Παρασκευή 23 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα προβλήματα του λαού στην πρώτη γραμμή

Συνεχίζουν τον αγώνα τους οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ για τη λύση των προβλημάτων τους
Συνεχίζουν τον αγώνα τους οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ για τη λύση των προβλημάτων τους
ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ: Με την υπ' αριθμ. Πρωτ. 117985/22-11-07 Υπουργική Απόφαση, παρατάθηκε η ισχύς των πινάκων αναπληρωτών καθηγητών της Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης, που είχαν καταρτιστεί το 2004 και έληξαν στις 30/6/2007. Οι βουλευτές του ΚΚΕ Κώστας Αλυσανδράκης, Λιάνα Κανέλλη, Λίλα Καφαντάρη και Εύα Μελά ρωτούν τον αρμόδιο υπουργό τους λόγους για τους οποίους: Δεν πρωτοκολλήθηκαν οι αιτήσεις διορισμού των ενδιαφερόμενων εκπαιδευτικών. Τηλεφωνικά και μόνο ειδοποιήθηκαν να αναλάβουν υπηρεσία «κάποιοι» εκπαιδευτικοί. Δεν προσλήφθηκαν, τουλάχιστον, οι εκπαιδευτικοί εκείνοι που κατέθεσαν νόμιμα την αίτηση πρόσληψης και προτίμησης σχολείων. Το βασικό κριτήριο πρόσληψης εκπαιδευτικών στην Εκκλησιαστική Εκπαίδευση είναι ο βαθμός της προφορικής συνέντευξης. Ακόμα, ρωτούν πώς εξηγείται το γεγονός ότι κάποιοι εκπαιδευτικοί στην «περίφημη» προφορική συνέντευξη διάρκειας 2 λεπτών, με ερωτήσεις του τύπου «πώς σε λένε;», «από πού είσαι;», «τι δουλιά κάνεις τώρα;» βαθμολογούνται από κάποιους βαθμολογητές με 10 (δέκα) και από κάποιους άλλους με 0 (μηδέν). Τι αποδεικτικά μέσα διαθέτει το υπουργείο για τους εκπαιδευτικούς εκείνους που ήταν μπροστά από τους διορισθέντες τελικά συναδέλφους τους στους πίνακες και τελικά δεν προσλήφθηκαν;


ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΟΥΣΙΕΣ ΣΕ ΡΕΜΑ ΣΤΟΝ ΕΛΑΙΩΝΑ: Σε έναν ανοιχτό βόθρο στον οποίο καταλήγουν τα ακατέργαστα λύματα από πάρα πολλές βιομηχανίες έχει μετατραπεί το ρέμα του Προφήτη Δανιήλ στον Ελαιώνα. Ο υδροφόρος ορίζοντας του Ελαιώνα έχει ρυπανθεί σε μεγάλο βαθμό, το νερό είναι ακατάλληλο τόσο για ύδρευση όσο και για άρδευση. Στην περιοχή ζουν και εργάζονται περίπου 40.000 άνθρωποι, σε συνθήκες όχι απλώς ακατάλληλες, αλλά και ιδιαίτερα επικίνδυνες. Η κατάσταση παίρνει δραματικές διαστάσεις για τις 100 περίπου οικογένειες που ζουν στην περιοχή Μαρκόνι στην καρδιά του Ελαιώνα. Οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιώργος Μαυρίκος, Λιάνα Κανέλλη, Λίλα Καφαντάρη και Ελπίδα Παντελάκη ρωτούν τους αρμόδιους υπουργούς τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση, ώστε να αντιμετωπιστεί η συγκεκριμένη κατάσταση και να προστατευτεί το περιβάλλον, αλλά και η υγεία των κατοίκων από τη λειτουργία των βιομηχανιών.

ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΣΕ ΜΥΤΙΛΗΝΗ - ΓΕΡΑ: Οι βουλευτές του ΚΚΕ Σταύρος Σκοπελίτης, Νίκος Μωραΐτης και Βέρα Νικολαΐδου επαναφέρουν στη Βουλή ένα θέμα που απασχολεί χιλιάδες κατοίκους, οι οποίοι είναι ιδιοκτήτες ακινήτων στους Δήμους Γέρας και Μυτιλήνης, όπου προχωρά η σύνταξη του Κτηματολογίου. Με ερώτησή τους στη Βουλή, τονίζουν ότι είναι πέρα για πέρα απαράδεκτο, τα βάρη, ιδιαίτερα τα οικονομικά, της προχειρότητας με την οποία έγινε η σύνταξη του Κτηματολογίου, να φορτωθούν στις πλάτες των πολιτών - ιδιοκτητών, προκειμένου να αποδείξουν ότι τους ανήκουν τα ακίνητά τους, που είτε δεν καταγράφηκαν στο όνομά τους, είτε καταγράφηκαν λάθος. Οπως αποφαίνονται επιστήμονες και φορείς, τα λάθη αυτά ξεπερνούν το 90% για τα εκτός σχεδίου ακίνητα και το 50% για τα εντός σχεδίου. Εκείνο που δίκαια ζητούν οι ιδιοκτήτες των ακινήτων, είναι να αναλάβει η πολιτεία τις ευθύνες της και να δοθεί η δυνατότητα να γίνουν οι καταγραφές και οι διορθώσεις χωρίς δικές τους δαπάνες, οι οποίες σε αρκετές περιπτώσεις ξεπερνούν την αξία του ακινήτου που θέλουν να καταγράψουν στο όνομά τους. Ρωτούν τον αρμόδιο υπουργό τι σκοπεύει να κάνει για να ικανοποιηθεί αυτό το δίκαιο αίτημα, αφού σε διαφορετική περίπτωση θα δημιουργηθούν απρόβλεπτες καταστάσεις.

ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ: Σημαντικό πρόβλημα στελέχωσης έχουν τα μαγειρεία του Νοσοκομείου Μυτιλήνης, που οφείλεται στη μείωση του προσωπικού λόγω συνταξιοδοτήσεων. Συγκεκριμένα, από τους 6 μάγειρες έχουν μείνει οι μισοί και από τους 7 λαντζέρηδες - καθαριστές, οι 3. Αυτή η μείωση προσωπικού έχει σαν αποτέλεσμα να αυξάνει υπέρμετρα το φόρτο εργασίας στους εναπομείναντες υπαλλήλους, να δυσκολεύει τη λήψη κανονικής άδειας και ρεπό, αλλά και να συμβάλλει αρνητικά στην υγιεινή του χώρου και του φαγητού. Για το μέγεθος του προβλήματος, είναι χαρακτηριστικό ότι καθημερινά πρέπει να παράγονται 600 περίπου μερίδες φαγητού το μεσημέρι και 320 το απόγευμα, οι οποίες αντιστοιχούν σε τρία διαφορετικά φαγητά και ότι σε αυτές περιλαμβάνονται και 120 μερίδες του Γηροκομείου. Οι βουλευτές του ΚΚΕ Σταύρος Σκοπελίτης και Νίκος Γκατζής ρωτούν τον αρμόδιο υπουργό σε ποιες ενέργειες σκοπεύει να προβεί, προκειμένου να καλυφθούν με μόνιμο προσωπικό όλα τα παραπάνω κενά του Νοσοκομείου Μυτιλήνης.

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΙΚΑ: Συνταξιούχοι του ΙΚΑ, χωρίς περιουσιακά στοιχεία ή άλλα εισοδήματα, που συντηρούνται με την κατώτατη σύνταξη, δικαιούνται και παίρνουν το επιπλέον Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΑΣ). Οταν πολλές φορές συμβαίνει να είναι και ανάπηροι 100%, δικαιούνται επιπλέον το Επίδομα Απολύτου Αναπηρίας (ΕΑΑ) που ανέρχεται στο 1/2 της βασικής σύνταξης. Το ΙΚΑ, με το επιχείρημα ότι το ΕΑΑ προστιθέμενο στη βασική σύνταξη την προσαυξάνει, θεωρεί «λογικό» και «δίκαιο» να περικόπτεται το ΕΚΑΣ, διότι αυτό χορηγείται μόνο όταν η σύνταξη δεν υπερβαίνει ένα κατώτατο όριο. Μετά την περικοπή όμως του ΕΚΑΣ, η κατώτατη σύνταξη μαζί με το ΕΑΑ είναι μικρότερη από εκείνη που θα έπαιρναν οι ανάπηροι συνταξιούχοι, εάν δέχονταν να τους αφαιρεθεί το ΕΑΑ προκειμένου να λαμβάνουν το ΕΚΑΣ. Σημειωτέον ότι όποιοι παίρνουν το ΕΚΑΣ έχουν και μικρότερη συμμετοχή στην αγορά φαρμάκων (10% αντί για 25%), κάτι που δε συμβαίνει όταν αυτό περικόπτεται. Τέλος, οι ετήσιες βεβαιώσεις για τη ΔΟΥ εκδίδονται με λανθασμένα αναλυτικά στοιχεία και δεν εμφανίζουν το σωστό συνολικό ποσό του ΕΑΑ που είναι αφορολόγητο. Το υποκατάστημα του ΙΚΑ Λάρισας παραπέμπει στη μηχανογράφηση του ΙΚΑ στην Αθήνα και εκείνη με τη σειρά της ξανά στο υποκατάστημα στη Λάρισα! Οι βουλευτές του ΚΚΕ Τάκης Τσιόγκας, Γιώργος Μαυρίκος και Γιάννης Ζιώγας ρωτούν τον αρμόδιο υπουργό τι μέτρα σκοπεύει να πάρει, ώστε να επιλυθούν άμεσα τα παραπάνω προβλήματα που απασχολούν και ταλαιπωρούν τους συνταξιούχους του ΙΚΑ.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΔΙΟ ΒΟΛΗΣ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ: Δικαιολογημένες είναι οι αντιδράσεις που προκαλεί η συνεχιζόμενη λειτουργία του πεδίου βολής στη θέση «Ψηλός Στάλος» στον Εβρο. Οι κάτοικοι των γύρω χωριών διαμαρτύρονται όχι μόνο για την υποβάθμιση ολόκληρης της περιοχής και την όχληση που προκαλείται, αλλά καταγγέλλουν τη χρήση και εναπόθεση εκεί ραδιενεργών βλημάτων. Ομως, στο δίκαιο αίτημα των κατοίκων και των φορέων, για απομάκρυνση του πεδίου βολής, η κυβέρνηση «απάντησε» με την απόφασή της για επέκτασή του. Οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Ζιώγας, Σοφία Καλαντίδου και Λιάνα Κανέλλη ρωτούν τον αρμόδιο υπουργό ποια άμεσα μέτρα θα πάρει, για την απενεργοποίηση του επικίνδυνου για την υγεία των κατοίκων πεδίου βολής στη θέση «Ψηλός Στάλος» στην επαρχία Διδυμοτείχου, καθώς και για να σταματήσει κάθε διαδικασία αναγκαστικής απαλλοτρίωσης για την επέκτασή του.

ΓΥΜΝΑΣΙΟ - ΛΥΚΕΙΟ ΖΑΓΟΡΑΣ: Υστερα από μεγάλες προσπάθειες και αγώνες των Γονέων και Κηδεμόνων της Ζαγοράς, ικανοποιήθηκε ένα χρόνιο αίτημα για την επέκταση με νέα πτέρυγα του σχολικού συγκροτήματος Γυμνασίου - Λυκείου του Δήμου Ζαγοράς. Ομως, η αίθουσα εκδηλώσεων παραμένει αχρησιμοποίητη, αφού δεν έχει εξοπλιστεί ούτε καν με τα στοιχειώδη. Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί διεκδικούν το αυτονόητο δικαίωμα να πραγματοποιούν τις εκδηλώσεις τους στο δικό τους χώρο με όλη την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή (έπιπλα, Η/Υ, μεγαφωνική εγκατάσταση κ.λπ.) που απαιτεί αυτή η χρήση. Οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Γκατζής και Τάκης Τσιόγκας ρωτούν τον αρμόδιο υπουργό γιατί παραμένει χωρίς εξοπλισμό η συγκεκριμένη αίθουσα και πότε σκοπεύει να ικανοποιήσει το δίκαιο αίτημα για την πλήρη και ολοκληρωμένη λειτουργία της.

ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΔΙΑΝΟΜΕΙΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ: Οι μικροεπαγγελματίες πωλητές πετρελαίου θέρμανσης βρίσκονται στα πρόθυρα της ανεργίας, ύστερα από την απόφαση της κυβέρνησης να τροποποιήσει την Απόφαση Δ2/16570/07-9-2005 του «Κανονισμού Αδειών» άρθ. 27 και 28. Σύμφωνα με την παραπάνω Απόφαση, οι κάτοχοι άδειας πωλητή πετρελαίου θέρμανσης, οι οποίοι δε διαθέτουν αποθηκευτικούς χώρους, οφείλουν να εξασφαλίσουν τη διαθεσιμότητά τους, με ελάχιστη χωρητικότητα 200m3 ανά εγκατάσταση, μέχρι 30/6/2008. Είναι προφανής η πολιτική επιδίωξη της κυβέρνησης να θέσει εκτός επαγγέλματος τους μικροπωλητές πετρελαίου θέρμανσης, σε όφελος των μεγάλων επιχειρηματιών του κλάδου. Οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Γκατζής, Νίκος Καραθανασόπουλος, Γιάννης Ζιώγας και Βέρα Νικολαΐδου ρωτούν τον αρμόδιο υπουργό αν σκοπεύει να ανακαλέσει την τροποποίηση της παραπάνω απόφασης που στρέφεται κατά των μικρομεσαίων πωλητών πετρελαίου θέρμανσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ