροφικές συνέπειες.

Τα αντιπλημμυρικά έργα στο Σέιχ Σου καθυστερούν εγκληματικά, τα 35.000 φρεάτια ομβρίων υδάτων μόλις τον τελευταίο χρόνο άρχισαν να καθαρίζονται, τμηματικά, με αναθέσεις σε εργολάβους.

Το παντορροϊκό (όμβρια νερά και ακάθαρτα λύματα διοχετεύονται στους ίδιους αγωγούς) σύστημα, που έχει η Θεσσαλονίκη, ακόμη είναι αμφίβολο αν τελικά λειτουργεί σε όφελος ή σε βάρος της προστασίας της πόλης, αφού όλα τα νερά καταλήγουν στον κεντρικό αγωγό και στη συνέχεια στο βιολογικό καθαρισμό, που δεν είναι ικανός να επεξεργαστεί τους όγκους νερού που κατεβαίνουν σε περιπτώσεις δυνατής βροχής.

Εργα «στα χαρτιά»

Τα 10 έργα άμεσης προτεραιότητας που εδώ και τουλάχιστον μία 10ετία έχει προτείνει το ΤΕΕ, μετά από συσκέψεις που είχε πραγματοποιήσει και με τους αιρετούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της περιοχής, στην πλειοψηφία τους παραμένουν στα χαρτιά, παρά τις κυβερνητικές δεσμεύσεις και του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Για την εκτέλεση αυτών των έργων απαιτούνται 59 εκατ. ευρώ.

Σ' αυτά περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων:

  • Η διευθέτηση του ρέματος Πολίχνης και Συκεών, των χειμάρρων Δενδροπόταμου, Διαβατών και κλάδων του, Λύτρα (Δόξης), Κωνσταντινίδη, Κυβερνείου, Θέρμης.
  • Η διευθέτηση χειμάρρων περιοχής Περαίας - Αγίας Τριάδος.
  • Η κατασκευή της Γέφυρας οδού Λαγκαδά και Δενδροποτάμου σε διατομή που θα παραλαμβάνει ολόκληρη την πλημμυρική παροχή του Δενδροποτάμου.
  • Εργα αντιπλημμυρικής προστασίας του Περιαστικού Δάσους Σέιχ Σου (κατασκευή άλλων 120 φραγμάτων τσιμεντένιων και κτιστών και πολλών ξυλοφραγμάτων).

Από όλα τα παραπάνω έχουν ξεκινήσει να υλοποιούνται τμήματα του έργου διευθέτησης του ρέματος Πολίχνης Συκεών και των χειμάρρων Περαίας - Αγίας Τριάδας. Στο μεταξύ, στις επικίνδυνες περιοχές για τις οποίες απαιτούνται έργα διαμόρφωσης ρεμάτων, προστίθενται οι περιοχές Ωραιοκάστρου, Πυλαίας, Λαχαναγορά Θεσσαλονίκης, Ευκαρπίας, και Πεύκων.

Στοιχεία που αποκαλύπτουν ότι η αντιπλημμυρική προστασία της Θεσσαλονίκης δεν αποτελεί προτεραιότητα είναι το γεγονός ότι η Νομαρχία Θεσσαλονίκης, το 2007, δεν έχει πάρει ούτε ένα ευρώ για τη συντήρηση αντιπλημμυρικών έργων. Κανένα έργο αντιπλημμυρικής θωράκισης δεν έχει γίνει στις περιοχές που πλήγηκαν από τις περσινές πλημμύρες (Ρεντίνα, Σταυρός, Βόλβη, κ.λπ.) και οι πληγέντες (136 κατέθεσαν αίτηση) ακόμη περιμένουν την οικονομική στήριξη και αποζημίωση που υποσχέθηκε η κυβέρνηση, διά στόματος πρωθυπουργού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ