Τρίτη 20 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΡΚΑΔΙΑ - ΗΛΕΙΑ
Οι πυρόπληκτοι έγιναν πλημμυροπαθείς

Σαν χάρτινος πύργος κατέρρευσε η γέφυρα που ενώνει τα Τουρκολέκα με τον υπόλοιπο δήμο. Η απουσία αντιπλημμυρικών έργων επέτρεψε τη βίαιη ορμή του νερού, με αποτέλεσμα ο χείμαρρος Ξερίλας να την «καταπιεί»
Σαν χάρτινος πύργος κατέρρευσε η γέφυρα που ενώνει τα Τουρκολέκα με τον υπόλοιπο δήμο. Η απουσία αντιπλημμυρικών έργων επέτρεψε τη βίαιη ορμή του νερού, με αποτέλεσμα ο χείμαρρος Ξερίλας να την «καταπιεί»
(Του απεσταλμένου μας Νίκου ΤΣΑΚΑΝΙΚΑ).-

Οι πυρόπληκτοι του καλοκαιριού έγιναν οι πλημμυροπαθείς του φθινοπώρου... Τα ελάχιστα και αποσπασματικά αντιπλημμυρικά έργα, οι πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού σε συνδυασμό με την ισχυρή βροχόπτωση του Σαββάτου, αποτέλεσαν την αιτία να πλημμυρίσουν, στο Δήμο Φαλαισίας της Αρκαδίας, σπίτια και κυρίως υπόγεια, να παρασυρθούν από τα ορμητικά νερά 3 μεγάλα γεφύρια, να σημειωθούν κατολισθήσεις και να υποστεί ζημιές το οδικό δίκτυο της περιοχής.

Επίσης, ζημιές σε λίγα σπίτια και αποθήκες από τη βροχόπτωση προκλήθηκαν στο Δήμο Βαλτετσίου, καθώς και στο Δήμο Γόρτυνος, όπου ο Αλφειός στην περιοχή Καρβουνάρι ξεχείλισε, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν αποθήκες με ζωοτροφές και μηχανήματα, καταστήματα και να παρασυρθούν ζωντανά στα μανιασμένα νερά του ποταμού.

Ειδικά η στάθμη του Αλφειού από το μεσημέρι του Σαββάτου και για περισσότερες από 24 ώρες ήταν στο όριο επιφυλακής και από την Κυριακή το απόγευμα άρχισε σιγά - σιγά να πέφτει. Στο μεσοδιάστημα, πέρα από την περιοχή του Καρβουναρίου στο Δήμο Γόρτυνος, πλημμύρισαν, δεξιά και αριστερά του Αλφειού, στην Ηλεία τα Καλυβάκια και η ευρύτερη περιοχή, με αποτέλεσμα να γεμίσουν νερό καλλιέργειες, κυρίως με εσπεριδοειδή.

Εργα λίγα και αποσπασματικά

Τα λασπόνερα «εισέβαλαν» στα σπίτια και κυρίως στα υπόγεια και τις αυλές των πυροπλήκτων
Τα λασπόνερα «εισέβαλαν» στα σπίτια και κυρίως στα υπόγεια και τις αυλές των πυροπλήκτων
Τα νερά της βροχής, ανακατεμένα με χώμα, στάχτη, πέτρες και ξύλα, κατέβαιναν ορμητικά από τα γυμνά - άλλοτε καταπράσινα - βουνά του Δήμου Φαλαισίας (το 80% της έκτασης του δήμου έχει καεί ολοσχερώς) και παρέσυραν από μάντρες σπιτιών μέχρι και τα μεγάλα γεφύρια στην Καμαρίτσα, στο Καμποχώρι και στα Τουρκολέκα. Μάλιστα, τα Τουρκολέκα είναι ουσιαστικά αποκλεισμένα, καθώς η κεντρική είσοδος στο χωριό, μετά την πτώση της γέφυρας, είναι αδύνατη. Επίσης σπίτια και πολλά υπόγεια πλημμύρισαν με λάσπη. Είναι χαρακτηριστικό ότι στους δρόμους του χωριού και στην κεντρική πλατεία τα λασπόνερα έφτασαν ακόμη και το ένα μέτρο!

Μπορεί στις καλλιέργειες να μην υπήρξαν σοβαρές ζημιές, αλλά οι κτηνοτρόφοι της περιοχής αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα. Η πρόσβαση στα μαντριά είναι αδύνατη, καθώς οι δρόμοι προς τα εκεί είναι αποκλεισμένοι από τις κατολισθήσεις που σημειώθηκαν, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ταΐσουν και ποτίσουν τα ζωντανά τους.

Λίγο πριν την κομμένη γέφυρα που συνδέει τα Τουρκολέκα με τον υπόλοιπο δήμο, βρίσκεται το χωριό Ποταμιά. Ακριβώς πίσω βρίσκεται γυμνό το άλλοτε καταπράσινο βουνό, που, πέρα από την ομορφιά του τοπίου, προστάτευε τους κατοίκους του χωριού από τα νερά της βροχής.

«Είμαι 70 χρονών, τόσο νερό, χώμα και πέτρες να μας "πλακώνει" δεν έχω ξαναδεί - μας λέει ο Χάρης Σαμαράς, την ώρα που καθαρίζει το υπόγειο και την αυλή του από τα λασπόνερα και συμπληρώνει: Αυτό ήταν μόνο η αρχή. Ερχεται ο χειμώνας και είμαστε στο έλεος των καιρικών συνθηκών. Το βουνό όσο ήταν "ντυμένο" δεν είχαμε πρόβλημα με τη βροχή. Τώρα και χωρίς κανένα αντιπλημμυρικό έργο ήρθε και έπεσε όλο επάνω μας».

Από την πλευρά του, ο Κώστας Παγανός, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Πυροπλήκτων Αρκαδίας, ανέφερε σχετικά: «Για τη σημερινή κατάσταση οι ευθύνες βαραίνουν τις κυβερνήσεις, οι οποίες δε δίνουν τα απαραίτητα κονδύλια για αντιπλημμυρικά έργα. Ευθύνες όμως έχουν και οι κατά καιρούς δημοτικές αρχές γιατί, στην προσπάθειά τους να αποσπάσουν ευνοϊκές ρυθμίσεις από τις κυβερνήσεις, δε διεκδικούν και πολλές φορές συμβιβάζονται με τις πολιτικές που προωθούν και σε τοπικό επίπεδο. Αυτή τη στιγμή η εγκατάλειψη των χωριών είναι σχεδόν καθολική. Οι υποδομές είναι ανύπαρκτες και τα όποια λιγοστά αντιπλημμυρικά έργα υπήρξαν, έγιναν αποσπασματικά, χωρίς συνολικό σχεδιασμό. Χωρίς άλλη χρονοτριβή καλούμε τον κόσμο να πλαισιώσει την Επιτροπή Αγώνα, να πάρει την κατάσταση στα χέρια του και να διεκδικήσει όλα εκείνα τα απαραίτητα μέτρα που θα του επιτρέψουν να μείνει στον τόπο του».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ