Τρίτη 12 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ - ΒΙΟΤΕΧΝΕΣ- ΕΜΠΟΡΟΙ
Δε διαπραγματευόμαστε την Κοινωνική Ασφάλιση

Ο εκπρόσωπος των συνταξιούχων του ΤΕΒΕ Χρήστος Τριάντης, μιλώντας στην ημερίδα της ΓΣΕΒΕΕ για την Κοινωνική Ασφάλιση, κατάγγειλε τα κυβερνητικά σχέδια παραπέρα υπονόμευσής της

 

«Εδώ βρισκόμαστε μπροστά στην ανατροπή του κοινωνικού ασφαλιστικού συστήματος της χώρας μας. Ηδη, αμφισβητείται ο δημόσιος και κοινωνικός χαρακτήρας της κοινωνικής ασφάλισης. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, θα έπρεπε οι συσκέψεις μας να αναδείχνουν τα βασικά προβλήματα που συγκλονίζουν το χώρο των Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων τα τελευταία χρόνια, και να τα αντιμετωπίζουν σε αγωνιστική κατεύθυνση».

Με τα λόγια αυτά, ξεκίνησε την ομιλία του στην Πανελλήνια Σύσκεψη Ομοσπονδιών Επαγγελματιών - Βιοτεχνών - Εμπόρων, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στο Συνεδριακό Κέντρο της ΔΕΘ, ο πρόεδρος του ΠΟΣ ΤΕΒΕ, Χρήστος Τριάντης. Στην ομιλία του ο Χρ. Τριάντης, που αποτέλεσε την άλλη, τη διαφορετική, την αγωνιστική φωνή της σύσκεψης, που η πλειοψηφία της ΓΣΕΒΕΕ είχε φροντίσει επιμελώς να παρεμποδίσει να εκφραστεί ισότιμα στη σύσκεψη, χαρακτήρισε σαν «πολύ ρηχό και ανώδυνο» τον τίτλο της σύσκεψης «Πορεία - Εξελίξεις στο Ασφαλιστικό για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις».

Για το λόγο αυτό, άλλωστε, η «Αγωνιστική Βιοτεχνική Ενότητα» είχε φροντίσει, λίγο πριν την έναρξη της σύσκεψης, να αναρτήσει σε έναν από τους τοίχους της αίθουσας πανό με το σύνθημα «Η Κοινωνική Ασφάλιση δεν είναι διαπραγματεύσιμη. Να αυξηθεί ο κοινωνικός πόρος».

Ο Χρ. Τριάντης υπέβαλε σε έντονη κριτική την πρόσφατη δήλωση του πρωθυπουργού ότι «το άτομο οφείλει μόνο του να φροντίσει για τη σύνταξή του, για την υγεία του, για τη στέγη του» και τη δραματική περικοπή των πόρων για κοινωνικές παροχές. «Η πορεία εξέλιξης του ασφαλιστικού, μας ανησυχεί βαθύτατα», επισήμανε ο ομιλητής. «Ενώ το 1990 η συμμετοχή του κράτους στη χρηματοδότηση της κοινωνικής ασφάλισης ήταν 41,44%, σήμερα έχει φτάσει το 11,20%». Τόνισε ακόμα ότι «το 86% των συνταξιούχων μας ζουν κάτω από το όριο φτώχειας, ενώ στο ΙΚΑ το ποσοστό αυτό είναι στο 80% και στο ΤΣΑ στο 98%».

Καταδίκασε τη στάση του κράτους να μην καταβάλλει στο Ταμείο και όχι μόνο το ΤΕΒΕ, τα οφειλόμενα ποσά, που ανέρχονται περίπου σε 90 δισ. μόνο για το ΤΕΒΕ, και παρεμποδίζουν τα Ταμεία από τη δυνατότητα παροχής καλών υπηρεσιών στους ασφαλισμένους. Το θέμα των κρατικών οφειλών προς το Ταμείο τόνισαν και πολλοί άλλοι ομιλητές, γεγονός που ανάγκασε τον υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Ν. Φαρμάκη, που παρακολούθησε τη σύσκεψη, να υποσχεθεί, στη διάρκεια της ομιλίας του, ότι σύντομα θα τακτοποιηθεί αυτό το θέμα. Πολλοί, όμως, συμμέτοχοι της σύσκεψης παρατηρούσαν, στις μεταξύ τους συζητήσεις, ότι δεν είναι η πρώτη φορά μέχρι σήμερα που δίνεται η υπόσχεση αυτή από μέρους υπουργών και ποτέ δεν τηρείται.

Εκεί, όμως, που ο κ. υφυπουργός εξόργισε τους παρευρισκόμενους, ήταν όταν επιχείρησε προσωπική επίθεση ενάντια στον Χρ. Τριάντη, κατηγορώντας τον για «πολιτικές σκοπιμότητες» και ότι συνέχεια τα ίδια πράγματα επαναλαμβάνει. Η προκλητική αυτή στάση του υπουργού αποδοκιμάστηκε έντονα από μεγάλο μέρος των μελών της σύσκεψης και η αποδοκιμασία αυτή στάθηκε ένα από τα καθοριστικά χαρακτηριστικά της, γιατί έδειξε ότι οι επαγγελματίες, βιοτέχνες και έμποροι δεν πείθονται με τη στάση και πολιτική της κυβέρνησης απέναντι στα προβλήματά τους και απορρίπτουν την προσβλητική μεταχείρισή τους από τα κυβερνητικά στελέχη.

Τη στάση του υπουργού υπέβαλε σε αυστηρή κριτική ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Χουρμουζιάδης, που εκπροσώπησε το Κόμμα στη σύσκεψη. Ο βουλευτής του Κόμματος επισήμανε ότι το ασφαλιστικό είναι ένα πρόβλημα, που άπτεται όλων των πλευρών της κοινωνικής ζωής του Ελληνα και, κατά συνέπεια, είναι ένα θέμα πολιτικό και μόνο με πολιτικό τρόπο μπορεί να το κρίνει κανείς. Απ' αυτή την άποψη, τόνισε, η πολιτικότητα της τοποθέτησης του Χρ. Τριάντη ήταν απόλυτα δικαιολογημένη και καθόλου μεμπτή.

Οσο για το θέμα της πολιτικής σκοπιμότητας, ο Γ. Χουρμουζιάδης υπογράμμισε: «Ποιος εδώ μέσα δεν εμφορείται από κάποια πολιτική σκοπιμότητα; Δεν μπορούσε, άλλωστε, να είναι και διαφορετικά, αφού τα θέματα που θίγονται είναι κατά βάση πολιτικά. Το πρόβλημα, τόνισε, δεν είναι η πολιτική σκοπιμότητα, αλλά τι συμφέροντα εξυπηρετεί αυτή η σκοπιμότητα».

Στη σύσκεψη μίλησαν ο γεν. γραμματέας της ΟΒΣΘ Παπαργύρης Ιωάννης, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ Τσαρούχης Χαράλαμπος, ο πρόεδρος της ΟΒΣΘ Ζαχαρέλης Σταύρος, ο διοικητής του ΟΑΕΕ Κόντος Κ., ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Μότσος Γεώργιος, ο πρόεδρος της ΓΕΣΑΣΕ Μανωλόπουλος Ανδρέας, ο εκπρόσωπος της ΓΣΕΕ Ρωμανίας Γεώργιος και ο πρόεδρος του ΕΕΘ Τσέντος Γεώργιος.

Χαιρέτισαν ακόμα από μέρους των κομμάτων, εκτός του Γ. Χουρμουζιάδη, ο βουλευτής Μαγκριώτης Ιωάννης από μέρους του ΠΑΣΟΚ, η βουλευτής Γιαννάκου - Κουτσίκου Μαριέττα από μέρους της ΝΔ, η βουλευτής Ξυροτήρη Ασημίνα από μέρους του ΣΥΝ και ο Παγουριάδης Αντώνιος από μέρους του ΔΗΚΚΙ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ